23 апр

Кои от рекламите на сайта ви могат да навредят на SEO оптимизацията?

лоши реклами на сайта

Много онлайн фирми печелят от своите уеб сайтове, като продават реклами. Всъщност повечето от най-големите онлайн издатели включват реклами в уебсайтовете си. Това е практика, която се прилага от 1994 г. насам.

Ако генерирате достатъчно трафик към даден сайт, защо да не се възползвате и да правите пари по пътя? Изглежда като доста разумно решение, нали?
Докато това все още звучи вярно, първо трябва добре да помислите преди просто да поставяте реклами в целия си уебсайт. Ако това не се извърши правилно, сайтовете могат да понесат значителни отрицателни последици от SEO под формата на санкции и драматични спадове в класацията.

Защо Google се интересува, ако поставям реклами в уебсайта си?

В днешно време Google поставя по-голям акцент върху преживяванията на потребителите. Когато даден потребител посети уебсайт, успява ли да намери това, което търси? Дали посещението ще е с положителен знак? Докато рекламите могат да генерират приходи за даден сайт, те също могат да отклонят вниманието от първоначалния интерес.

Ето и директен цитат от Google през 2012:

„Чухме оплаквания от потребителите, че ако кликнат върху резултат и е трудно да намерят действителното съдържание, те не са доволни от преживяването. Вместо да превъртате страницата надолу покрай известен брой реклами, потребителите искат да видят съдържанието веднага. Така че сайтовете, които нямат много съдържание “по-горе”, могат да бъдат засегнати от тази промяна. Ако кликнете върху уебсайт и частта от уебсайта, която виждате на първо място или няма много видимо съдържание по-горе, или посвещава голяма част от първоначалния екран на сайта на недвижими имоти към рекламите, това няма да даде добър резултат.”
Това не означава, че Google мрази рекламите. Това просто означава, че рекламите трябва да бъдат интегрирани стратегически, за да не отблъскват потребителите. Google иска да гарантира, че уебсайтовете, които са възнаградени с високи места в класациите, предоставят на потребителите отговорите или решенията, които търсят, като предоставя на търсещите по-добър резултат.

Най-често срещаните проблеми с рекламите на уеб сайтове

Ежедневно можем да видим примери за лоши практики, когато става дума за включване на реклами. Някои от най-често срещаните проблеми, които виждаме, засягащи SEO класацията, са:

• Твърде много реклами над основното поле: Когато основното съдържание на страницата е натиснато надолу по страницата, принуждавайки потребителя да премине към действителния обект на страницата.
• Принудителни рекламни разположения: Когато рекламите се позиционират на дадена страница с единствената цел да правят пари и не се опитват да помогнат на потребителите.
• Задължителни изскачащи прозорци и заставки: Реклами, които обикновено се движат над съдържанието, когато прелиствате надолу и трудно можете да затворите, или заставки, които пренасочват потребителя към основното съдържание, без да предлагат обратен път.
• Автоматично възпроизвеждане на видео и аудио реклами: Обикновено се случва, когато заредите страница, а видео или аудиофайлът автоматично започва да се възпроизвежда, без да се ангажирате с него. Потребителите смятат, че това е досадно.
• Изключване на рекламното оформление: Когато рекламата е оформена по начин, който подвежда потребителя да кликне върху нея и не предоставя нищо ценно, свързано с предмета.
• Повече от необходимия брой страници за увеличаване на показванията на рекламите: всички сте го виждали. Отивате в статия и трябва да кликнете през всеки слайд или страница, за да видите цялото съдържание, докато се показват реклами между тях.

За съжаление, няма специален инструмент, чрез който можете да управлявате уебсайта си, за да видите дали той следва най-добрите практики. Трябва да направите крачка назад и да прегледате уеб страницата си с очите на посетител и да използвате най-добрата си преценка. Ако смятате, че страницата е съзнателно създадена, за да манипулира потребителите, за да кликват върху рекламите, а не да помага на потребителите, трябва да промените някои неща. За щастие, Google всъщност предлага въпроси, за да се запитате, когато разглеждате рекламното разположение на уебсайта си:

1. Какво се опитва потребителят да постигне, като посещава моя сайт?
2. Какво правят потребителите, когато преглеждат конкретна страница?
3. Къде е възможно вниманието им да бъде съсредоточено?
4. Как мога да интегрирам реклами в тази област, без да преча на потребителите?
5. Как мога да запазя страницата да изглежда чиста, неподправена и привлекателна?

Най-добри практики за разположение на рекламите

Проявете стратегически подход по отношение на разположението: Основната причина, поради която получавате трафик към уебсайта си, е поради съдържанието на сайта, затова се уверете, че рекламите Ви не отвличат вниманието от основния фокус.

Позиционирайте рекламата в горната част или отляво: Проучванията показват, че една реклама получава най-много преглеждания, когато се намира в горната част на страницата или в лявата й част. Наясно сме, че споменахме по-горе рекламите в горната част на страницата като проблем, но това е така, само ако тя тласка надолу или отвлича вниманието от основното съдържание на страницата, предоставяйки лошо потребителско преживяване.

Направете рекламите да изглеждат като реклами: Искате рекламите Ви да допълват стила на уебсайта Ви, но не искате да подвеждате потребителите да кликват върху рекламите, за да генерират кликвания. Това води до недоволство от гледна точка на потребителя.

По-малко е повече: Поставянето на голяма част от рекламите на уеб страница може да накара страницата да изглежда объркана и по този начин да доведе до недоволство от посещението в сайта ви.

Заключение

Рекламите все пак могат да бъдат чудесен източник на приходи. Много уебсайтове полагат много усилия, за да включат реклами в съдържанието си, като същевременно осигуряват положително преживяване и отзиви от потребителите. Ключовият подход е, че трябва да сте внимателни, да мислите за вашите потребители и да избегнете това да превърнете генерирането на рекламни приходи в единствен фокус на сайта ви. В крайна сметка потребителите не посещават сайта ви, за да гледат реклами.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...