18 дек

17 ефективни начина да увеличите посещенията на вашия сайт – втора част

Keyboard with Web Traffic Button.

 

На Вашето внимание – втората част съвети за увеличаване на трафика към Вашия сайт.

 

10. SEO или оптимизацията

Оптимизирайте своя сайт! Не сe опитвайте да манипулирате рейтингите на търсачките. Посещенията на сайта Ви няма да се увеличат по този начин. Далеч по-ефективно би било ако вложите усилия или отделите от бюджета си за оптимизация. Времето и енергията, отделени затова никога не са загуба. Оптимизацията изобщо не бива да се пренебрегва, ако искате не просто да имате сайт, но и той да бъде посещаван. Ако нямате специалист в областта в екипа си, можете да се обърнете към външни специалисти, а резултатите ще Ви изненада.

 

11. Разменяйте постове от блога си с други сайтове 

Сътрудничеството на Вашия блог с други сайтове е много добър начин да привлечете интернет потребители към сайта си, част от които нови, непосещавали сайта Ви до този момент. Ефективен подход в такъв случай е да потърсите блогове в същата или сходна бизнес област като Вашата, които са със подобен брой аудитория, колкото и Вашата. След като откриете блог, който да съответства на тези критерии, се свържете с неговия редактор или администратор и попитайте дали е съгласен да разменяте блог постове като всеки от Вас поеме ангажимента да предоставя линк към първично публикувания пост. Размяната се получава като публикувате в своя блог пост от блога – партньор, като задължително поставите линк към оригиналния текст. Ще получите същото в замяна, а потребителите на чужди блогове биха могли, при интерес към публикуваното там, да последват линка и да посетят Вашия блог.   

 

12. Автоматизирайте своя e-mail

Всеки е получавал автоматични отговори по e-mail в ролята си на потребител,  когато някой попълни форма за контакт в сайта, когато се регистрира като потребител или когато получава newsletter.

Изненадващ е фактът, че автоматизирания маркетинг се използва от сравнително малък процент компании. Ако става дума само за големите компании, то тогава процентът е по-висок. Но малките компании могат да се поучат от по-големите си „братя“.  И тъй като говорим за  малки компании, първото и най-важно възражение, което ще се появи по повод автоматизирането на e-mail, е цената. Тя не е маловажна и малките компании обмислят добре своите разходи, особено тези, които са с хипотетична полза. В бюджета им няма място за излишни разходи с неефективни резултати. Но има решение, което е в тяхна полза. На пазара по-евтини автоматизирани маркетинг платформи, които вършат добра работа и са достъпни като цена за малки компании. 

Както и във всички останали човешки дейности, след  като притежавате инструмент, можете да го използвате по различни начини – по предназначение и ефективно или не толкова. В този случай, когато изпращате newsletter на своите потребители е добре да подбирате съдържанието, защото те искат да видят в него нещо ново, нещо полезно за тях или някакво изгодно предложение. По този начин поддържате интереса на потребителите, а те от своя страна ще посетят Вашия сайт ако в newsletter видят нещо интригуващо и последват линка към сайта.

 

13. Пишете за други сайтове 

На пръв поглед, да бъдете автор и да пишете за други сайтове изглежда като помощ за конкуренцията, но всъщност това може да бъде позитив за Вас. Трафикът към Вашия сайт ще се увеличи ако станете автор в други сайтове, особено ако това са медийни сайтове. Ако предизвикате интерес у потребителите като автор, то те ще се заинтересуват от Вашите публикации на различни сайтове и така ще стигнат до сайта или блога на Вашата компания. Всъщност Вие като автор на тектове в различни сайтове ще послужите като примамка за потребителите – едно малко грубо, но точно отразяващо описаната ситуация, сравнение. Хората, които са заинтригувани от Вас като автор ще търсят Вашите текстове, но в крайна сметка ще попадат на различни сайтове, един от който е Вашият. Идентифицирайки Ви с него, Вашите верни последователи, т.е. хората, които четат текстовете Ви, ще станат редовни посетители на Вашия сайт, каквато е и целта.

 

14. Направете игра, задайте въпрос…

Това е забавната част на Вашия сайт. И освен, че е забавна за потребителите е и полезна за Вас и сайта Ви. Създайте някаква игра, задайте въпрос или въпроси със забавно съдържание, направете анкета за сайта или дейността на Вашата компания. За разлика от обикновеното посещение на сайта, което може и да не се повтори, при тези забавни игри и анкети има обратна връзка с потребителя – резултатът от играта, което и представлява Вашата връзка с потребителя. Ако задължително условие за участие е споделянето на страницата с играта или анкетата в социалните мрежи, то тогава Вашите потребители са и Вашата реклама. Все по-често всички интернет потребители се натъкваме на този трик. „Участвайте в играта“  като задължителен елемент от участието е споделянето в някоя социална мрежа, най-често Facebook. Виждайки поста на свой приятел във Facebook други потребители също ще посетят сайта Ви.

 

15. Направете уебинар, он-лайн лекция или дискусия

Тук отново залагате на връзката с потребителите – да се ангажират с това да Ви чуят или видят под формата на лекция, презентация или дискусия. Но това не е универсален съвет!  Приложимостта му зависи от спецификата на дейността Ви. Не за всички дейности може да се създаде подобно нещо, което да има смисъл. Няма смисъл да правите презентация или лекция в интернет пространството, ако няма какво ново или полезно да кажете на потребителите. Но ако направите няколко качествени изяви, които да Ви спечелят вниманието на потребители, ще си създаете име на експерт и същите тези потребители ще посещават редовно сайта Ви, за да се информират.

 

16.  Създайте подкаст

Подкаст представляват аудио или видео файлове, до които потребителите имат достъп след като ги свалят. Веднъж свалени, те могат да бъдат слушани или гледани по всяко време и на избрано от тях устройство, т.е. по най-удобния за тях начин в най-подходящото време. Със сигурност това е по-удобно от он-лайн предаванията в реално време. Ако мислите, че съвет № 15 е подходящ за Вас, то тогава можете да се възползвате и от този, като същевременно  улесните потребителите си. 

 

17. Открийте своите партньори в бизнеса 

В „морето“ или „океана“ на бизнеса има не само акули. Има и много възможности за партньорство. Вие трябва да се ориентирате в средата и да откриете най-добрите от тези възможности, с които да изградите устойчиви и ползотворни контакти. Тези отношения не са на добра воля, а се търси взаимно изгодно предложение, така че помислете и потърсете с кого в бизнес средите можете да изградите добра връзка. Какво можете да предложите Вие, което да се търси от този партньор и какво може да Ви даде той, което е полезно или  необходимо за Вас? Можете да сключите изгодна сделка, в която липсват финансови средства, но понякога това се оказва добра бизнес възможност, стига да е добре обмислена.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...