15 апр

15 критерия, по които бизнесът ви да стане по-лесно рапознаваем за Гугъл

Google-my-business

 

Тук ще представим някои критерии, според които можете да определите доколко разпознаваем е Вашият бизнес при търсене в интернет пространството.

1. Името на компанията

Името, което давате на Вашия бизнес, освен всичко друго, е важно и с оглед на лесното откриване в интернет. Това са случаите, когато някой търси специфична бизнес сфера, отразена в името или пък използва ключова дума за търсене в Гугъл и тази дума се съдържа в името на Вашата компания.

2. Категоризация на бизнеса

Категоризацията също е много важна. Трябва точно да категоризирате сферата на Вашия бизнес и ключовите думи в търсачките.

3. Точно описание и ключови думи

Това е част от т.3, но изисква акцент и затова го подчертаваме отново. Точното и ясно описание на Вашия бизнес и най-подходящите ключови думи ще Ви направят действително откриваеми в интернет. Най-подходящите ключови думи означава тези думи, които описват най-точно бизнеса Ви, но и по които потребителите в интернет ще Ви намерят. Така че подходящите ключови думи не са най-нестандартните и интересни описания, а тези думи, с които потребителите биха потърсили продукта или услугата, които Вие предлагате.

4. Услугите, които предлагате

Описанието на услугите е още една форма на категоризация. Те могат да бъдат разглеждани като тагове, така че и думите, описващи услугите, които предлага Вашият бизнес, също Ви правят разпознаваеми при търсене в интернет.

5. Връзка с национални или регионални мрежи и асоциации

Ако Вашата компания е част от някаква верига или асоциация е важно търсачките да идентифицират това. Тогава резултатите при търсене на определена верига или мрежа ще включват и Вашия бизнес.

6. Популярност

Популярността е индикатор, показващ отношението и поведението на потребителите към Вашия бранд. Това е нещо, което не зависи 100% от Вас. Можете да направите някои неща, за да увеличите рейтингите си, да подобрите SEO и CRO, но в крайна сметка популярността и поведението на потребителите не е изцяло под контрола на бизнеса. В противен случай щеше да бъде много по-лесно за компаниите и техните маркетингови стратегии.

7. CTR или Click-through rate

CTR е съотношението на броя потребители, които кликват на определен линк, към общия брой потребители, видели страницата или рекламата Ви. Това е показател за успешността на онлайн рекламните кампании на определен сайт. Да добавим към това и фактът, че рейтингът е по-висок на страници с висок CTR.

8. Рейтинг и брой показвания

Високият рейтинг е една от най-добрите реклами за Вашия бизнес. В зависимост от спецификата на дейността Ви, можете да се регистрирате в сайтове като TripAdvisor, например, където клиентите дават оценки, според които се формира рейтингът Ви. Вие трябва да подтикнете елегантно клиентите си да Ви дадат положителна оценка.

9. Брой харесвания и check-in

Подобно на високия рейтинг, броят харесвания в социалните мрежи и check-in ще Ви направи популярни в интернет.

10. Потребителско съдържание

Много сайтове предлагат опция за потребителите да коментират, да задават въпроси и това не е случайно. Особено при варианта с въпроси е важно установяването нъ връзка с потребителите чрез даването на отговори на въпросите, които те са написали на страницата Ви. Това е начин за промотиране на бизнеса Ви. Още един добър начин е списването на блог като допълнение към сайта Ви. Така ще станете по-откриваеми при търсене.

11. Местоположение

Местоположението, адресът на Вашата компания трябва да фигурира в интернет, защото върху резултатите при търсене влияние има местоположението на потребителя. Накратко – челните позиции при търсене ще бъдат на компании, намиращи се в близост до локацията на търсещия потребител.

12. Гъстотата на бизнес средата

Ако има по-малко на брой компании от Вашата сфера на дейност, т.е. гъстотата е по-ниска, възможността Вашият сайт да е сред първите резултати при търсене е значително по-голяма. Ако гъстотата е по-висока, тогава сте в по-засилена конкуренция и трябва да помислите за оптимизацията на сайта, така че въпреки множеството компании със сходен предмет на дейност, Вашият сайт да е на челни позиции.

13. Оптимизация на мобилния сайт

Все повече хора използват мобилните си устройства при търсене в интернет. Затова трябва да помислите за добрата оптимизация на мобилната версия на Вашия сайт. Не подценявайте това, защото можете да загубите клиенти ако го пренебрегнете. Някой потенциален клиент няма да избере Вас, защото имате лош мобилен сайт, който е отблъснал потребителя и не е успял да намери нужната му информация.

14. Промоции и купони

Потребителите харесват промоциите, изгодните оферти и купоните. Идеята, че спестяват пари ги подтиква към покупката, защото те гледат на нея като на изгодна сделка. Купоните също стимулират потенциалните клиенти към действие.

15. Ключовите думи и търсачките

Важно е да се знае какъв е принципът на работа на търсачки и ролята на ключовите думи. Понякога нещата не са толкова прости и директни, така че най-добре се обърнете към SEO специалисти. Някои ключови думи може на пръв поглед да не са директно свързани с Вашия бизнес, но индиректно ще доведат потребители на сайта Ви.

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...