25 юни

Приложение и роля на алгоритъма Google Панда

5533938

Използването на търсачка се базира на един много прост принцип: търсещият да получи отговор на зададеното чрез ключова дума от него търсене. След написването на една или повече ключови думи обикновено се реализират стотици или хиляди резултати в търсачката. Тук вече се появяват трите основни цели, които трябва да реализира търсещата машина:

  1. Да се отстранят резултати, които са нерелевантни с търсенето.
  2. Да се появят възможно най-полезните и свързани с търсенето връзки.
  3. Да се подредят връзки в ред, който ще помогне на търсещия първо да достигне до най-полезната информация във връзка с търсенето си.

Процесът на постигане на тези цели е дълъг и включва стотици фактори, които влияят на класирането.  Точна формула няма, но има дълъг списък с изисквания, които трябва да бъдат удовлетворени.

С годините оптимизаторите започват да откриват вратички в техниките за оптимизация и създават методи, чрез които заобикалят правилата на Google. С тази цел са създадени ъпдейтите Панда, Пингвин и Колибри.

Сега ще разгледаме по-подробно Google Панда и ще споменем най-важната информация за този ъпдейт:

Google Панда

Google Панда е представен за първи път през февруари 2011 г. , след което претърпява няколко малки промени във времето. Панда е робот, който се концентрира върху съдържанието на сайтовете, премахва сайтове с некачествено съдържание или такива с копирано. Този ъпдейт е в помощ на уеб сайтове, които често обновяват своето съдържание с качествени материали.

Панда също така премахва сайтове с твърде много реклами, където рекламните банери надвишават съдържанието, полезно за потребителите.

След появата на Панда оптимизаторите концентрират усилията си върху създаването на блогово съдържание на сайтовете и създаване на guest blogging (гостуващи блогъри).

През юли 2012 г. от Google създават серия от въпроси, които да бъдат в помощ на оптимизаторите при създаване на съдържание за сайт.

Част от тях са:

Може ли да се вярва на информацията, публикувана в статията?

Дали статията е написана от експерт или човек, дълбоко запознат с темата, или е създадена просто, за да се пълни сайта?

Дали в сайта има статия, която да преповтаря почти изцяло съдържанието на друга?

Потребителите биха ли попълнили  информация за кредитната си карта във форма на сайта?

Грамотно ли са написани статиите?

Дали статията отразява различни гледни точки?

Дали сайтът се разпознава като авторитетен в дадена сфера?

Статиите кратки и неконкретни ли са или са пълни с терминология и конкретни факти?

Статиите от сайта биха ли представлявали интерес за списания или енциклопедични книги по съответните теми?

Има ли оплаквания от страна на потребители, попаднали на статии от този сайт?

Въпросите, по които се движат оптимизаторите са още много, а Google създава изискванията си по такъв начин, който да предполага максимално задълбочено и оригинално съдържание, което не е създадено единствено с цел да се напълни сайта, а има широк информативен характер и е пряко свързано с темата на сайта и очакванията на потребителите от подобна медия.

 

 

За автора

admin

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...