20 дек

Пет начина да отблъснете потребителите от своя сайт

Nestmint

 

Тук ще Ви представим някои отблъскаващи потребителите практики в интернет и по-конкретно в сайтовете. Понякога те са умишлени, а понякога – непреднамерени, но при всички случаи е добре да се избягват.

1. Труден за използване сайт
Целта на сайта не е да затруднява и затормозява потребителите. Тъй като сайтът е направен за тях, то той трябва да бъде лесен за използване. Всеки потребител, който срещне трудности с навигацията или боравенето в някой сайт, бързо ще си тръгне. Потребителите имат определена цел, когато посещават сайтовете на различни компании. Затова няма да погледнат с добро око на сайт, който ги кара да си губят времето в ориентация, как да намерят нужната им информация. Добре е да се избягват и излишно усложнени сайтове, в които навигацията е сравнително лесна и логична, но има прекалено много страници. Потребителите предпочитат да открият това, което търсят и ги интересува максимално бързо и лесно. В този смисъл, трябва да се има в предвид, че различните потребители търсят различни неща – едни се интересуват от цените, други – от продуктите и тяхното описание, от компанията като цяло или от информацията за контакт. Затова всеки елемент от сайта трябва да бъде еднакво достъпен.

2. Огромна реклама, заемаща по-голямата част от страницата
Не е никак добра идея на страница от сайта да има реклама, заемаща почти цялото пространство на самата страница. Още по-лоша идея е това, да е на началната страница на сайта. Това би гарантирало загубата на потребители. Времето, което те прекарват на един такъв сайт ще бъде минимално, достатъчно да видят рекламата и да затворят прозореца на браузъра. Целта на рекламата е да бъде забелязана и в този случай това ще се случи. Тя ще се набие на очи и със сигурност потребителите ще я забележат, но вместо да предизвика интерес, тя по-скоро ще ги отблъсне.
Мястото на рекламите в сайта трябва да бъде обмислено и внимателно подбрано. Разхвърляни „на всеки клик“ реклами или огромни такива няма да постигнат желания резултат, а тъкмо обратното – потребителите ще бъдат отблъснати.

3. Бавен сайт
Този проблем попълва топ три на най-отблъскващите потребителите практики. Тук фразата „времето е пари“ важи с пълна сила. Колкото по-бавен е сайтът, толкова повече време се губи. Потребителите не искат да губят времето си в чакане. Както и трудният за използване сайт, така и бавният ще се приемат негативно от потребителите. Те искат бързо и лесно боравене със сайта. Ситуацията, в която някой посетител чака да се зареди необходимата му страница, най-вероятно ще завърши с негативен резултат – потребителят ще се пренасочи към друг сайт, за да намери по-бързо това, което търси. По този начин никой няма да спечели, защото потребителят ще е загубил време да търси на две, в най-добрия случай, места това, което иска, а компанията с бавния сайт ще изгуби потенциален клиент.

4. Прекалено дългите форми за регистрация
Регистрацията като потребител на сайта или за получаване на newsletter могат да бъдат лесни и потребителите да ги правят с лекота, но когато регистрацията на сайт като потребител или регистрацията за получаване на newsletter е прекалено дълга, с много полета, често потребителите просто се отказват да я попълнят и така директно биват загубени като клиенти. Това се отнася до всички сайтове, но най-много засяга онлайн магазините. Някой потенциален клиент може да е харесал продукти и да е решил да ги закупи от съответния онлайн магазин, но ако формата за регистрация е прекалено дълга, той може и да се откаже от покупката си, което е директна загуба на пари за магазина. Разбира се, има някои необходими и задължителни данни и е невъзможно формата за регистрация да ги изключи. Но всяко допълнително поле, което изисква повече персонална информация за потребителя, изглежда излишно и той няма желание да го попълва.
Друг аспект на същия проблем е излишната изисквана информация тогава, когато потребителите го усещат като прекалена намеса в личното пространство. Многото въпроси от личен характер не се приемат добре. Освен ако това не е някаква анкета или проучване, което се прави сред потребителите. В такъв случай, следва това да е изрично упоменато. При това положение потребителите сами ще решат дали искат да помогнат с информацията, която дават с цел проучване и евентуално подобряване на самия сайт или на дейностите на компанията като цяло.

5. Неясно описание на компанията и нейните дейности
Посещавайки един сайт, основното, което търси потребителят, е информация. Следователно ако не може да я получи, какво прави на този сайт?! Посещението му се струва безсмислено и няма да се повтори. Сайтът на една компания е нейното лице в интернет. По този начин тя се представя пред потребителите. Най-просто казано, сайтът е това, което потребителите виждат и съдържанието в него, заедно с начина, по който е представено, дават на потребителя представа за компанията. Колкото по-ясно и пълно съдържание е представено по най-добрия начин, толкова по-добро лице ще има компанията в интернет. Затова информацията там трябва да бъде ясна, точна, изчерпателна. Освен това е необходимо да бъде поднесена по подходящ начин. Адекватна и релевантна информация, поместена на сайт с добра навигация, би бил оптималният вариант, от гледна точка на потребителите.
Не може да се очаква от потребителя да знае всички дейности на компанията, още по-малко пък да предполага, въз основа на останалата информация на сайта. Той е там, за да получи нужната му информация.
Профилът на компанията трябва да личи още при пръв поглед на сайта. Още щом отвори сайта, потребителят трябва да е наясно в каква област е дейността на компанията. Потребител, посещаващ за първи път даден сайт, трябва да успее да се ориентира за дейността на компанията в рамките на първите секунди. Дизайнът, началната страница, елементи на оформлението и т.н. – нещо трябва да демонстрира в каква област е дейността на компанията. Подробностите идват по-късно – с прочитане на страницата, в която е поместена информацията за компанията.
Сайтът трябва да бъде насочен към потребителите, да бъде съобразен с техните нужди. Добре е да дава ясна и отчетлива информация.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...