29 фев

Как се влияе SEO от средствата за масова информация?

The-Top-4-Opportunities-to-Leverage-SEO-Social-Media

SEO (Search Engine Optimization) е това, без което съвременният онлайн бизнес е немислим. Интернет търсачките като Гугъл (Google.com) и Бинг (Bing.com) насочват огромния поток потребители. Целта е трафикът от вашата таргет група клиенти да отвори именно вашия сайт, предпочитайки ви пред този на конкурента. За да се случи това, освен отлична маркетинг стратегия и SEO от висок клас, ви трябва и още нещо. То е поглед, познаване и възможност за качествено боравене със социалните мрежи.

Разпространено е мнението, че сайтове като Facebook, Twitter, LinkedIn и други нямат важно, пряко въздействие върху уебстраницата ви. Това обаче не точно така. Гугъл твърди, че не взема под внимание анализите на социалните мрежи (например Facebook, Twitter analytics), когато формира класациите на своите
търсения (search engine rankings). Въпреки това обаче в резултатите на търсачката на предни позиции излизат именно профилите на фирмите в социалните мрежи. Връзката social media и SEO е налична и важна. Тя може да е изцяло във полза на вашия бизнес, ако знае как да боравите с нея.

Social media спомага свързването на таргет клиентите с продуктите/услугите по креативен и привлекателен начин. Повечето компании, в крак със съвременните тенденции, планират своите промотиращи кампании като комбинация от SEO и social media. Ще припомним, че основните задачи на оптимизацията са повишаване на трафика към уебсайта на фирмата, увеличаване на посещаемостта му, покачване на продажбите.

Как средствата за информация повлияват този процес?

Предимно с главоломно усилващото се присъствие и значение на социалните мрежи. Всяка от тях разчита на своите последователи. Всичко е навързано. Повече followers на вашия фирмен профил означава повече промотиране на бранда, което води до повече появяване на стоките/услугите из интернет, което увеличава входящите към вас линкове (backlinks). Последните, съчетани със силно онлайн присъствие, са ключът към успеха, според някои експерти.

Актуалната SEO стратегия е извличане на максимална полза от social media посредством впечатляващи, хващащи окото, смислени и правилно насочени съдържания (contents). Те не само ще задържат вниманието на потребителя, но и ще го накарат да се върне за още, да сподели и предложи на кръга си от познати вашия бранд.

19

Как се прилага тази стратегия на практика?

Разковничето е построяване на правилните линкове. Необходимо е да се съблюдават три основни фактора: страница (page), домейн (domain) и потенциални негативи (negative signs).

• Домейнът – да е надежден (reliability), от достоверен източник (authority), с високо класиране (ranking by search engines), автентичност (authenticity), индексиране на сайта (site indexing), трафик (traffic).
• Страницата – входящи линкове (incoming links), класации (ranking), присъствие на хиперлинкове (anchor text in hyperlinks), времетраене/затруднения при зареждане (отваряне).
• Потенциални негативи – спам, голям брой изходящи линкове (outbound links), платени линкове.
Пример за добри линкове са: Twitter, Google Alerts, Google advanced search и други.

За справка направете преглед на конкурентите ви. Как те се справят със ситуацията, какво и как използват. Така ще разберете кое във вашата бизнес ниша върши работа и е продуктивно. Наблюдавайте маркетинг взаимоотношенията и връзките.

Захващайки се със социалните мрежи, първото, което ще затрудни работата ви е липсата на последователност и стратегия. Хаотичното лутане от сайт в сайт ще изчерпа времето, желанието и сполучливостта. За да не попаднете в тази клопка, предлагаме примерен подход.

19

• Twitter – цялото обгрижване не иска повече от няколко минути на ден. В Twitter, например, отделете момент, за да отговорите на посланията, отправени директно към вас. Заложете във времето tweets, които да оповестяват предстоящи събития, съдържание. Споделете постове на други, работещи във вашата област.

• Facebook – отговорете на коментарите от стената си, както и на коментари под ваши постове. Споделете линкове, препращащи към ваши клиенти, партньори и т.н. Качете видео, снимки, графични изображения.

• Pinterest – тук свободно можете на прикачате по-обща входяща и изходяща информация, която има връзка с естеството ви на работа.
• Google+ – споделяйте информация със кръга си на приятели и познати (share content with your circle). Така на страницата си можете да сегрегирате до кого каква информация да постъпва. Гугъл плюс е и най-подходящата платформа за споделяне на статии и обемни текстове. Използвайте терена за задаване на въпроси и стартиране на разговори и беседи.
• Instagram – фирменият профил в този сайт навярно ще е най-неангажиращият и с най-лек характер. Подходящо място да покажете какво се случва „зад кулисите“ във вашата фирма. Споделяйте снимки, забавни и смислени цитати в духа на работата.

Темпове, с които търсачките (най-вече Гугъл) менят своите алгоритми за сдобиване с резултати, са изключително бързи. Оптимизацията трябва да се съобрази с това. Социалните мрежи влияят на маркетинга. Вече не може да се разчита само на ключови думи, tag tittle, URL и другите, добре познати прийоми. Иска се качествено съдържание – най-доброто и най-подходящото получават най-високи оценки. Влияейки се от тенденциите SEO стана по-„human-friendly”. Днес вместо да изпишете ключови думи от типа „боя за коса“, по-оптимално е да замените с „как да боядисам косата си“. Така ще изградите съдържание, което наистина е от значение и ще привлече потребителите.

На финал нека не забравяме, че Гугъл, макар и най-предпочитан (с 63.7% market share), не е единственото средство за информация. Веднага след него се нареждат YouTube и Twitter (с 2.1 билиона запитвания на ден). Това отваря още възможности пред оптимизацията. Различните канали за информиране предлагат различни начини за представяне на продуктите и услугите на вашия бизнес. Възползвайте се креативно и разумно.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...