15 яну

10 тактики в SEO, които вече не работят

SEO

Използването на старомодни стратегии за SEO може не само да бъде неефективно, но може и да навреди на класирането ви в търсачките. Ето някои остарели стратегии, чието приложение вече не е функционално.

 

1. Опасност от санкциониране, заради прекаляване с вътрешните връзки

Представете си, че пишете статия, която искате да се класира добре, така че препращате към 10 други страници на сайта си.
Много хора все още обичат да използват тази SEO техника, защото е лесна. Имате пълен контрол върху собствения си уебсайт, така че защо да не го правите с колкото е възможно повече вътрешни връзки?
Проблемът с тази стратегия е, че, ако Google решат, че вашите вътрешни връзки са неуместни, те ще ви санкционират за прекалено много вътрешно свързване и няма да бъдете класирани в резултатите от търсенето.
Вътрешното прелинкване трябва да бъде направено смислено. Връзките трябва да се вписват добре в страницата, в която ги вмъквате.

 

2. Агресивен guest blogging

Текстовете от гости, внесени в коментарите на вашия блог, може и да са добри. Те допринасят за изграждане на връзки и увеличаване на вашите читатели. Но това трябва да става само в авторитетни сайтове или блогове, които са тематично свързани с главната ваша цел. Ако е самоцелно, Google ще го забележи и тогава този тип оптимизация няма да сработи.

 

3. Добавяне само на кратко съдържание

Редовното създаване на съдържание с дълъг формат (над 1500 думи) е изключително важно за постигането и поддържането на високи класации, но има място и за кратко съдържание.
По-краткото съдържание може да бъде за предпочитане за мобилните потребители и като се има предвид, че 7 от всеки 8 минути онлайн медийно потребление сега се извършват на мобилни устройства.
По-дългите статии обикновено отнемат първите няколко места в резултатите от класирането за търсене, но това не винаги е така. Възможно е да се класира и страница с кратък текст, ако има достатъчно споделяния и линкове. Така че отпада идеята, че само дългите статии класират начело. Но нищо не може да замести дългите, информативни и качествени статии. Особено ако не е възможно да се постигне огромно количество линкове и споделяния на страницата.

 

4. Създаване на съдържание, оптимизирано само с ключови думи

Изчезнали са дните, в които можете да напишете съдържание – без никаква друга цел освен SEO – и да го видите на първата страница при резултати от търсенето.
В миналото беше нормално да се напише статия за всяка една вариация на ключови думи.. И бихте могли да постигнете голям успех по този начин. Но Google създадоха алгоритъм, наречен Panda, специално, за да предотвратят отпадане на статии с висококачественото съдържание при търсенето на резултати.
Вашите уеб страници може да имат перфектно разположение на ключовите думи и идеална плътност на ключовите думи, но ако тази страница има само 300 думи, няма да се класирате. Трябва да отделите време за създаване на качествено съдържание.
Въпросът е да покажете уникални идеи в блога си и да дадете на потребителите нещо полезно.

5. Запълване на заглавия с ключови думи

В стремежа си за челно класиране онлайн търговците правят грешката да пишат непривлекателни заглавия, които основно са само списък с ключови думи. Но не забравяйте, че не трябва просто да се класирате в резултатите от търсенето; трябва да накарате хората да кликнат върху статията ви.
Заглавие, пълно с ключови думи, често не е атрактивно за потребителя и не води до кликвания.

 

6. Разчитате само на предварителни проучвания за ключови думи от инструменти

Много инструменти осигуряват предварителен резултат за ключовите думи. Проблемът е, че тези изчисления не могат да ви кажат до колко вашите очаквания отговарят на намерението на търсещите потребители. Вместо да разчитате единствено на изчислените резултати, ръчно проверете класирането на страниците за ключовите думи, за които искате да постигнете резултати.

 

7. Използване на купени линкове

Google има алгоритъм, наречен Penguin, предназначен да задържа сайтове, които купуват връзки и използват мрежи за изграждане на линкове, за да осигурят качествени резултати от търсенето в търсачката. Ако искате да изградите линкове, ще трябва да направите това по трудния начин: чрез писане на качествено съдържание, с което реномираните уеб сайтове действително искат да се свържат.

 

8. Писане на мета данни за търсачките, а нe за хората

Мета заглавията и описанията са важни фактори за класиране, но ако ги пишете само за търсачките, вероятно няма да е ефективно. Това се дължи на факта, че търсачките вече разглеждат честотата на кликване, за да определят ранга на уебсайта Ви.
Изходът е да имате съдържание с ключови думи, които по естествен начин водят до кликвания. Не забравяйте, че ХОРАТА са тези, които четат вашето съдържание и решават на мига за какво да си отделят времето.

 

9. Използване на мета маркери за ключови думи

И това вече не работи. Всъщност като използвате този похват, всъщност казвате на конкурентите си кои точно ключови думи насочвате към тях. Просто премахнете маркера изцяло.

 

10. Пренебрегване на потребителя

Търсачките съществуват, за да обслужват потребителя. Целта им е да осигурят на хората точно това, което търсят.
Така че, ако пренебрегнете какво иска потребителят и вместо това само мислите за търсачките, вероятно няма да стигнете много далеч.

 

Опитът от прилагането на съвременните оптимизации подсказва кое трябва да отпадне и вече е невалидно за приложение. Желателно е да се съобразите.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …