19 юли

Как да създадем огромна Facebook група, когато нямаме последователи?

как да създадем огромна фейсбук група

Фейсбук групата е повече от общност, тя е синергия на мощни или ярки индивидуалности. Същевременно Фейсбук пространството се оказва и пазарна ниша.
Във Фейсбук групата има взаимодействие, дискусионност, ангажираност на членовете. В нея няма спокойствие. Самата тя се генерира, отглежда, отстоява и развива – като всеки организъм.

Когато имаш своя марка, своя индивидуалност, си по начало облагодетелстван. Това помага да намериш по-лесно последователи. Твоята фигура сама по себе си е нещо като магнит.

Ако искате да сте лидер в една общност, а групата е също социална общност, трябва да сте експерт, много добър в посланието, което излъчвате. Аудиторията непременно ще се заинтересува. Дигиталният маркетинг има своите правила и те са комбинация от продуктовия и личностно-комуникационния модел за въздействие.

Другото предимство на фейсбук групата е, че позволява повече контрол върху самата платформа, а оттам и по-целенасочено влияние върху хората.
И така: нека първо почнем с мотивацията – групата се формира непременно върху общността на идея, кауза, послание. Без това няма как да тръгнете. Различни са темите, около които можете да се обедините, въпрос на предпочитание и цели.

ФБ страницата е промоция на вашия бизнес или марка, а ФБ групата – на вашата страст или кауза. И двете могат да имат комерсиално предназначение. Но имат и различия в маркетинговия подход.

Групата може да се прочуе със своя тон, откровения, взаимодействия и коментари.
Групата ще гръмне с тон на помощ, взаимодействие, коментари и мнения.
Нека го кажем категорично: целта на ФБ групата в никакъв случай не може да е прокарване на определен продукт или услуга. Тази идея трябва да я заличите изцяло.

Най-успешни са групите, които са затворени. В тях има правила за членство и одобрение. За да не бъдат обяснявани непрекъснато, главните правила за членството в групата трябва да стоят като заковани в началото.

 

Създали сте група, но как да присъедините повече членове?

Различни са начините. Може да опитате всеки един от тях. Те ще са в състояние да въздействат на различни категории потребители. След като групата набере определена мощ чрез членовете си, тя ще почне да се движи и по инерция, растейки от само себе си. Казват, че критичното „отпушване“ в тази насока е на 500-ия член.

1. В групата поканете правилните приятели. Това са хора, чието мнение и съдържание като личности познавате досега. Бъдете готови някои от тях да ви откажат, нищо лошо. Други пък ще се включат, но формално. Изберете кого да поканите внимателно и подходете с уважение.

2. Платете за реклами. Нямо нищо лошо в платената реклама, фейсбук я поддържа. Тя ще ви създаде първоначална видимост.

3. Споменете за вашата група в други подобни групи. Бъдете внимателни с тоя подход, защото много хора са ревниви и не желаят да се насърчават хора от тяхната група да отидат някъде другаде, особено ако са и сходни по теми. Намерете точния подход, за да не изглежда плоско и като самореклама. Ако го правите в рамките на някоя група, вижте първо дали правилата на съответната група не го забраняват. Ефективният начин е да осветлите новата си група с маркиране на нещо важно и неповторимо за интересуващите се.

facebook marketing

4. Поканете читателите на определени блогове, за да се присъединят към вашата група. Повечето блогъри и техните фенове са и читатели във Фейсбук. Търсете някакво взаимодействие с техните платформи – лесен достъп, линкове, общи теми.

5. Обявяване на вашата група на личната си Facebook страница. Уведомете вашите приятели, че сте започнали група и ако искат да се присъединят.

6. Публикувайте посланието си в Twitter. Там можете да създадете закован пост с препратка към групата и с графични обозначения. Поканете Twitter последователи да се присъединят.

7. Публикувайте го в Instagram. Разровете социалните мрежи, използвайте техните ресурси. Разнообразете за тая цел начините, по които стигат вашите послания до хората – картинка, видео, линк, статия, апел…
За да се направи лесно за хората да се присъединят, добавете линк към Facebook групата в профила ви.

8. Помолете съществуващите членове на групата да поканят други членове-съмишленици. Този метод работи най-добре, ако вече имате една малка, но лоялна група от членове. Ако е нужно, пояснете им как най-добре да го направят. Нека търсят само истински заинтересовани.

9. Създайте привлекателност чрез награди. Ако е нужно, измислете и организирайте подходящо събитие, което да фокусира вниманието.

10.Питайте влиятелни личности дали могат да ви съдействат за популяризиране на групата. Това ще отнеме време, но пък може да се окаже истински динамит.

 

Когато започнете едно такова мащабно дело, за което ви трябват съмишленици и последователи, не се отказвайте при трудност. Не проявявайте и небрежност – например да не публикувате редовно интересни неща. Ще демотивирате и тези, които са вече вътре и така постепенно групата ще умре.

Поставете си минимална цел от набиране на 500 членове. След като достигнете този праг, измислете ако е нужно нова тактика. Вече може да използвате и ресурсите на вече създадената и окрупнена група. Тя ще се задвижи със съответното ускорение и без специални усилия.

Има емпирично изведена формула за съотношението на броя постове в социалните мрежи: 30% са тематичните новини; 30% са новините от общността; 30% е хумористичното съдържание и 10% е обратната връзка с потребителите.

Знаете, че Фейсбук известява в специална лента за новите публикации, отзиви и коментари. Колкото по-често ползвателят посещава групата, защото е заинтересован, толкова повече съобщения /информация съответно ще види в известията на своята лента.

Тежестта на интереса зависи и от наличието на фотография, видео, линк към интересна онлайн публикация или събитие. Само празният текст не събира достатъчно преглеждания.

В известията публикациите се сортират по дата на пускане. Така че, колкото по-стар е даден пост, толкова по-малка е вероятността да бъде видян в лентата за новини от групата.

Желателно е да прикрепяте и мултимедийно съдържание към своите постове, да споделяте интересни статии-находки, да поощрявате останалите да изразяват мнения.

Когато формирате текста, не забравяйте да използвате ключови думи. Те са жизнено важни за търсачките, така и ще бъдете по-лесно открити.

Фейсбук групата е своеобразно приключение на духа и на интелекта. Осмислете и влезте в него със заряда, който имате, и можете да привнесете за останалите. Те ще го оценят.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...