2 фев

Блогът, който работи за Вашия бизнес

1

Вашият бизнес присъства в интернет пространството със своя сайт. Питате се защо Ви е нужно да създавате блог, след като имате сайт? Вероятно мислите, че наличието на сайт е достатъчно. Ако искате наистина да присъствате в интернет, да провеждате успешна маркетингова стратегия и мрежата да работи за Вас и за успеха на Вашия бизнес, то тогава не бихте могли да се задоволите само със сайт.

Основното, с което блогът ще Ви помогне е увеличаването на посещенията на сайта Ви. Един добър блог работи успешно, директно или не, като притегателна сила към Вашия сайт. Ще имате повече посещения на сайта си и част от потребителите, които са се запознали си с Вашата компания с помощта на сайта, биха станали Ваши клиенти.

Но защо е необходимо това опосредствано увеличение на трафика към сайта? След като имате сайт, не би ли могло директно да бъде посащаван той, а не посредством блога? Отговорът се крие в търсачките и присъствието на блога там. Повишаването на трафика ще дойде именно от посещения от резултати от търсачките.

В дъното на всичко отново стои оптимизацията.

Когато става дума за оптимизация е добре да обърнете внимание на две неща. От една страна, оптимизацията се свързва с елементите на уеб страницата, които да бъдат оптимизирани, така че тя да бъде откриваема за търсачките и да бъде сред първите резултати при търсене. Тези елементи са съдържанието на страницата, линковете в нея, таговете и други. От друга страна оптимизацията включва и създаването на линкове на други уеб сайтове, които да водят към Вашия. Тези линкове имат голямо влияние върху позиционирането на сайта Ви в търсачките. Иначе казано – колкото повече такива линкове има Вашия сайт, толкова по-добре. Но по-важно е качеството на сайтовете, на които са поместени тези линкове, както и присъствието им в търсачките.

Едно от най-важните неща, които осигуряват доброто позициониране на сайта ви в рейтингите на търсачките, е редовното добавяне на ново съдържание. Уеб сайтът Ви трябва да бъде динамичен и променящ се. Ако той е статичен, не се обновява редовно, то не би Ви вършил работа. Освен това, колкото повече съдържание имате на сайта си, толкова повече се увеличава възможността да попаднете в резултатите от търсенето на потребителите.

Колкото повече линкове към определена страница има от други страници в същия сайт, толкова повече ще се увеличи рейтинга на страницата. Можете да си го представите по следния начин: ако имате сайт с десет страници, всяка страница на сайта съдържа линк към страницата с продуктите Ви, то страницата с продуктите ще бъде с най-висок рейтинг сред всички страници на сайта Ви. Сега да прехвърлим това в цялото интернет пространство в съпоставка със сайтовете на Ваши конкуренти. Ако някой от тях има сайт с двадесет страници, на фона на Вашите десет и всички тези двадесет страници са с линкове към продуктовата страница, то тогава неговата страница с продукти ще има по-висок рейтинг от Вашата и така във войната за потребители на интернет полето, твърде възможно е той да спечели.

Ето къде се намесва блогът във Ваша помощ.

Редовно обновяваният блог всъщност може да се разглежда като механизъм за добавяне на ново съдържание, при това регулярно. Добавяйки това ново съдържание, Вие ще добавяте и линкове към Вашия сайт, което всъщност ще увеличи рейтинга му, което от своя страна ще Ви даде предимство и добри позиции в търсачките. Примерът, който използвахме за един сайт с десет страници, важи и тук, като освен хипотетичните десет страници, имате и блог, в който да помествате линкове. Добре е, постовете Ви в блога да бъдат релевантни на областта, в която е Вашият бизнес, както и релевантни на линка, който публикувате към поста. Все пак трябва линковете да бъдат поставени на място, в подходящ контекст. Линк, който не е на място и няма смислова връзка с текста, не е добра идея.

В блога си не е нужно да правите явна реклама на Вашите продукти. Там е мястото, където да давате полезна безплатна информация , да си изградите ескпертен имидж, така че да получите доверието на потребителите. Хората ще четат блога заради полезното съдържание и информация, а не заради рекламата на продуктите Ви. Тя трябва да бъде на заден план, второстепенна, ненатрапваща се.

Друг голям плюс на блоговете е лесната поддръжка и улесненото боравене като цяло. Благодарение на платформите можете да поддържате своя блог, без да е необходимо да сте IT специалист.

С две думи – блогът ще увеличи трафика към Вашия сайт. Индиректните ползи от това са, че трафикът към страниците ще бъде индексиран от търсачките, от където пък следва, че тези страници ще се наредят в челото на резултатите от търсения на потребители и така отново трафикът към сайта Ви ще се увеличи.

Ето няколко кратко и ясно формулирани ползи от създаването и поддържането на блог:

• Блогът е лесен и прост начин за споделяне и публикуване на информация.
• Блогът Ви работи за оптимизацията на Вашия сайт и ще доведе повече потребители и бъдещи клиенти при Вас.
• Блогът е лесен за поддържане и не изисква експертни познания за боравене с него.
• Блогът е сърцето на Вашата контент маркетинг стратегия и е безплатен PR.
• Блогът Ви помага да се утвърдите като експерт в областта, в която работите. Потребителите ще разчитат на Вас, чрез блога Ви да научават полезна информация от Вашата сфера.
• Блогът Ви дава възможност да споделите повече детайли за бизнеса си, за историята на компанията, нейните цели в бъдеще и насоки за развитие.
• Блогът Ви дава възможност да изградите по-ефективна и бърза комуникация с Вашите клиенти чрез коментари и отзиви. За целта е добре да отговаряте на коментарите на посетителите.
• Блогът е най-бързият начин да информирате потребителите за новостите във Вашата компания, за новите продукти, които предлагате или за намаления, които правите. Там е мястото, където ще получите обратна връзка от клиентите за продуктите или услугите, които предлагате.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...