13 фев

Топ кампании от социалните медии за 2016-та година

Топ кампании от социалните мрежи

Маркетинговите кампании насърчават продажбите на даден продукт като го налагат чрез различни медии, включително телевизия, радио, печатни и онлайн платформи. Кампаниите са толкова много, а и се опитват да наложат еднакви продукти, така че брандовете не могат да разчитат единствено на рекламата. Фирмите, които искат да са конкурентни на пазара, отделят значителни финансови ресурси за да популяризират марката си. Вниманието на потребителите наистина трябва да се прикове с нещо, достатъчно интересно, за да поискат хората да го споделят с мрежата си от приятели. Забавни, провокативни, отговорни, търсещи отговори, дефиниращи до болка познати проблеми – това са част от ключовите идеи, към които се насочват брандовете, при създаването на кампания за своя продукт.

 

1. „Завръщането на хората” или творческата презентация на Канал 4.

Топ кампании от социалните мрежиТози телевизионен канал във Великобритания излъчва хитова поредица, сериал със заглавие „Хората”. За първата серия от драмата „Хората” на Канал 4, рекламната кампания представя триизмерни изображения на хора върху плакати, монтирани на сградите, в близост до тротоарите. Така героите от сериала се появяват навсякъде по улиците и в максимална близост до минувачите. В края на сериала се разбира, че при създаването на изкуствените хора нещо не е наред и те трябва да се изтеглят от пазара. Така се стига до истинско интервю между реалната главна редакторка на списание „Нова наука” и филмов герой от въпросния сериал – говорителя на Персона Синтетика – фирмата, която произвежда изкуствените хора. В допълнение из цяла Великобритания се появяват камиони с логото на Персона Синтетика – измислената фирма от касовия сериал „Хората”, излъчван по Канал 4. Тази изключителна кампания, която буквално е внедрена в истинския свят на зрителите, със сигурност ги е накарала да се почувстват малко колебливо и доста вълнуващо относно това в кой точно свят живеят.

 

2. Amnesty International – # turtle gay

топ кампании от социалните медииAmnesty International е неправителствена организация, която се фокусира върху човешките права с над 7 милиона членове и привърженици по целия свят. Обявената цел на организацията е да извършва изследвания и да генерира действия за предотвратяване на тежки нарушения на правата на човека, както и да поиска справедливост за тези, чиито права са нарушени.
Amnesty International стартира кампания, чиято популярност бързо нараства, тъй като цели да подчертае абсурдността на хомофобията. Фокусът на кампанията е кратко видео, показващо клиенти в зоомагазин, които искат да купят костенурка. Няколко клиента проявяват желание да купят костенурката, но бързо си сменят решението, когато продавачът им казва, че тази костенурка е гей.
Абсурдността на реакциите на хората е доста запомняща се, на фона на техните реплики от рода на: “Дай ми една нормална, не-гей, а стандартна костенурка”.

 

3. Knorr – #любов от пръв Вкус

впечатляващи кампании от социалните мрежиKnorr вярва, че има дългогодишна връзка между храната и романтиката, и кампанията отключва тази връзка около идеята за храна и първите срещи.
Това е страхотен подход към разказването на истории и подчертаването на емоционалната връзка, която е свързана с местата, на които сме се видели за пръв път със своята половинка. За снимките на кампанията напълно непознати били помолени да отидат заедно на вечеря. Това, че хората обичат един и същи вид на храна, се оказва, че може да предизвика една романтична връзка.

Подходът има смисъл; според изследване на марката, хората са по-склонни да бъдат
привлечени един към друг, ако имат същия вкус към храната.

 

4. L’Oréal Paris – #WorthSaying

кампания в социалните мрежиL’Oréal има дълъг стаж със своя основен лозунг: “Защото Ти го заслужаваш”, а най-новите си връзки кампанията внимателно позиционира с насърчаването на #WorthSaying (заслужава си да се каже), като така окуражава жените да говорят повече за неща, които са важни за тях.
Тази кампания цели да излезе “извън красотата” чрез насърчаване на жените да слязат от „червения килим”, за да споделят нещо, в което те наистина вярват, че си струва да се каже.

Понятието не може да изглежда като очевиден избор за марка, чиято дейност основно се фокусира върху естетиката, но марката вярва, че феминизмът и красотата могат да съществуват съвместно в хармония. L’Oréal Paris вярва, че двете неща са синхронизирани, тъй като жените се чувстват най-добре, когато могат да постигнат нещо.

 

5. Paramount – #BlueSteelSelfie


топ кампании от социалните мрежиБен Стилър: „Аз не считам себе си за наистина, наистина, абсурдно добре изглеждащ мъж, но хей, аз имам моя собствен стил”. Paramount поставя своя залог на феновете, които споделят собствените си стилове, като ги кара да си правят селфита, за да популяризират новия филм с Бен Стилър „Зулендър” 2. Това не е новаторска кампания с точно тези средства, но пък е чудесен пример за това как можете да използвате потребителски генерирано съдържание, за да изградите шум около предстоящото събитие.

 

 

 

 

 

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...