22 дек

Как да си направя блог и да спечеля доверието на читателите – част първа

uspeshen-blog

„Нямам посетители. Как да популяризирам блога си?“

Според едни от последните изследвания в областта, едва 46% от компаниите успяват да намерят и създадат уникално съдържание. Явно е сложно.

Въпреки това, всеки ден излиза по нещо още и още, социалните мрежи постоянно се пълнят и потокът на информация ни увлича и мята от бряг към бряг (разбирай — от статия към статия). 2563 преглеждания, 8462 преглеждания… Как става това?

Съществуват много фактори, които влияят върху „консумацията“ на интернет-съдържанието. Един от тях, и не най-маловажният, е манталитетът на потребителя.

Имайте предвид, че ако желаете вашия материал да достигне до най-широк кръг, трябва да се ориентирате към по-общи неща и да пишете на разбираем език. По възможност грамотно и, ако пишете на български – на кирилица.

Ако срещат трудности с четенето, хората бързо ви зарязват и се прехвърлят към нещо по-завладяващо от статията ви за контемплативната интелигибилност в субординационната реалност, колкото и гениална да е тя.

И така – създали сте блог. Знаете за какво ви е необходим, знаете какво да пишете в него… Има само един проблем – няма посетители.

Ами сега?

Съществуват множество начини за развиване на сайтове – създаване на групи в социалните мрежи, контекстна реклама, манипулация на търсачките чрез закупуване на външни линкове и т.н. Но всичко това най-вероятно не е необходимо на вашия блог.

Най-важното в един блог е неговото съдържание. Например, ако сайтът е с много добър дизайн и PR, а контекстната реклама ви води 2500 посетители дневно, но при това е пълен с безделно скудоумие, нито един здравомислещ човек не би се абонирал и не би го следил. От друга страна, ако използвате стандартна тема на WordPress, а посещаемостта е десет души на ден, но пък пишете интересно и за интересни неща, поне един от тези десет души ще пожелае да се абонира.

След няколко месеца ще имате стотина абонати (последователи). Прилично начало?

Направете така, че този, който поиска да се абонира за новини от вас, да не търси бутона RSS или празния ред за имейла си из целия сайт. Сложете ги на видно място – в края на всеки пост, в сайдбара, а може и някъде в хедъра.

Има смисъл също така да анонсирате новите си публикации в социалните мрежи. Какви именно – зависи от целевата ви аудитория.
Facebook не се нуждае от особен коментар. Twitter също е достатъчно универсална социална мрежа дотолкова, че е подходящ за анонсиране на различни типове блогове и постове с разнообразна тематика. Благодарение на ретуитите и хаштаговете можете с лекота да разширите аудиторията си.

От време на време в тези две социални мрежи човек може да попадне на доста интересни четива, а също така там можете да разтоварвате най-разнообразни „душевни отпадъци“, без да замърсявате с тях блога си.
Поставете в края на всяка статия бутони на социалните мрежи. А защо не – и в началото, и в края на статията. Те ще ви помогнат да привлечете посетители от социални мрежи, които самите вие не използвате.

Ако пишете на други езици, освен български, можете за направите няколкоезична версия на сайта си. Това доста ще разшири кръга на вашите възможности, както и, съответно, посещаемостта на сайта ви.
Ако не се боите от експерименти, опитайте от всичко и рано или късно ще намерите варианта, който работи точно при вас.

Съвет – не прекалявайте с безплатната самореклама по форуми, тематични сайтове и в списъците за абонамент. Използвайте я умерено, иначе като нищо може да получите бан. А това не е вашата цел. Вие желаете да привлечете читатели и да завоювате тяхното доверие. А кой се доверява на шумни досадници?

Когато пишете, споменавайте други блогъри и вмъквайте линкове към техни постове. Те задължително ще намерят външните препратки, които не са поставили сами и ще се опитат да разберат откъде са. Възможно е дори да се абонират за вашия блог.
В бъдеще те няма да пропуснат възможност да пуснат линк към вас, когато правят подбор на интересни за техните читатели препратки, или директно в поста си, за да аргументират някоя своя идея или поради друга някаква причина. Получава се своеобразна обмяна на читатели между блогърите. За вас – нови читатели и последователи, а за публиката – още един източник, на който може да се разчита за нещо ново и интересно всеки път (вие).

Броячът е вашия компас. Нека ви води статистиката на посещенията.

Обърнете внимание, в кои дни от седмицата и по кое време е пикът на посетителската активност във вашия сайт, и точно тогава публикувайте своите материали. В противен случай вашите постове ще се загубят сред останалите.
Правете паузи между публикациите. Не всички хора четат блогове ежедневно. Има дни, в които хората са като цяло по-малко активни в интернет пространството. Дори ако не знаете причината за това, използвайте го, за да подготвите следващата си публикация и се убедете, че отложеното публикуване на сайта ви работи правилно.

Някои препоръчват за привличане на посетители да започвате поста си с красива картинка и да завършвате с някое добро видео. Донякъде работи, но прекалите ли – блогът се превръща в някаква септична яма. Вие решавате дали и как да го правите. Но пък всичко зависи от общата тематика на блога ви.

По повод SEO оптимизацията. Проблемът на SEO е там, че често губите твърде много време затова, без да разбирате в крайна сметка какво правите, получавате съмнителни резултати, а след това търсачката получава друг алгоритъм и всичките ви усилия отиват #@%$###$$$…

Максимумът, за който си струва да загубите време сами, е правилното подреждане на таговете h1,…h3, подходящи заглавия за самите постове, файлове sitemap.xml и robots.txt и малко вътрешни линкове.
Ако последното започва да ви изглежда като terra incognita, по-добре постъпете като всички нормални хора по света – дайте специализираната работа в ръцете на специалистите.
Изберете си някое студио за SEO, а може и нас, и помолете за помощ.

Помнете – най-доброто SEO от ваша страна е редовното писане на интересни статии. Така естествените външни препратки, пренасочването от търсачките и всичко останало ще дойдат своевременно сами заедно, с постоянно растящата мрежа от читатели, които вече ви имат доверие.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...