26 сеп

Очаквания в маркетинга и социалните медии през 2013-а година Част 2

Соцаиланите медии през 2013

Светът се движи с мълниеносна скорост напред към новите технологии и социални платформи. Но защо всъщност са толкова успешни, защо обновяваме статуса си непрестанно и споделяме със света какво правим, и най-вече какво точно искат да чуят хората?

Важно е за брандовете да разберат връзката между реалния и виртуален живот на клиентите, за да може да персонализират съобщенията повече. Без този човешки, личен елемент фирмите просто ще спамят клиентите си с безсмислени постове и туитове, от които никой не се вълнува.

Ето и някои от елементите, които клиентите търсят в общуването си със социалните медии през 2013-а година.

 

Подкрепа, съчувствие и напътствия

Човекът е социално същество, той не може да процъфтява сам като във вакуум. Бихме искали да споделим идеите си и те да бъдат подкрепени, да привлечем съчувствие в трудни моменти, да споделим страховете си и щастието си, да потърсим напътствия.

Шокиращото обаче е, че само около 42% от брандовете във Facebook отговарят на клиентски запитвания, въпреки че половината от онлайн потребителите очакват отговор. 56% от туитовете на клиентите са пренебрегнати. Като бранд трябва да търсите социална медия, която да осигурява подкрепа в реално време на своите клиенти и да споделяте идеи с тях.

 

Истории, които си заслужава да бъдат споделени

През 2013-а брандовете трябва да разказват истории. Постоянно. Разбираме обаче, че е по-лесно да се каже отколкото да се направи. Непрестанното споделяне на истории означава създаването на много съдържание. По тази причина смятаме, че компаниите трябва да се превърнат в създатели. Това означава, че трябва основно да премислите организационната си структура, да позволите на служителите си и клиентите повече свобода.

 

Контакт със „затруднени” клиенти

Представете си група току що завършили студенти, всеки от които тръгва по своя път, търсейки нова работа. След създаването на приятелства и връзки през тези години, сега се налага да се разделят и да прекъснат контакт. Това е мястото, където се намесват социалните медии.

В по-широк смисъл трябва да гледаме на социалните медии като на инструмент, който свързва хората и събира комуникаторите по-близо един до друг. LinkedIn например, помага на хората, търсещи си работа, да срещнат потенциални работодатели. Behance от своя страна помага на дизайнерите да се свържат с хора, които споделят страстта им към изкуството. Трябва да разберете тази необходимост и да спомогнете за създаването на малки „общества” от хора около Вашия бранд, които споделят Вашите ценности и които могат да общуват помежду си. Така те чувстват, че са част от нещо.

 

Инициирайте разговори и  идеи

Социалните мрежи не са място, където просто да стоите и да наблюдавате отстрани. Това е място, където да дадете гласност на мнението си, да започнете диалог и да подадете ръка на останалите.

След като внимателно изслушате нуждите на клиентите си, не се страхувайте да предложите свое мнение по въпроса. Макар да е добре да не се намесвате в политически или религиозни спорове, имайте смелост да изразите мислите си. Ако сте прекалено дипломатични много скоро хората ще се отегчат от Вашите постове.

 

За автора

Веселин Иванов Веселин Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията и управление на платени реклами PPC. Най-важното за него е ROI или възвръщаемостта на инвестициите в една рекламна кампания.

Плод на неговият труд са много ефективни маркетингови стратегии, които водят до ръст в продажбите от 30% до 600% за първите 6 месеца на кампанията.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...