16 мар

По-добро SEO, чрез по-добра навигация в уебсайта

The-Importance-Of-Navigation-For-Business-Sites

 

Основна задача на навигацията в уебсайта е да помогне на потребителя да намери каквото му е нужно по най-бързия и лесен начин.

В тази насока работи и SEO (search engine optimization) – максимална полза за клиента, удобно ровене в сайта, качествено ползване на онлайн предложенията, повече продажби. Оттук съвсем ясно излиза заключението, че без добра навигация, целта на SEO не би била постигната. Двете са взаимно свързани и си влияят. Всеки иска работеща оптимизация. Една от пътеките към това е добрата навигация.

В следващите редове ще разгледаме какво, как, къде и защо би подпомогнало навигацията на уебстраницата ви.

Когато потребителите в мрежата отворят страницата на вашата фирма/бизнес, първото, което е пред погледа им, е главното меню (main menu). То класически е разположено най-горе на страницата като header. Не се опитвайте да променяте позицията му. Това е утвърдено място. Сърфиращите са свикнали с него и най-лесно и удобно се ориентират по този начин. Другият разпространен и допустим вариант е като колона вляво на страницата. Main menu е и форма на основната навигация (main navigation).

Какво трябва да имаме предвид разработвайки тази основна стъпка?

Първо трябва да сме наясно защо хората посещават нашия сайт. За целта може да използваме web analytics (уеб анализ). Помислете какво ги е довело до страницата ви, какви search terms (термини, вписани при търсене) са използвали. Дали са намерили това, което са търсили. Тези думи са ключови (keywords), които впоследствие ще са ви от полза. По тях ще прецените как да именувате категориите, връзките, таговете.

Обърнете внимание и на вътрешното търсене в сайта (internal site search). Данните сочат, че то се ползва от около 10% от интернет потребителите. Те се затрудняват да открият интересуващата ги информация чрез основната навигация. Ако знаете какви думи въвеждат, ще си отговорите на въпроса дали тази информация не остава по някакъв начин скрита за вашите клиенти.

Следващото, което е от голямо значение, когато мислим за строежа на main navigation, е трафикът. Кои страници на сайта получават максимално посещаване. Те съпадат ли с вашето виждане. Ако потребителите отварят нещо различно от това, което вие искате, то трябва да се работи по умелото насочване на трафика към таргет страниците. Ако това вече е факт, то оптимизирайте – улеснете посетителите като направите достъпа още по-директен.

В главното ви меню неминуемо присъстват и exit pages – contacts, location. Това са страниците, които представляват вашата крайна цел. Потребителят трябва да ви намери или да влезе във контакт с вас. Следователно тези бутони трябва да са лесно видими в основната навигация.
Сега вече имате оформена main menu лента. Един последен коз – човешкият мозък е склонен да отработи информация за най-много 7 бутона, разположени хоризонтално, и под 20, разположени вертикално – твърдят специалистите. Ето защо не претрупвайте лентите с множество бутони.

Идва въпросът как да именуваме тези бутони (линкове към страници във вашия сайт). Думите, които ще ползваме, трябва да са конкретни, точни, максимално информативни. За да изберете оптималния вариант, ползвайте Google AdWords Keyword tool и подобни програми. Чрез тях ще разберете колко популярни са имената на категориите. Говорим за категории, защото продуктите или услугите, които предлагате със сигурност могат да бъдат поделени в категории. Това е удобно и информативно. Не забравяйте, че един продукт може едновременно да е в повече от една категория.

Разбира се, никога не вреди да надникнете при конкуренцията. Прегледайте как работят сайтовете на фирмите от вашия бранш, черпете идеи, използвайте SEOmoz’s toolbar.

Втора основна стъпка – какво става когато потребителят кликне на някоя от категориите? Тук вече говорим за drop down menus (падащи менюта). Те са удобни за ползване, ако са в HTML. В противен случай търсачките не могат да ги „разчитат“. Можете да ползвате JavaScript или CSS, за да ги скриете щом страницата се зареди. Не забравяйте, че мобилните устройства – таблети и смартфони, трудно боравят с drop down menus. Помислете за навигация, която да е „mobile friendly”.

Добра практика е менюто да е балансирано. Какво ще рече това? Да не изброявате много продукти само в една категория, опитайте се да разпределите нещата.

Понякога това е трудна задача и се налага използването на филтри. Това е ок, стига да не индексираме филтрите. Най-лесно е като сложите # преди параметрите. Така например:

• www.modcloth.com/shop/dresses#?size=M,6,8&price=13,523&sort=newest&page=1
ще се вижда като:
• www.modcloth.com/shop/dresses.

Добрата структура на сайта означава по-добър user experience (опит на потребителите). Това е и основното, от което се интересуват търсачките. През 2016-а Гугъл формира своите класации (rankings) на база end-user quality of the page (качеството на страницата за крайния потребител), trust/quality score (качествени показатели) на самия уебсайт. Фокусът се измества от inbound links и умно направената вътрешна йерархия с ключови думи. Не че последните са без значение, но водещите тенденции са менят и актуалната SEO трябва да е в крак с тях.

Относно вътрешните линкове – те все пак са в отбора основни играчи на оптимизацията.

Когато тепърва започваме строежа на сайта или препланираме навигацията, първата ни мисъл е как посетителят ще стигне от главната страница до друга, с по-специфична информация. Оптимизираната навигация прави така, че Гугъл да намира повече страници на сайта ви. Това вдига ranking и usability (класирането и използваемостта).

Важността на internal links се състои в това, че те показват различното значение на страниците на сайта. Страница в универсалната навигация ще има по-горен ранг от страница в края на навигационната структура. Всеки линк в universal navigation има backlink от всяка страница в сайта. Тези линкове водят до най-горен ранг (най-важната страница). Добър пример е сайтът на Амазон.

Друг пример за широко използвана навигация са breadcrumbs (трошички). Различна от нея, но също със силно значение е навигацията от хоризонтално разположени линкове, водещи към подобни на разглеждания продукт.

Няма как да не споменем и sitemap (картата на сайта). Това е обикновена страница, показваща структурата на сайта, йерархична листа – също популярна и удобна навигация. Когато имате такава, то непременно тя трябва да е с линкове към страниците, които описва. Подновявайте sitemap, не я оставяйте неактуализирана или неработеща.

XML е файл вариантът на карта, който е разпознаваем за търсачките. Трябва да бъде submit (предоставен) в Webmaster tools.
Не прекалявайте с навигацията. Тя трябва да е там, където е нужна и има смисъл от нея. Една мрежа от сложни навигационни линкове между всички страници би имала повече отрицателен ефект, отколкото положителен такъв.

Макар и да е известно, още веднъж нека обърнем внимание, че контролирането на навигацията от страница в страница трябва да е посредством линкове, обозначени с думи/текст. Само така ще сте „видими“ за търсачките, а също и ще улесните максимално посетителите си. Използват се ключови думи.
Една подробност, която убягва все още на мнозина и се среща като грешка – навигацията трябва да е на едно и също място при отварянето на всяка една страница от сайта.

В крайна сметка вашият потребител винаги ще се стига до несъществуваща страница поради неработещ линк или грешно вписан URL. Нека това не ви притеснява. Сложете класическата 404 страница. Тя вежливо ще насочва хората обратно към работната страница. Нека 404 да не бъде индексирана.

Финално:

задължително е да обърнете внимание на навигацията на сайта си. Ако тя е сполучливо направена и оптимизирана, вие ще се радвате на по-добър „crawling”, по-добра SEO, повече успехи от онлайн бизнеса си.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...