2 дек

Локално или органично SEO – какво да изберем?

local or organic SEO 1

Днес всеки, който започва бизнес, разчита на интернет. Разчита на интернет като реклама, като място, където лесно може да бъде открит. Но как точно потенциалните клиенти могат да достигнат до нас? Как да ни намерят в океана от предложения? Благодарение на огромния напредък в технологиите, за начините на търсене има многобройни варианти.

Когато резултатът от търсенето включва едновременно локални и органични резултати, то това е крайната победа за един потребител. А наградата е за собственика на бизнеса, попаднал в тези резултати, защото това определя неговите реализирани успехи.

Процесът, засягащ видимостта на уеб сайт или уеб страница в резултатите на уеб-търсачките или SEO може да бъде съсредоточен в локален или органичен план.

„Органично SEO” е фразата, която се използва, за да опише процеса на оптимизиране на естественото положение при резултатите от органично търсене. Това търсене се определя като търсене по ключови думи, засягащи самото търсене, самият смисъл на интереса. А това как ще се подредят резултатите и къде ще бъде разположена в класацията нашата уеб страница, нашият бизнес, зависи от много неща и изисква много работа върху самите тях: уникалност на съдържанието на статиите, интересът към информацията, която съдържат, а оттук и трафика, време на престой на потребителите, обновяване на информацията, наситеност на ключови думи и още…Точните критерии и настройки не са известни, за да се избегне манипулацията и да се поддържат сайтовете наистина актуални и полезни, а да не бъдат просто директна връзка към нашия джоб.

Органично SEO е рекламна стратегия на оптимизиране на възможностите, които предлага интернет, за да популяризира вашия сайт и следователно да го изкачи по златната стълбица на търсенията. Органично SEO е маркетингова практика на оптимизиране на вашия уеб сайт, за да го класира търсачката по подходящи ключови думи. Този метод в резултат показва търсенията, така че те могат да включват или да не включват локално местоположение. Сайтовете, които се насочват към органично SEO не е задължително да имат конкретен административен адрес за контакт или въобще да не са зависими от географско местоположение дори. До прибягването до услугата органично SEO се стига, когато имаме за цел да подобрим позицията си в търсачките и да засилим трафика на посещаемост на нашия сайт.

В съвременния ни свят възникналата потребност от нещо се задоволява на първо място като го потърсим в интернет. Удобствата, с които сме свикнали, поради забързания ни начин на живот, включват и това, че днес можем просто да протегнем ръка и да си набавим всичко необходимо, тъй като услугите и продуктите, от които имаме нужда, са навсякъде около нас.

локално, органично SEO 2

 

Но къде точно се намират ни показва интернет.

Можем да получим тази информация от домашния си компютър, лаптопа, таблета и от телефона си, ако сме в движение. Така че, понятието около нас, включва буквалния му смисъл, не само местоживеенето ни, а и мястото на което се намираме в момента.

В този смисъл, локалното търсене е динамично и резултатите зависят от местоположението ни. Така бизнесът, който се ориентира към локално SEO за оптимизиране на сайта си, може да разчита не само на постоянно живущите в района клиенти, а и на всеки потенциален такъв, който е в близост до обекта на предлаганите услуги или стоки.

Локалното SEO привлича нови клиенти като прави вашия бизнес видим на картата, което е начин да бъдеш забелязан и забележителен едновременно. Причината е, че в изключително бързото развитие на технологиите можем да кажем, че доскоро на картите бяха отбелязани само значими и големи обекти. Така сме останали с убеждението, че това което е отбелязано на картата е важно и стабилно като фактор. Отбелязвайки на картата нашия бизнес ние не само можем да бъдем намерени, но и стойността като качество на предлаганото от нас се повишава като внушение. Така ние казваме, че сме стабилни и предлагаме качество, имаме авторитет.

Ако разчитаме единствено и само на директното посещение от клиенти и предлагаме услуги, които могат да се консумират само на място, то локалното SEO може да постигне очакваните резултати.

При локалното търсене излиза информация не само за точното местоположение на дадения бизнес, но и за контакти като телефонен номер например. Така връзката с клиента може да бъде осъществена на минутата при интерес.

Ако бизнесът ни се осъществява в различни точки на града или в различни градове можем да персонализираме търсенето за всеки един обект, свързан с точното му местоположение, включващо името на квартал, голяма улица или град.

По начина на търсене и предлагане се установяват такива резултати, че потенциалните клиенти, реалните такива откриват търговските обекти и услуги в много по-голям процент благодарение на локалното търсене. Локалното търсене улеснява и насочва потребителите не само еднократно до услугата. Спокойни, че не е необходимо да запомнят точното местоположение, клиентите пак ще се връщат при вас просто влизайки в интернет и намирайки ви там.

По резултати от оптимизирането органичното SEO изисква повече време и усилия, за да бъдат постигнати.

И на базата на всичко това правим следното заключение: ако бизнесът ни има конкретно местоположение, то локалното SEO е задължителен елемент за развитието му. Оптимизацията се извършва изключително бързо, тъй като е на базата основно на контакти и насочваща кратка информация. Резултатите са популяризиране на бизнеса, повишаване на посещенията и интереса, скъсяване на контакта до клиента чрез директни телефонни обаждания – можем да сме достъпни на минутата.

Локалното и органичното SEO са коренно различни, но и тясно свързани.

При органичното търсене по ключови думи най-добре се класират сайтове, които разчитат на качеството на информация, а като бизнес, с помощта на локалното търсене, тези сайтовете могат да бъдат открити на картата още преди да се опознае тяхното съдържание. Така в комбинация от двете оптимизации постигаме най-добрите резултати.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...