30 мар

Кои са най-печелившите тактики при писане на блог постове?

писане на блог постове

Блогът е един от най-добрите способи да обърнете внимание върху своята компания, привличайки целева публика, разказвайки ненатрапчиво за своите стоки и услуги. Как го водите, какво слагате в него и колко често го обновявате, съобразявате ли се с конкуренцията, давате ли „примамки“ на вашата публика, така че да не ви изостави?…

Основанията да поддържате блог:

• B2B маркетолозите, използващи блог, получават 67% повече потенциални клиенти;
• Грамотното водене на блога повишава 13 пъти вероятността за успешно възвръщане на инвестицията;
• Компаниите, поддръжащи блог, получават 97% първични линкове към сайта си;
• Блоговете са признати за петият най-надежден източник за достоверна онлайн-информация;
• 50% от новия трафик се генерира с помощта на блогове;
• Всекидневните постове в блога увеличиват количеството на потенциалните посетители 4 пъти.
Кои са практичните решения за вашия блог пост?

1. Контент план

Създаването на контент план ви помага за разработване на стратегия и облегчаване на поетапната работа. След като сте наясно какви теми ще публикувате, с разпределението им по постове, се запознайте и с какво досега е публикувано в съответната тематична област. Следете и контролирайте изпълнението на този план. Може да го актуализирате съобразно новите задачи.

2. Цел на блога

Всяка статия в блога си има конкретна тема и цел, но все пак предварително да се определи общата целева насока – това е половината от свършената работа. Било то привличане на нови клиенти, било то заявка за лидерство в съответна сфера, било то опознаване на продукта или услугата, или пък PR на фирмата…това се решава предварително.

3. Търсене на нови идеи

На творческите натури понякога им е присъщо да отлагат. Но ако се разработи постоянен алгоритъм от действия, ще се сбогувате със забавянето или поне ще му дадете отпор. Какво е нужво за тая цел?
• Записвайте си винаги всяка нова идея (измерител – количеството)
• Ограничете отвличащите ви фактори до минимум
• Установете крайни моменти за завършване на задачите (таймер)
• След завършването й, оценете своята продуктивност, за да можете да подобрите работата си следващия път

4. Видове статии

Това зависи изключително от стилистиката и насочеността на вашия сайт и от естеството на продавания продукт или услуга. Но за да се разнообрази блога, се препоръчва редуване на разнообразни статии.

5. Подбор на ключови думи

Ако вече сте се сблъсквали със създаване на сайт, утвърждаване на услуга или продукт, тогава разбирате, че намирането на вашия материал (пост) от търсачките зависи от подбраните ключови думи. За тази цел ще ви помогнат платформите за избор на ключови думи: Keywords Planner, Wordstat Yandex, SemRush.com, База Пастухова, Prodvigator.

6. Станете журналист

Сред съществуващите видове статии, една от най-търсените е интервюто. Периодично добавяйте в блога си интервюта, беседи, конференции с известни хора, професионалисти от съответната тематична сфера. Говорете с тях по най-актуалните теми, вкарвайки информация и за услугите.

7. Мозъчна атака

Този пункт се изпълнява, ако блогът не се поддържа от един човек, а от екип. Съвместната мозъчна активност ще ви позволи да генерирате колективно ценни идеи. В тази насока следвайте правилата: не осъждайте, мислете неформално, исползвайте съществуващите идеи, останете фокусирани, не се страхувайте да предлагате и „откачени“ идеи.

8. Изследвайте постигнатото до момента

Тъй като най-вероятно не сте откривател на всичко, повечето от нещата са вече ситуирани в пространството. Ако проследите подобен род публикации, ще намерите ценни идеи във вашата област.

9. Продаващ текст

Авторът на текста в блога трябва да знае на 200% онова, за което пише. Нужно е яснота и каква е целта на посланието.

10. Завладяващо заглавие

Голяма грешка е да се фокусирате единствено върху съдържанието. Според статистиката 80% от ползвателите не четат повече от заглавието. Така че ще е обидно, ако само 1 от 5 посетители влезе до статията, а вие така сте се старали. За написване на сполучливо заглавие отделете не по-малко от 50% от времето си. Именно впечатляващото заглавие „продава“ и увеличава количеството репостове.

11. Визуално изпълване на блога

Външният вид на блога също влияе. Нека първото впечатление да е във ваш плюс. За целта отговорно се отнесете към дизайна на блога. Нека той е в хармония и със сайта ви.

12. Илюстриране

blog илюстрация

Колкото и уникален да е текстът ви, на читателя ще му е скучно, ако няма картинка. Създайте уникални и провокиращи изображения. Не е за препоръчване да използвате картинки, които вече ги има на стотина други сайтове.

