19 сеп

„Канибализация“ на ключовите думи и как да я избегнем

канибализация на ключовите думи

Съществува погрешно схващане, че колкото повече страници насочвате към дадена ключова дума, толкова по-добре ще се класирате за тази ключова дума в търсачките. Всъщност не. Това не е вярно.
Насочването на конкретен термин към няколко страници почти винаги има точно обратния ефект. Ще сътвори повече вреда, отколкото полза за SEO.

Причината е проста:

когато имате няколко страници, класирани за една и съща ключова дума, всъщност се състезавате със себе си. Следователно всяка страница има по-ниска CTR, понижена власт и по-ниски проценти на реализация, отколкото една консолидирана страница ще има.

В SEO това се нарича канибализация. Нарича се така, защото “канибализирате” собствените си резултати – разделяте CTR, връзки, съдържание и (често) реализации между две страници, които трябва да са една.
Когато го направите, не показвате на Google дълбочината на знанията си и не подобрявате авторитета на сайта си чрез тази заявка. Вместо това искате от Google да претегли вашите страници една срещу друга и да избере кои от тях смята за най-подходящи за съвпадение на ключовите думи.

Например, ако уебсайтът Ви продава обувки и “обувките” е единствената ключова дума, към която насочвате, вие основно казвате на Google, че всяка страница е за “обувки”, независимо дали те са обувки за туризъм, тенис обувки, маратонки и т.н.

За съжаление, канибализацията на ключови думи има потенциално катастрофални последствия за SEO. Мнозина даже не осъзнават това. Те може би се радват, че една страница се класира в петия и шестия слот за целевата им ключова дума, без да осъзнават, че една авторитетна страница вероятно ще бъде по-високо котирана.

Практическите последици са ясни: загубен трафик на сайта, запитвания, водещи до грешна страница, колебания в класирането на SERP и в крайна сметка загубени продажби. Защо?

Защото:

 

1. Вие намалявате авторитета на вашата страница

Вместо да имате една много авторитетна страница, разделяте CTR на няколко умерено подходящи страници. По същество превърнахте страниците си в конкуренти и сега се борите за визуализации на страници и редици на SERP.

 

2. Разреждате вашите връзки и котва-текст

Препратките, които биха могли да отидат в един консолидиран източник на информация, сега се разделят между две (или повече) страници. По същия начин вашият котва-текст и вътрешните връзки водят посетителите на няколко различни страници вместо една авторитетна страница по този въпрос. Това безспорно разсейва вниманието и интереса.

 

3. Google може да обезцени по-подходящата страница

Ключовите думи са един от основните начини, чрез които помагаме на Google да разбере какво представляват нашите страници. Ако всичките ви ключови думи са едни и същи, Google се опитва да разбере коя страница е най-подходяща – и ако съдържанието ви е твърде сходно, може да се обърка.

 

4. Влагаш по-голям бюджет за излишни действия

Многото страници, посветени на една и съща ключова дума, водят до обхождането и индексирането на страници, които не са необходими. (Забележка: малките сайтове вероятно няма да забележат разлика или някога да се притесняват за техния бюджет за обхождане, но големи сайтове за електронна търговия или доставчици с множество продукти ще забележат разлика.)

 

5. Това е знак за лошо качество на страницата

Много страници, насочени към същата ключова дума, казват на потребителите ви, че съдържанието ви вероятно е разтегнато, и също така сигнализира на Google, че съдържанието ви може да не съвпада с ключовите Ви думи на всяка страница.

 

6. Процентът на реализация ще се влоши

Неизбежно една от вашите страници ще се цени по-добре от останалите. Вместо да насочвате нови посетители към тази страница и да я правите възможно най-авторитетната страница, губите потенциални клиенти, когато разглеждат по-малко подходящи страници.

 SEO канибализация

Как да идентифицираме канибализацията на ключови думи?

За щастие, след като идентифицирате проблема, определянето на канибализацията на ключови думи е лесно.
Идентифицирането на канибализацията на ключови думи е толкова лесно, колкото създаването на матрица на ключови думи. Трябва само да създадете електронна таблица, която да съдържа всички важни URL адреси на Вашия сайт и свързаните с тях ключови думи.

Потърсете за дублирани записи. Ако забележите някой от тях – особено в основните страници – вероятно сте страдали от канибализация на ключови думи.

Сега е време да поправите тези страници!

Обърнете внимание, че канибализацията на ключови думи може дори да се появи, ако мета-информацията в заглавните Ви маркери изглежда е насочена към една и съща ключова дума, затова проверете и това.

 

Как да се преодолее канибализацията на ключови думи?

Ето пет възможни решения.

1. Преструктурирайте уебсайта си

Най-простото решение често е да вземете най-авторитетната си страница и да я превърнете в целева страница, която се свързва с други уникални варианти, които попадат под шапката на целевите ви ключови думи.

 

2. Създайте нови целеви страници

Друга възможност е да нямате целева страница, която да консолидира всичките ви страници с продукти на едно място. В този случай бихте се възползвали от създаването на уникална целева страница, която да служи като авторитетен източник и да се свърже с всичките ви варианти оттам. В нашия пример бихме могли да създадем страница, наречена “туристически обувки” и друга, наречена “маратонки за мъже”.

 

3. Консолидирайте съдържанието си

Ако страниците ви не са достатъчно уникални, за да се гарантира, че има няколко страници, насочени към същата ключова дума, помислете дали да не ги комбинирате на една страница. Това е шанс да се вземат две недостатъчно ефективни страници и да се превърнат в един по-авторитетен източник. В тоя процес може да настъпят и някои проблеми със съдържанието.

 

4. Намерете нови ключови думи

И накрая, ако вече сте благословени с много разнообразни и богати на съдържание страници и единственото, от което страда вашия уеб сайт, е лошо планирана стратегия за ключови думи, може би всичко, което трябва да направите, е да намерите нови ключови думи. Просто се уверете, че ключовите Ви думи точно описват съдържанието на страницата Ви.

 

5. Използвайте 301 пренасочвания

Въпреки че по принцип е добре да не използвате твърде много 301 редиректи, те може да са необходими, ако вече имате няколко страници, класирани за същите условия.
Използването на 301 редиректи ви позволява да консолидирате канибализираното съдържание, като свържете всички по-малко подходящи страници с една по-авторитетна версия. Имайте предвид обаче, че тази тактика е подходяща само за страници с подобно съдържание и тези, които отговарят на конкретни заявки за ключови думи.

Тези пет решения ще решат повечето случаи на канибализация на ключови думи, но ако управлявате уебсайт за електронна търговия, трябва да внимавате да забележите как CMS разделя продуктите с променливи размери и цветове. Някои програми на CMS създават отделни страници за всеки вариант на продукта. Ако вашата CMS организира подобни продукти, трябва да ограничите дублиращите се страници да бъдат индексирани, като използвате маркери robots.txt или <meta name = “robots” content = “noindex”> или трябва да използвате канонични URL адреси за консолидиране на сигнали за връзка на дублирано съдържание.

Накрая:

Канибализацията на ключови думи е по-разпространена днес от всякога. На нея стават жертви онези, които признават значението на SEO за бизнеса си, но като тръгнат да оптимизират сайта си, те не разбират напълно как да “говорят” езика на Google.
За щастие, ако уебсайтът Ви канибализира собствените си целеви ключови думи, решенията не са трудни за намиране и вредата не е постоянна. Проблемът е преодолим.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...