14 ное

Фейсбук с нови опции

фейсбук - функии, предимства

 

С помощ от приятел

Фейсбук е наистина социална мрежа.В нея общуването, социалната активност и солидарност са водещи ценности. Повече и от комерсиалното. Платформата има вече възможности за сплотяване на единомишленици, за това да намерите начин да се съюзите с хора, които вървят по вашата писта на успеха и биха могли да ви подадат ръка. Това взаимодействие е не просто жест, а осъзнато творене на живота в синхрон. Прави се абсолютно безкористно от потребителите на мрежата.

И така – за какво може да получите съвет или насока за действие или пък тласък, за да можете да вземете своето решение?

Да откриете събития и личностите в тях, които ви интересуват и имат значение за вашето израстване и одухотворен живот.

С нововъведенията си Фейсбук ви съдейства чрез вашите приятели на намерите точно онова, което търсите. Може да е магазин, изделие, концерт или спектакъл, флашмоб или кампания….Информацията, която ще излезе, е в нужните детайли: място, час, локализация и трафик, кои други ще бъдат, цена на билети и как да се снабдите с тях. За тая цел трябва да поискате това от Фейсбук приятелите си.

Има и раздел „Нови събития“, които самата платформа ще ви препоръча. Тъй като тя е и интуитивна система, основаваща се на това, което преди това сте писали, посещавали, за което сте давали отзиви, в духа на предишните ви интереси, ще ви предложи варианти за актуални предложения.

Директно потребление и услуги

Вече няма да е трудно клиентите да си поръчват директно през Фейсбук пици, или пък да резервират билети, даже да получават онлайн услуги като котировки на валути и ценни книжа…Става така, че местното събитие или пазарен субект чрез Фейсбук излиза на голямата сцена на масовото потребление.

В днешно време става нещо парадоксално. Хората все повече заменят личното си общуване с онлайн опосредствана комуникация. Фейсбук е една от платформите, която точно разчита тоя импулс и съдейства за разгръщането му в дълбочина.

Препоръки

Споделеният опит, мненията и препоръките, които можете да получите по дадена тема, ви ориентират и спомагат да се предпазите от грешки, излишни разходи или усложнения. Функцията „Препоръки“ е едно от новите неща в мрежата. Вие да дадете препоръка или да получите такава.

препоръки - фейсбук новости

Някои от новостите във Фейсбук първоначално стартират само в САЩ, но след това ще се развият навсякъде.

Може и работа да си намерите.

Повече от половината работи места са открити и заети чрез препоръки и мнения на информирани хора от вашето обкръжение или от обкръжението на вашите приятели.Дори когато не откриете директно онова, което търсите, непременно ще попаднете на ценна информация или алгоритъм за действие, който някой вече е опитал и приложил. Наготово ще използвате този опит.

Във Фейсбук полезността на информацията и взаимодействието не зависят винаги от това колко сте близки с даден човек.

Нещо повече – отзиви, насоки и препоръки се получават от доста по-отдалечени от вас хора, което н е ги прави по-малко приложими или ефективни. Това може да са хора, с които нямате или не сте имали досега директно познанство, но сте се „сродили“ интелектуално или емоционално, работейки или споделяйки само обща кауза. В нужния момент тези хора се появяват с истинското си лице и същност, за да ви окажат помощ.

Също така, оказва се, че взаимодействието и солидарността не зависят и от възраст, пол, местоположение.

По това кой какво е харесал, за какво се е отзовал, можете неангажирано да си съставите мнение за злободневни теми, важни послания, които циркулират в обществото.

Ако търсите конкретна личност и напишете името й в търсачката на Фейсбук, тя ще сканира за всички с това име и ще картографира вторичните и третичните връзки между хората като нива, като интереси или организации. Даже ще проличи и качеството на тези отношения: силни, средни или слаби.

За пазарната среда също са важни отношенията. Нещо повече – в корпоративния свят взаимоотношенията са една от най-важните части в акта на продажбата. Фейсбук опосредства и това направление.

Не всяка лична репутация в света на бизнеса, културата или просто човешките отношения има съответния еквивалент като онлайн репутация. Но безспорно ако имаме и онлайн репутация, това ще развие или издигне на ново ниво успешния ни ход.

Както всяко нещо, така и информацията и общуването в онлайн медия като Фейсбук, си има положителни страни, но има и страни, с които недобронамерените могат да спекулират.

Фейсбук дава и друга помощ: за интелигентни и заинтересовани потребители той предлага възможност за анализ на публичната информация. Този анализ може да го направи всеки предприемач или работодател, който търси облика или личността, която би му свършила най-добре работа. Група изследователи от Центъра по психометрия в Кембридж предоставила уникална програма, с помощта на която може да се определи интелекта на човека, като се опре на неговата фотография в социалната мрежа. Чрез нея изследователите проанализирали снимките на 1122 профила във Фейсбук, а след това техните собственици направили тест за определяне на интелигентността (IQ). В 95% от случаите данните на изследователите и резултатите от теста за IQ съвпаднали.

В популярното приложение на Фейсбук Messenger се появи нова функция: подсказване на теми за начало на разговор. Направено е така, че под имената на събеседниците се появяват записи за техните последни действия или събития – планирани мероприятия, посетени места наскоро, прослушани песни или гледани филми…Всичко това се отразява, за да подтикне ползвателите към диалог по теми, които повече биха изпълнили със съдържание техния чат.

Кредит според имиджа в социалната медия

В Индия има един любопитен случай с един софтуерен инженер, който заради медицински проблеми му се наложило да търси спешно пари. Той научил за едно приложение CASHe, в което се влиза пак през Фейсбук профила и качване на банковите подробности. В рамките на един час парите, от които спешно се нуждаел за животоспасяваща операция на негов роднина е била прехвърлена по сметката му.

Оказва се, че въпросната CASHe не се интересува от вашата кредитна история, а анализира преди всичко социалния ви профил, така както е разкрит в социалните медии. След този случай г-н Chaubey ползвал още десет пъти платформата, за да получи малки парични заеми.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...