2 май

12 неща, които да не правите, използвайки дигитален маркетинг през 2016 година

2016-Digital-Marketing-Trends-1050x600

Дигиталният маркетинг е сред най-модерните и иновативни методи за реклама. Много хора използват интернет все повече и повече в ежедневието си и комуникацията става възможна в 24 от 24 часа в денонощието. Вестниците, списанията, телевизията и радиото успешно бяха заместени от сайтове, блогове, социални мрежи, форуми и други агрегатори на съдържание. Целите на дигиталния маркетинг са същите, както при класическия, като тук обаче предимствата на платформите го доближават до най-ранна форма, когато създателят на продукта контактувам пряко с купувача.
Тенденциите непрекъснато се подновяват, но в дигиталния маркетинг, който е повече от необходимост, има неща, които трябва да се избягват – така наречените грешки.
Ето ги и тях:

1. Грешка при определянето на целевата аудитория.
Определянето на вашата целева аудитория е първото нещо, което трябва да направите, когато се захванете с маркетирането на своя продукт или услуга. Твърде възможно е да сгрешите някъде, затова бъдете внимателни – изучавайте своята аудитория много прецизно.

2. Липса на стратегия.
Колкото и невероятно да звучи, такава грешка се допуска. Голяма част от дигиталният маркетинг се уповава на тактики и техники. Преди да ги осъществите, те трябва да „стъпят” на добра основа – в случая стратегия. По този начин, вашата изградена маркетингова стратегия ще ви бъде пътеводител в дълбоките води на пазара.

3. Пренебрегване на мобилните устройства.
Ако не обвържете стратегията си с мобилните устройства, рискувате да загубите повече от половината си потенциални клиенти. Оптимизацията за такъв тип устройства е ключов елемент, както за съдържанието, което представяте, така и за конверсиите към него. Затова имайте си го винаги на ум, когато обмисляте стратегията си.

4. Отхвърляне на SЕО (Подобряване на видимостта на уебсайт).
В епохата на изкуствения интелект и съвършените алгоритми, все още има търговци, които са склонни да кажат, че SЕО не дава кой знае колко ползи. Това е огромна грешка! Защо ли? Защото SЕО е най-резултатният от изграждащите елементи на конкурентното присъствие в Интернет. Без да разбирате какво означава SЕО, вашето маркетингова стратегия не само ще се провали, но и ще отпадне. Разбира се, не е нужно да знаете абсолютно всичко за SЕО, а да се обърнете към специалисти, които да посветят времето си на вашия проект.

5. Никаква оптимизация.
Имаше време в дигиталния маркетинг, когато беше окей да не се прави оптимизация – преди тя да бъде измислена. Но това време остана далеч в миналото. Ако не се прави редовно и внимателно, това от само себе си ще доведе до пълна липса на резултати. Не се плашете от това! Оптимизацията е сложен и бавен, но високоефективен процес.

6. Опити за осъществяване на всяка възможна дигитална маркетингова тактика.
За да избегнете прекаляването и вманиачаването в тези неща, просто трябва да разберете какво искат клиентите ви, да знаете къде са и според това да пригодите нужната стратегия, за да ги достигнете. Чрез това фокусиране, много излишни тактики ще отпаднат сами.

7. Използване на всяка възможна социална платформа.
Грешката от точка 6, а именно правене на всички маркетингови тактики, е доста сходна със сегашната точка. Има хиляди специалисти, занимаващи се с дигитален маркетинг и правещи именно тази грешка. Жизнено важно е да изградите стратегия за социалните мрежи. Ако се опитвате да покриете целия арсенал от социални медии, доста бързо ще стигнете до провал. Защо е така? Защото социалните медии изискват много време и енергия. Опитвайки се да достигнете бързо до абсолютно всеки, ще пропадате със същата скорост стремглаво надолу. Какво трябва да направите? Ами изберете топ три социални мрежи, които вашите клиенти ползват и отдайте цялото си внимание там.

8. Платени последователи.
Не го правете в никакъв случай! Подсилването на публикации, както и промоциите, са едно, но да плащате, за да ви последват няколко човека, е съвсем друго. Определено не е най-доброто решение!

9. Линк билдинг.
Има определени начини за извършването на линк билдинг, така че запознайте се с тях. В противен случай можете да попаднете на специалисти, които използват остарели техники, които няма да доведат сайта ви до нищо добро.

10. Пренебрегване на съдържанието.
Съдържание е ядрото на всяка маркетингова стратегия. Няма изглед съдържанието скоро да намали своята ефективност. Работете със съдържанието внимателно, стратегически и умело, и то ще ви отведе където искате.

11. Липса на маркетингов бюджет.
При липсата на достатъчен бюджет, вие не можете да осъществявате никакъв маркетинг, а това води до отпадането на бизнеса ви от средите. Преосмислете добре своя разчет, особено когато стартирате бизнеса или ви липсват позиции на пазара.

12. Очакване на бързи резултати.
Дигиталният маркетинг изисква време. В началото непременно ще видите измерими резултати за кратък период, но бъдете търпеливи, дайте време на целите си да се осъществят.

Твърде лесно се допускат грешки. Това е разбираемо. Но посочените 12 грешки по-горе, могат да бъдат преодоляни. Разбира се, по-добрият вариант е да не ги допускате първоначално. Няма как всичко в дигиталното маркетиране да върви гладко като по вода, но може нещата да вървят сравнително добре, стига да спазвате простите правила от тази статия.
Бъдете внимателни и следете нещата накъде вървят.

Замислихте ли се вече какви грешки допускате в бизнеса си?!

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...