27 мар

Кратък наръчник как се управлява микросайт

как се управлява микросайт

Микросайтът е индивидуална уеб страница или малка група от страници, които са предназначени да функционират като отделен субект в рамките на съществуващ сайт или да допълват офлайн дейността.

Микросайтовете могат да бъдат красиви и умни и забавни. Те могат също така да бъдат разхвърляни, объркващи и разочароващи. Особено от гледна точка на SEO.

За целите на тази статия, нека просто да се съгласим, че микросайт е “марков сайт със съдържание, което живее извън началната страница на фирмата.”

Проблемът с микросайтовете е, че в много случаи, те са създадени като проста целева страница или подпапка. Или са създадени с определена цел и след това никога не са изтрити или интегрирани в основния сайт.

Микросайтовете могат да бъдат всъщност една много добра идея. Когато се използват стратегически, те могат изключително да подпомогнат марката и бизнеса. Въпреки това, те също могат да бъдат и доста проблематични.

 

Какво не е наред с микросайтовете?

Те обикновено не са добри за SEO. Реално много по-трудно е да се изгради авторитет за няколко домейна, отколкото за един.
Ако имате няколко уебсайта, свързвани помежду си, това може да повлияе отрицателно върху потребителското внимание. Посетителите могат да не осъзнават, че напускат един домейн и влизат в друг.
Отчитане на цялостното представяне на отделни субекти може да отнеме доста време.
Може да откриете дублиране на съдържанието на основния сайт и микросайта и да се налага да се променя съдържанието.
За да се разрешат основните проблеми, трябва да слеете микросайтът с основния сайт.

Вашият основен сайт и вашият микросайт са свързани; те са насочени към една и съща аудитория и са организирани на основата на подобни ключови думи.

В резултат на сливане на дружества или ребрандиране, в крайна сметка се оказвате с две интернет страници, които са имали много сходна структура и съдържание. Тъй като само един ще стане основният ви уебсайт, може да направите едно упражнение за интегриране на двете интернет страници.

 

СТЪПКА 1: Копиране и пренасочване на ресурсните страници от микросайта към основния сайт

На първо място, вие имате две отделни библиотечни ресурси, по една за всеки сайт. Тъй като целта е единият сайт да се превърне в основния, трябва да вземете решение да прехвърлите всички ресурси към него и да поддържате само една библиотека.

От този момент нататък, ще публикувате ново съдържание само на основния сайт и ще съхранявате само една шепа от съответните ресурси на микросайта.

Тази стъпка ще ви спести време и няма да позволи дублиране на съдържанието.

Прегледайте двете интернет страници за дубликати или много подобно съдържание. Възможно е да намерите публикации на едно и също съдържание.

 

микросайт-блог

СТЪПКА 2: Продължете да публикувате блогове само за основния сайт

Една от основните цели е, отново, за да се избегне дублиране на съдържанието. Това решение се оказва много полезно в дългосрочен план.

Ако имате блогове на двете места и съдържанието, което се публикува, е свързано, можете да слеете блоговете в едно. Копирайте над постовете от микросайта на основния сайт и предложете пренасочване. Можете да регулирате силата на структурата на блога си и да въведе нова категория за публикациите.

По този начин не само ще си спестите време, като ще се наложи да управлявате само един блог, но подходящото съдържание на основния сайт ще расте и микросайтът няма да ви подкопава трафика на базата на подобни ключови думи.

 

СТЪПКА 3: Изграждане на специална страница на продукта

За да се уверите, че на основната площадка са представени всички продукти и услуги, които предлагате, направете специална страница на продуктите, която отразява съдържанието на микросайта.

Нека да сме сигурни, че когато хората се пренасочват от микросайта към основния сайт, те все пак ще попаднат на съответната страница и ще могат да намерят информацията, която ги интересува.
Преди да пренасочите към страницата на продукта, уверете се че имате достатъчно място и за посетителите на микросайта, които ще се пренасочат. Старайте се тези страници да се с високо качество. Нека има повече и по-съдържателна информация от тази, която се намира на микросайта.

 

СТЪПКА 4: Пренасочване на всички страници от микросайта към основния сайт

Микросайтовете най-успешно се използват за чисто търговски цели, за да се създаде по-задълбочена информация за даден продукт, услуга или като редакционна подкрепа към конкретен продукт, като например описваща нова технология. Производител на автомобили, например, може да представи нов хибриден автомобил и да подпомогне продажбите с микросайт, в който да има специфични за разясняване детайли на хибридната технология. Или пък сайт за продажба на парти продукти може да има микросайт, в който да се разказва за това, откъде произхожда празникът Хелуин.

 

Микросайтът ви позволява да разширите марката си по начини, които не са възможни за вашия основен сайт. Можете да пригодите тесни сегменти на вашите предложения за конкретни пазарни ниши.
Като всяко нещо и микросайтът си има плюсове и минуси. Не го подценявайте, но и внимавайте да не превърнете рекламата в антиреклама.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...