15 фев

По-добрата уебстраница: 20 грешки в главното меню, които да избегнем

11

Главното меню (main menu) е основна и изключително важна част от всеки уебсайт. То оформя визията, насочва потребителите, има едновременно практична и естетическа функция. Едно от първите впечатления на клиентите, кликнали на вашата страница в интернет, е оформлението на главното меню.
Има изпитани рецепти за построяването на main menu. Кое как се разполага, защо това е там и изглежда така – на всички тези въпроси има отговори. Уебдизайнерите съчетават психология, практика, креативност и интуиция в направата на менюто.
В безкрайния океан на интернет пространството обаче, често се натъкваме на какви ли не грешки, абсурди и доста затрудняващи работата ни сайтове. За да не попадне и вашата страница в графата на губещите, нека прегледаме заедно 20-те най-често срещани грешки. Ще открием пътя към едно работещо, оптимизирано, добре изглеждащо главно меню, което ще изстреля сайта ви нагоре в класациите.

Да започнем с точната мисловна настройка – main menu е част от вашия маркетинг. То дава индикация на потребителя за какво е сайтът и попаднал ли е той на търсеното място. Ако менюто не отговаря на тези първични изисквания, се наблюдава висок bounce rate (клиентът бързо кликва назад към резултата от търсенето), ниски позиции в класациите (low ranking), малко на брой осъществени продажби. Така че да надзърнем с очите на вашите клиенти и да оптимизираме нещата:

1. „Contact” button (бутонът „Контакти“)

Този бутон е много важен – той е вашата цел. Искате хората да закупят стоката ви и това трябва да е ясно, точно, лесно. Не му е тук мястото за въображение. Вариации от типа „Свържете се с нас“, „Да поговорим“ и други подобни ще объркат потребителя. Той е свикнал и търси краткото и отчетливо „Контакти“.

11

2. „Blog” (Блог)

Блогът ви няма място в главното меню. Функцията му е да привлече потребителите към сайта ви и към продуктите или услугите, които предлагате. Целта не е веднъж открили ви в мрежата, клиентите да се зачетат тепърва. По-добре сложете блог-бутона в долната част на страницата, освен ако вашият сайт не е сам по себе си блог или това не е основната ви дейност.

11

3. „Service” (Услуги)

Често срещано е да има един обобщаващ бутон „Услуги“ („Продукти“), зад който стои цяла купчина варианти за избор. По-добрата практика е да разбиете този бутон на няколко броя, които да представят основни категории. Например предлагате козметика – помислете за нещо от типа на „Козметика за лицето“, „Грижа за тялото“, „Бебешки продукти“. По този начин давате идея на клиента какво предлага уебстраницата ви и в същото време го приближавате с едно кликване по напред към продуктите. Понякога има
твърде много услуги и те не могат да се изредят всички. Все пак опитайте да ги групирате в няколко бутона.

11

 

4. Главното ви меню е твърде дълго

11

 

Тази грешка има естетически и практичен характер. Едно меню ширнало се по цялата дължина на екрана нито изглежда добре, нито ориентира потребителите. Изследвания сочат, че човешкият мозък регистрира и осмисля до 7 бутона наведнъж. Така че съкратете броя, направете ги ясни и точни. От една страна улеснявате клиента, от друга помагате му в по-бързия и лесен избор къде да кликне.

5. Main menu привлича вниманието повече от необходимото

Помните ли, че в началото говорехме за целта на сайта. Да синхронизираме отново нещата – не прекалявайте с цветовете и ефектите в главното меню. Така разсейвате вниманието. Идеята е след менюто, фокусът да падне веднага на основното съдържание на страницата ви.

11

 

6. Main menu is not responsive (главното ви меню не е съобразено с мобилните устройства)

Голяма част от хората сърфират в нета през мобилните си устройства. За да не представлява това мъчение, направете менюто в падащ надолу вариант. Така, щом се разглежда от смартфон или таблет, вашият сайт ще е удобен и достъпен.

