24 сеп

Очаквания в маркетинга и социалните медии през 2013-а година Част 1

socialki5

Да планираме или да говорим

Тъй като днес в социалните медии се присъединяват хора от всякакви възрастови групи, етноси, раси и националности, необходимо е да разбирате добре Вашата таргет група. Според някои изследвания мъжете предпочитат да използват социалните медии, за да планират неща, докато жените изграждат взаимоотношения и доверие чрез разговори.

Facebook и Google+ са чудесни за споделяне на снимки, видеа и текстове. Използвайте Twitter за да споделяте линкове към статии и снимки. LinkedIn за по-изобретателно съдържание, и разбира се канали като Pinterest и YouTube са насочени към снимки и видеа.

 

Отдадени взаимоотношения

Лесно е да се отдадем на дигиталното и да забравим основите. Непрестанно сравнявайте онлайн комуникацията на фирмата Ви с общуването лице в лице. Когато звъните по телефона на приятел това е Вашият начин да кажете „Говоря само с теб в момента и с никой друг”. Комуникацията Ви в социалните медии отразява ли същата отдаденост?

За съжаление компаниите днес бомбардират клиентите с постове. Вместо това, имайте предвид няколко прости правила:

-          Удобство – клиентите Ви използват различни  мобилни устройства. Направете така, че достъпът им до Вашата информация да бъде лесен, с помощта на смартфони, таблети или компютър.

-          Атрактивност – Мрежата става все по-визуално насочена. Pinterest например, със своите 10 млн потребители, се превърна в най-бързо развиващия се сайт. Уникалността е неговия чар.

-          Важност – Показвайте важна информация на потребителите, независимо дали просто се ровите в интернет или се присъединявате към дискусии в социалните медии.

-          Емоции – Стигнете до чувствата и емоциите на Вашите клиенти. Не е необходимо винаги да поствате снимки на сладки кученца обаче.

 

Пластове на взаимоотношенията

Най-често хората общуват онлайн с такива, които вече познават. Техният вътрешен кръг е съставен от най-близките приятели и роднини. Социалните медии обаче добавят пластове към техния вътрешен кръг, като познати, колеги, професионалисти, знаменитости.

Осъзнавайки това, брандовете трябва да се опитат да създадат присъствие не само онлайн, но и офлайн, за да може клиентите им да се отъждествят с тях и да повишат контактите си с бранда в социалните медии.

Подобрена комуникация

До момента комуникацията в социалните медии не може да задмине общуването лице в лице. Богатството на невербалния език, изражението на лицето и жестовете се губят в дигиталния свят. Повече от всякога трябва да се опитате да покажете човешката страна на бизнеса Ви. Публикувайте снимки на служители, или пък споделяйте видеа и снимки на клиенти, които използват продуктите Ви.

 

Е-бизнес

Хората се научиха да ценят стойността на платеното съдържание. Разбраха, че пиратството не носи качество, а качеството струва повече. Това означава, че брандовете трябва да направят крачка напред и да улеснят тези клиенти, които искат да закупят нещо.

Направете си равносметка от къде е започнало всичко и ще разберете как да се свържете с клиентите си. Осигурете подкрепа, свържете хората, които имат сходни идеи и мислене, създадете разговори, вдъхновявайте.

За автора

Веселин Иванов Веселин Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията и управление на платени реклами PPC. Най-важното за него е ROI или възвръщаемостта на инвестициите в една рекламна кампания.

Плод на неговият труд са много ефективни маркетингови стратегии, които водят до ръст в продажбите от 30% до 600% за първите 6 месеца на кампанията.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...