13. Видеосъдържание

Доказано е, че сега най-често се търси видеосъдържание. Поради това 93% от маркетолозите използват видео за онлайн маркетинга. Разнообразете отделните части на поста с видеозаписи – обзори, презентации, тестове за продукти и др.

14. Инфографика

Ако чувствате, че на статиите не им стига нещо, изпълнете блога с инфографика. Тя разделя текста на отчетливи фрагменти и му придава яркост. Инфографиката съединява в едно информацията и помага читателят по-отчетливо да улови смисъла. Как да се създаде качествена инфографика е отделно усилие.

15. Ориентираност към целевата аудитория

За тая цел трябва да се съобразите със: стила на писане, езика, уместните термини и лексика, обем и пр. Познавайки публиката си, ще поставите нужните акценти и приоритети.

16. Цензура в блога

Знаете, че в блога може и да се коментира, лайква, споделя. Този процес може да се регулира предварително, за да не ви навреди умишленото поведение.

17. Не губете смисъла

Случвало ви се е да прочетете нещо и да не разберете смисъла, нали? Такива блогове получават лоши оценки и отзиви, така че като пишете, проверявайте накрая дали е постигната конкретната цел.

18. Диалог с читателя

Не губете индивидуалността си. Винаги са интересни обектите с характер.Не се страхувайте да поведете диалог с читателя, подбуждайки го сам да остави коментари.

19. Интригувайте

Как да накараш чиателя да стигне до края? Задавайте въпроси, чийто отговор ще се открие накрая. Прибавяйте завладяващи истории, чиято развръзка е пак на финала, давайте полезни съвети, пораждащи внимание и интерес, създавайте противоречия умишлено.

20. Читател – автор

Ако сте в криза или искате да оживите публиката, обявете конкурс за най-хубава идея за следващ пост в блога ви. Спечелилият ще бъде споменат в статията и ще получи отстъпки за ваша услуга.

21. Конкурс за абонати

Да са в интерес на ориентацията клиенти/абонати. Например да се направи максимално количество репостове на дадена статия в социалните мрежи или да се съберат максимално количество лайкове. За награда също предлагайте отстъпки за изделия и услуги, сертификати и свои стоки като подаръци.

22. Направете клиента си значим

Хората имат нужда да се чувстват нужни и значими. Именно това да ви ръководи като анонсирате вашите стоки и услуги.

23. Изберете страна

Ако сте решили да пуснете статия в блог в кризисно време, то заемете определена позиция. Подобна тактика привлича единомишленици, а инакомислещите пък няма да пропуснат да започнат дисусия по темата. По този начин ще си обезпечите внимание.

24. Бъдете достъпни

Покажете на читателя, че сте жив човек. Готовност за общуване с потенциални клиенти ще ви отвори последователи. Общуването е дружелюбно и с нормално самочувствие.

25. Коментирайте своя блог

Активността ви не трябва да завършва с написването на статия. Непременно коментирайте, отговаряйте на въпроси от потребителите. Това ще отвори допълнителна серия от активност на читателите.

26. Общувайте с други блогъри

Блогърите обичат да си общуват, както и да коментират статиите си. Ако искате повече внимание към своя продукт, то се обърнете към онези, които са част от тази ниша. Голямото количество от коментари се оставят именно от другите блогъри. Наблюдавайте конкуренцията и действайте правилно, така че да насочите трафика в своя полза.

27. Социалните мрежи

Именно там всяка пикантна новина се движи със скоростта на светлината: Facebook, Instagram, Google+, Twitter, Tumblr, VK. Затова публикувайте не само на сайта ви, но и в социалните мрежи, ползвайки различни ниши на интереса.

28. Изградете доверие

Щом стоките и услугите ви са в полза на потребителя, непременно подкрепете това с нужните факти, тестове, допитвания, анализи. Всеки иска да ползва нещо, за което има анализ и отзив. Това ще изгради доверие и ще увеличи абонатите ви.

29. Повече трафик

Ако не сте доволни от количеството на посетители в обичайните социални мрежи, пробвайте например и в SlideShare. Блогърът Юджин Ченг събрал 2 000 000 преглеждания на своя пост и получил 400 нови имейл абонати.

30. Инициирайте тематични форуми

Хората с голямо желание се включват да обсъждат определени теми и сюжети. Възползвайте се от това. Направете го целенасочено.
Всички тези способи ще създадат предпоставки за оживление и активност не само в посока на вашия блог, но и на серията продукти или услуги, които презентирате пред публиката.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...