11

7. „Home” (бутонът, връщащ към основната страница)

11

Тук мненията са разнопосочни. От една страна Home-бутонът се приема за отживелица и сега неговата функция е иззело логото на фирмата. Когато клиентът кликне на него, се връща обратно на основната страница. От друга страна обаче големи платформи като Facebook имат Home-бутон. Решението е следното – наблюдавайте кое работи за вашия сайт, следете броя кликвания при единия и при другия вариант и оставете това, което дава най-добър резултат.

11

8. В главното ви меню има страници, които почти не са посещавани

За пример бутонът „Въпроси и отговори“/“Често задавани въпроси“ няма почти никакъв трафик, а стои измежду основни бутони в main menu. Препоръчително е да го сложите в долната част на страницата, където няма да отнема от вниманието и все пак ще е достъпен за хората, които го търсят.

11

9. Не използвате „Active States“

Улеснение е за потребителите да знаят във всеки един момент къде в сайта ви се намират. За целта въведете Active States (активно състояние/положение). Активната страницата ще е осветена или затъмнена. Винаги можете да заложите на breadcrumbs navigation (графичен контролен елемент в интерфайса), при който последователно се вижда хода на разглеждане на страниците.

11

 

10. Текстът на бутоните е твърде дълъг

Не използвайте изречения в бутоните. Добрият избор е между 1 до 2 думи. Допускат се изключения с по максимум три думи, например „Кои сме ние“.

11

 

11. Използвате fly-out menu

Не е много удобно и заблуждава. Вместо изскачащите едно след друго fly-out менюта, опитайте с едно мега меню (Mega menu).

11

 

12. Main menu не е на стандартното си място

12

 

Откажете се от несполучлива креативност. Не ви върши работа главно меню в долната част на страницата, мястото му е горе и потребителите го търсят и искат да го видят именно там.

13. Подредете страниците си по посещаемост

Наблюдавайте кои страници имат най-голям трафик и подредете бутоните съобразно това.

12

14. На различните страници главното меню е различно подредено

Това е отдавна битуваща грешка. Проверете сайта си – на всяка негова страница менюто трябва да изглежда по един и същ начин.

12

 

15. Не използвате анализ (Analytics), за да подобрите главното меню

Започнете с Google Analytics, Qualaroo и CrazyEgg. Тези програми ще ви дадат качествен поглед какви страници да изброите чрез бутони (Google Analytics), обратна връзка от потребителите (Qualaroo), визуализация на кои страници мястото им е действително в главното меню (CrazyEgg).

16. Бутонът не е текст

Използвате за бутон картинка вместо дума. Това не е във ваш плюс. Помнете, че търсачките (search engines) „виждат“ само текст. Винаги можете да сложите alt tag към бутона-картинка, но за по-предно място в класациите (higher ranking) заложете на думи.

17. Call to action button (бутонът, който води право към целта)

Отново синхронизираме нагласата – уебсайтът ви съществува с цел. Дали продавате, информирате, каквато и услуга да предлагате, трябва да има линк директно към нея. Според случая може да е „Contact”, “Free trial”, “Sign up” – “Контакт“, „Безплатна версия“, Регистрирай се“.

18. Прекалена навигация

Не претрупвайте страницата с навигация. Може да сложите local navigation в sidebar. Позиционирайте Login (Вход) и Contact (Контакти) над главното меню. Ако намирате за нужно, добавете Footer (бутони в долната част на страницата).

19. Страници, които в момента са в разработка, не са скрити

Ако имате страници, които на този етап са „under construction”, скрийте ги, докато не станат напълно готови.

20. Подкатегориите на са поравно разпределени

И като визия, и като ориентация главното меню ще има завършен вид, ако подкатегориите са балансирано разпределени. Тази точка не е задължителна, но ако я спазите, ще оставите впечатление у потребителя за професионализъм.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...