30 май

Остарели тактики за маркетинг в социалните медии, които трябва да забравите

остарели тактики за маркетинг в социалните мрежи

Ако правите едно и също, а очаквате различни резултати, то вие трябва да сте луди. Това не е логично. А успехът винаги следва пътя на логиката. Ако практикувате същите тактики, точно както по времето, в което Марк Зукърбърг създаде Фейсбук в стаята си в колежа Харвард, то и той – ако правеше същото като вас, нямаше да мръдне по-нагоре. Познавате ли хора, които отказват да приемат прогреса и все още имат само домашен телефон и слушат любимата си музика на магнетофон? Ето тези хора не могат или не искат да се адаптират към промените. Съответно стоят встрани от тях. Та защо ли им са? Но ако вие имате нужда от свежи последователи, които да влеят кръв в бизнеса ви, трябва да следвате хода на времето и да забравите остарелите тактики. Изхвърлете остарелите и съответно вече неефективни тактики за маркетинг в социалните медии. Не забравяйте –тази сфера непрекъснато се развива. Това означава, че вашите тактики за маркетинг в социалните медии също трябва да се развиват, за да отговорят на новите изисквания.

 

1. Да тагнеш

Това е тактика, която вече не работи благодарение на промените в начина, по който онлайн аудиторията консумира информация и взаимодейства с марките в социалните медии. Да тагнеш някого. Да, това беше запазена марка на Instagram. Сега това се смята за лоша практика и може да доведе до сигнал за “спам” в профила Ви. Ако тагнете някой, то вие трябва да споделяте съдържанието му и да се отблагодарите, че ви е позволил да бъде тагнат от вас. Просто не забравяйте да тагвате не само за самото тагване, а изградете и благодарна връзка.

 

2. Не оптимизирате съдържанието си за споделяне

Много опитни създатели на съдържание са се научили как да оптимизират съдържанието си за SEO, но много малко от тях мислят за оптимизиране за споделяне в социалните медии. Оптимизацията на социалните медии (SMO) е братовчед на оптимизацията на търсачките (SEO). SMO е практиката за оптимизиране на уебсайт, по-специално на съдържанието му, за споделяне в социалните мрежи. Тъй като социалните медии играят все по-неразделна роля в класациите на търсачките, с харесвания, следвания и влияние върху включването на връзки и йерархията в търсенията, SMO и SEO се синхронизират повече от всякога. Оптимизирайте съдържанието си за споделяне.

 

3. Да молите хората да споделят вашето съдържание

Да се саморекламираш? Не е ли остаряло? Самостоятелното популяризиране често се свързва със заблудата и прави марката да изглежда егоистична и непостижима, себедостатъчна, а защо не и отчаяна, лъжовна. Забравете саморекламата – съществуват приемливи алтернативни методи, които спомагат за популяризирането на вашата марка.

 

4. Публикуване на tweet във Facebook

Сериозно? Тази техника е толкова стара, че е близка само на пещерния човек. Това е много стара практика за кръстосано публикуване, която вече не е ефективна поради няколко причини: Първо, Facebook и Twitter имат напълно различна култура на публиката. Второ, някои потребители на Facebook нямат акаунт в Twitter, така че всеки път, когато кликнат върху публикация, публикувана във Facebook, няма да имат достъп до вашето съдържание. И накрая, вие не правите услуга на вашия бизнес, като претрупвате страницата си във Facebook с tweets, когато можете да създавате персонализирани публикации и съдържание за всяка платформа, поотделно – актуално и импониращо на нейния облик и потребители.

 

 

5. Напълно мъртъв – студеното „благодаря”

Ако все още упражнявате тази древна тактика, няма съмнение – вие сте в ущърб на вашия имидж на марката и скоро ще сте напълно мъртъв. Най-безопасното действие е да спрете да я използвате възможно най-скоро. И така – автоматизирани съобщения от рода на “Благодаря, че ме последвахте” – точно така – Twitter е прословут с наличието на паразитни автоматични съобщения, които са общи, стандартни, скучни, неефективни и студени. Те обикновено гласят нещо подобно на: „Благодаря Ви, че ме следвате, с нетърпение очаквам да чета вашите публикации! Благодаря, че ме последва! Посетете моя профил в Instagram за още информация (линк към връзка)!“ Всеки знае, че тези съобщения са автоматизирани, така че се явяват като неподходящи, нежелани и, меко казано, дори обидни. Ако изпращате тези автоматични съобщения, изключете ги възможно най-скоро. За щастие, автоматичните отговори са се развили и могат да бъдат използвани за изпращане на ценни оферти за съдържание и уникални съобщения на нови последователи. Вместо автоматично генерираното “благодаря”, опитайте да персонализирате съобщението си, за да взаимодействате с новите си последователи и да им предложите нещо, с което да се ангажират.

 

6. Публикувате само чужди линкове

Много брандове правят публикации с връзки към собственото си съдържание като повечето или дори всички са техни собствени публикации. Вие, абсолютно на същия принцип, не трябва да сте срамежливи и трябва да споделяте връзки към вашето собствено съдържание. Вие сте го създали и вероятно, дано, оправдано се гордеете с него. А вашите естествени и верни последователи със сигурност ще бъдат заинтересувани.

 

7. Стари, но златни, но – не

Публикуване на дублирано съдържание на всички платформи. Преди спокойно можехте да споделяте едно и също съдържание във Facebook, Twitter и LinkedIn. Днес нещата се промениха и аудиторията на всяка социална платформа стана по-сегментирана. Това означава, че публикациите ви сега трябва да бъдат оптимизирани за всяка платформа. Съдържанието на Twitter, Instagram и Pinterest изисква персонализиран подход.

 

8. Прескочете „следвам” като естествена стъпка

Откривате някой в социалната мрежа, когото намирате за интересен. Дори някои ваши приятели вече са свързани с него. И вие – натискате „следвам”. Но защо? Веднага ще ви паднат акциите. Следваният получава съобщение за това и това съобщение не звучи по друг начин, освен студено и безлично, защото е автоматично генерирано, а самият следван всъщност въобще няма понятие за вас – какъв сте, кой сте и така се оказва само използван, разглеждан като перспектива или най-малко бройка, зависи от социалния му статус. Какво бихте помислили за новият си съсед, който сте поканили на гости за разчупване на леда, точно по съседски, а той започне да раздава визитката си на вече пристигналите ви по-рано гости. Именно, че е някакъв нищо и никакъв натегач.

 

9. Масата от последователи, целяща да привлече последователи

Прекалено често срещаната практика, особено на Twitter и Instagram, е масовото следване. Защо? Тъй като много от следваните ще последват обратно всеки, който ги следва, като по този начин помага на последователите на масата да помагат на своите последователи и на “социалният контакт и общуване”. Сериозно? Потребителите на социални медии са по-предпазливи в днешно време, тъй като все по-често се появяват фалшиви профили, тролове и хейтъри. Всичко това ще бъде безполезно, ако го използвате за тактика за придобиване на популярност. Ако масово следвате хора, без да обръщате внимание на действителната им стойност, сред последователите си ще имате огромно количество лица, които в действителност не се интересуват от вас.

 

Бъдете винаги актуални и не поставяйте надгробна плоча на профила си, като просто изхвърлите завинаги старите практики. Гледайте напред.

 

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …