2 юли

От А до Я за ползите от Фейсбук

facebook-addiction-pill-650x2834

Присъствието на социалните медии в живота на българина се изразява най-вече с наличието на фейсбук профил. Малък процент от българите са редовни потребители на Twitter, а запалените селфи маниаци използват Instagram.

Всички останали социални мрежи имат значително по-малък процент потребители в България, затова ще съсредоточим усилията си в съвети, насочени към създаването на успешна бранд страница  във фейсбук.

За да имате успешна и смислена фейсбук страница на представлявания от Вас бранд, не е достатъчно само да сложите логото си за начална снимка и да поканите всичките си приятели да харесат страницата.

Фейсбук страницата на вашата марка се явява нещо като виртуалната визитна картичка за бранда ви. Това е лицето ви пред потенциалните клиенти, ползващи социалната мрежа. А те не са един и двама, знаете го.

Как да изградим смислена и успешна фен страница във фейсбук?

Ще се спрем на няколко ключови понятия, за които е добре да помислите, когато предприемате тази крачка.

Проучване – Преди да започнете активно да поддържате фейсбук страницата на бранда Ви, направете проучване какви постове печелят доверието на потребителите на мрежата. Обърнете внимание на страниците на Вашите конкуренти, които вече имат изградена стабилна фенска маса. Забележете дали потенциалните потребители на Вашите продукти проявяват интерес към снимки, видеоклипове, текстови постове и изобщо коя е най-вярната стратегия за привличане на повече интерес към публикациите ви.

Стратегия – След като направите проучване на конкурентите си и на успешните практики за привличане на одобрение към дейността ви в мрежата, си изградете стратегия за работа. Бъдете последователни в действията си и не пълнете страницата си с материали, които феновете ви биха счели за спам. Бъдете им полезни с информация, факти, практически съвети за Вашата услуга или продукт и по този начин те ще изградят доверие във Вашата полза за тях самите и ще повярват в смисъла от услуги Ви.

Правилно време, казано на английки “timing”. Таймингът за постване във фейсбук е много важен. Добрият тайминг може да помогне на Вашите постове да бъдат харесвани и споделяни, което всъщност е Вашата цел. Ако часовете, в които сте заложили излизане на постовете ви, са крайно неподходящи, тогава не може да очаквате добра обратна връзка от феновете на страницата. Тук отново се връщаме на проучването и ще кажем така – съставете си мнение кога е най-печелившото време за постовете ви и го спазвайте.

Таргет – Нямате никакъв смисъл от присъствие на потребители на страницата ви, които нямат интерес към услугите или стоките ви. Ако правите Facebook Ads кампанията помислете изключително много върху правилното таргетиране на кампанията. Замислете се дали бизнесът ви е насочен само към хора от София, към хора от малките населени места или е повсеместен.

Ще дадем пример:

Ако Вие имате бизнес, предоставящ сватбени услуги, тогава няма нужда рекламата ви да бъде насочена към омъжени дами или към мъже, които така или иначе рядко проявяват инициатива дори към собствената си сватба. Стеснете кръга си максимално, подберете най-подходящата публика за рекламата си. В този пример, ако сватбената ви агенция е в София, направете рекламата да е видима само за жени от София, неомъжени или сгодени (с житейските събития, които всички отбелязваме, Фейсбук знае наистина много за нас), в подходяща възраст за сватба – 24- 40 години и т.н. Не хабете бюджет за таргет група, която не би се възползвала от бизнеса ви.

Анализ – Анализирайте резултатите си и, ако забелязвате неуспешни стратегии, ги заменете. Правете непрекъснато промени на всичко, което ви се струва, че не работи достатъчно добре за Вас.

5684115572_55bc83414f_b

Хумор – Не е добра идея всичките ви постове да са хумористични, но е хубаво да имате и такива, които да забавляват феновете на страницата. Не правете грешката в стремежа си да пускате забавни и актуални неща, да бягате твърде много от тематиката на страницата и на продуктите ви. Важно е потребителите да знаят какво да очакват от Вас и да Ви свързват с конкретна ниша.

Честота – Обърнете специално внимание на честотата на постване. Между отделните Ви публикации трябва да има минимум час, в противен случай фейсбук счита прекалено високата Ви активност за спам и това ще се отрази на органичния трафик, които ще получите. Не отивайте и в другата крайност – не изоставяйте страницата си с дни, седмици или месеци. Всекидневната активност е препоръчителна. Слагайте по 2-3 поста на ден и това ще бъде абсолютно достатъчно, за да знаят потребителите Ви, че сте активни и работите.

Взимайте пример – Най-добрият вариант е да взимате пример от големите брандове, които поддържат фейсбук страница с огромни капацитети. Забележете кои са печелившите стратегии за тях и следвайте примера им, но не ги копирайте буквално. Собственият почерк винаги е за предпочитане.

Концепция – като говорим за собствен почерк е добре да си изградите концепция, която да следвате. Хубаво е, ако превърнете фраза или някаква забавна закачка във Ваша запазена марка, и да я вмъквате в различни ситуации.

Правилните очаквания – Добре е да имате представа какво точно може да очаквате от фейсбук страницата си и да имате реалистични очаквания. Ако имате уеб сайт, на който предлагате услуга или продукти, фейсбук би Ви помогнал да достигнете до повече потенциални клиенти, които да отворят уеб сайта Ви и да станат ваши активни клиенти. Ако пък търговията ви не се осъществява онлайн, тогава фейсбук може да помогне с Ваши координати на клиентите или просто да Ви помогне да изградите имидж на сериозна и стабилна фирма.

Адекватното Ви присъствие в социалната мрежа може да бъде само от полза за Вас, но в случай че използвате правилните стратегии. Следвайте нишата си, бъдете полезни на феновете на страницата си, не ги затрупвайте с информация за цени или с призиви за закупуване на стоки и услуги и не прекалявайте с вниманието, което изисквате от тях.

Бъдете с реалистични очаквания и не се разочаровайте, ако не продавате директно през фейсбук. Дори изграждането на позитивен имидж в очите на клиентите ви е добро постижение.

За автора

admin

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...