28 дек

Как да си направя блог и да спечеля доверието на читателите – част втора

seo-шпиони

Светът на интернет е може би най-динамичното място, с непрестанен поток от новости и промени. В този смисъл е неизбежна ситуацията, в която едно положение на нещата е остаряло и вече не е актуално. Старите утвърдени практики не са ценност в интернет пространството, така че лесно се попада в ситуация, в която човек си мисли, че знае нещо и е наясно, но всъщност не е така. Решението е следене на новостите, при това непрекъснато. Понякога пък има неща, които са неверни митове още в самия си зародиш. Тук ще Ви представим някои от митовете за SEO – митове още със своята поява или впоследствие станали такива, заради динамичните промени, настъпили в областта.

• Уеб сайтовете трябва да бъдат свързани с търсачките

Това е типичен пример за мит, който някога е бил истина. Преди повече от десет години това е било така, но вече не е. Днес е достатъчно някой сайт да е свързан по някакъв начин с Вашия, за да попаднете в резултатите на Google. Това не е достатъчно за първите места в резултатите в търсенията, но все пак сайтът Ви ще бъде открит при търсене в Google.

• Доброто SEO е само трик и хитрости

Надхитряването на Google не е добра стратегия за качествена оптимизация. Няма да се получи. Добрата оптимизация не е само трик. За нея е нужно създаване на релевантен и качествен уеб сайт с уникално съдържание, подтикващ и насърчаващ към споделяне и разпространяване на съдържанието в него, с което естествено се постига увеличаване на трафика, но и знания и умения в областта на SEO, за да бъде поставен този сайт на първите места при търсене.

• SEO има място едва когато сайтът е готов

За оптимизацията е хубаво да се помисли в процеса на създаване на сайта. В крайна сметка това е едно цяло – сайт + SEO и е хубаво да се разглеждат точно така, за да бъде по-лесна работата върху оптимизацията и да се получи добър краен резултат – добър, посещаван сайт, който да работи за успеха на компанията.

• Не съществува лоша оптимизация

Напротив – съществува лоша SEO и резултатите от нея се отразяват на Вашия бизнес. Сайтът Ви ще бъде по-слабо посещаван, потребителите, които са и потенциални клиенти няма да бъдат достатъчно и така това ще се отрази индиректно на бизнеса Ви. Затова се доверете на специалисти в областта, които ще подходят професионално, така че да получите добра услуга, която да работи в интерес на Вашия бизнес

• Може бе вече развенчан е митът, че сайтовете на малки компании нямат нужда от оптимизация. Напротив – оптимизацията ще Ви помогне, за да имате повече посетители на сайта си, от там и повече потенциални клиенти. Може да се каже, че е тъкмо обратното на твърдението от този мит. Малките компании имат силна нужда от SEO, за да могат да получат по-голяма популярност сред потребителите. Когато един потребител търси нещо в Google в областта на дейност на Вашата компания и Вашият сайт е сред първите резултати в търсенето, то той ще се запознае с компанията и може да избере да стане неин клиент.

• Един и същи подход при оптимизацията работи винаги

Оптимизацията трябва да бъде съобразена със спецификите на бизнеса Ви, както и с особеностите на Вашия сайт, така че един и същи подход няма да работи ефективно във всички случаи. Поради това би било добре да се обърнете към специалисти по SEO, така че да имате качествена оптимизация.

• Google+ не е важен в SEO войната

У нас Facebook е по-разпространен от социалната мрежа на Google, но това не означава, че тя не се ползва. Има потребители, които използват само нея или я предпочитат. Затова е добре да не се омаловажава и да се търсят начини за спечелване на потребители и в Google+.

• Няма нужда от мобилна версия на сайта

Поддържането на десктоп сайт в дните на смарт устройства не е достатъчно. Добре е да има и мобилна версия на сайта, която да е оптимизиран за работа на мобилни устройства. Потребителите често използват смартфони и таблети за различни дейности в интернет. Попадайки на сайт, с който боравенето е затруднено, защото няма мобилна версия, те бързо ще се откажат и няма да го посетят отново. По-лошото е, че ще се насочат към конкурентен такъв, който обаче се различава с това, че има мобилна версия, с която потребителят лесно борави през смартфона си, докато пътува, например.

• Бизнесът няма нужда от блог

Всяка компания има нужда от блог, където да предоставя адекватно и полезно текстово съдържание на потребителите. По този начин ще си спечели имиджа на експерт в областта, ще се сдобие с доверието на потребителите. Блогът е най-бързият и лесен начин да информирате потребители за компанията, нейните услуги или продукти, нововъведения и предложения за клиентите. С това е свързан и друг мит…

• …количество, за сметка на качество

В блога, както и в сайта няма нужда да се акцентира върху количеството, за сметка на качеството по отношение на публикациите. По-добре да се публикуват смислени, съдържателни и полезни материали с малко по-рядко, отколкото да се „бомбардират“ потребителите с ненужен спам, които само ще направи лоша реклама на компанията.

Ето и някои митове, свързани със спецификите на SEO

• Описанията на метатаговете помагат за рейтинга

Всъщност метатаговете вече не се индексират от Google. Това не означава, че трябва да се пренебрегват. Метатаговете се появяват като текст заедно с линка при резултатите от търсенето. По-качественото и конкретно описание ще привлече повече потребители.

• Дължината на името на домейна е важна

Това е един от най-старите SEO митове. Всъщност дължината на името по никакъв начин не се отразява на позицията в резултатите от търсенето.

• Преместване на сайта на нов домейн влияе негативно на оптимизацията

Погрешно е твърдението, че ако сайтът се премести на нов домейн, това ще има някакъв ефект върху оптимизацията му. Ако преместването е направено според инструкциите на Google, то няма да има никакво отражение върху резултатите от търсене на потребителите и сайтът ще продължи да излиза сред първите резултати, разбира се ако и преди преместването това е било така.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...