9 юни

3 неща, които да обмислим, преди да стартираме бизнес блог

преди да стартираме бизнес блог

Интернет пространството е като една голяма, шарена сергия. Важно е да присъства стоката ти там, тя да е качествена и достъпна. Блогът е интелигентна платформа, позволяваща да се диалогизира пряко или индиректно с ползвателя, мястото, където той би могъл да опитва, за да усети „вкуса“ на стоката или да намери отговора на множество въпросителни, като „предмостие“ към уебсайта.
Повечето собственици на бизнеси се изкушават от това да имат блог, защото това носи репутация на експертност и е отличен атестат за тези, които се възползват от предимствата му. Той може даде и допълнителен трафик на посетители към базисния сайт на компанията, където услугата е директно пояснена.

Какво трябва да има предвид всеки, който е решил да стартира блог, свързан със собствения бизнес? Нека обединим нещата около три важни въпроса.

 

1. Посочва ли вашият уебсайт ясно целта на вашия бизнес?

Изглежда парадоксално, но този въпрос е абсолютно резонен, защото има и такива сайтове. Погледнете на своя с непредубедени очи и се опитайте да откриете кое е посланието и каква е важната информация, без която е немислимо по-нататък да се занимавате с блог или каквото и да е било.
Вашият сайт трябва незабавно да съобщи следното:

 

Защо съществува?

Дайте историята на вашия бизнес, обосновката той да съществва в този си вид като конкретна услуга или изделие, смисълът и ползата от него за хората. Това да е поднесено ясно, стегнато, не клиширано и досадно.

 

Какво предлагате?

Не сте ли посещавали понякога сайтове, в които с огромно усилие и досада се борите, за да намерите най-важната информация, без която не бихте могли да вземете решение като клиент? Или я няма, или е сложена нейзнайно къде. Ако клиентът се затрудни така, не го бройте вече като потенциален такъв. В света на неизтребимата конкуренция след секдунди той вече ще ви е зарязал в търсене на друг. Като пишете за сайта си, влезте „в кожата“ на обикновен потребител и през неговите очи оценете това, което поднасяте като съдържание, език и стил. И като подредба, визуализиране. Не е нужно всичко да се изкаже с думи, оставете малко да се разгърне и въображението.

 

Кой може да се възползва от вашия продукт?

Идентифицирането на потенциалната целева публика ще улесни комуникацията помежду ви. Няма и да прахосвате усилия за отправяте идеи и провокации въобще в пространството. Това би било загуба на енергия. Определете си коя е вашата целева аудитория, кой може да е обект на този сайт и с какво ще му се харесате. Използвайте език, примери и илюстрации, с които ще дадете основателна идея за привличане на тези клиенти, които са във фокуса на основния ви интерес. Това ще ви помогне да изградите доверие, а то е висша морална категория, супер мотив за взаимодействие с когото и да било.

Ако не сте в състояние да изразите целите на бизнеса си, спрете всичко и преформулирайте вашите послания в сайта. В този случай разработването на блог няма да ви помогне. Може да е приятна провокация или забавление, но нищо повече. Даже може да има вариант и в който би имало влошаване на отношенията с потенциални клиенти.
Така че преди да посегнете към инструмента блог, изравнете идеите и посланията си в основния сайт на компанията. Там е основното ястие. Блогът би бил „гарнитура“ към него. А няма смисъл от гарнитура без качествено основно ястие.

 

2. Изяснете си предварително по какви комуникационни канали вашата публика ще ползва блога.

какво да обмислим преди стартиране на бизнес блог

Как ще чете – от настолен компютър или от мобилно устройство? Ако е вдъхновена, как и къде би могла да сподели полезните статии? Помислете над тези неща, преди да сте стартирали блога или профили в социалните мрежи. Нещата доста често се крият в детайла и там нищо не е случайно.

 

Какво може да имате предвид?

• За да е удобна за ползване от мобилни устройства, вашата платформа в интернет, трябва да е съобразена със съответните параметри още при изработването й.
• Блогът е страница, чиято цел е да насърчава ангажираност и споделяне на важни теми и гледните точки към генерираните от тях проблеми.
• Публикациите в блога да са SEO оптимизирани.
• Да са налице активни и пълни профили в социалните медии.
• Трябва да има правилно конфигуриран инструмент, който да дава анализ и отчет за посетителите.

Писането на проницателни и атрактивни текстове за блога е само първата стъпка. Те трябва да са публикувани в среда, която само по себе си подкрепя усилията на вашите читатели и ползватели. Така че този процес трябва максимално да е улеснен от вас чисто технически и концептуално предварително. Кой и как ще го извършва?

 

3. Има ли вашият блог администратор, главен отговорник?

Трябва да има някой, който е в основата на организирането и координацията на всички процеси, свързани със създаването и поддържането на блога. Каквито и сътрудници да имате за целта, някой трябва да е отговорен за крайния продукт.
За какво отговаря той?

- Създаване на редакционен календар и ангажиране на подходящи сътрудници с възможности и чувство за отговорност.
- Осигуряване на редакционната подкрепа. Всеки материал за публикуване се нуждае от оглеждане и адаптиране, ако се наложи. За тая цел ви трябва квалифициран редактор.
- Форматиране, качване и обнародване на всеки пост по съответния график.
- Насърчаване на всяка публикация в блога.
- Проверка на всички комуникационни канали за въпроси и отговори, които поддържате за взаимодействие с публиката.
- Проследяване и отчитане на резултатите от постовете.

Ако публикувате само веднъж или два пъти месечно, може някой от другите ви сътрудници в екипа, да поеме и такава задача. Ако искате да публикувате по-често, то тогава на блога да се погледне по-стратегически и е нужно да ангажирате някого, който претежава нужните умения.

 

Несъмнено бизнес блогът е полезен инструмент за маркетинг. Но нека той не се започва само като прищявка, хрумване, а осъзнато и професионално издържано усилие. Само така ще привлече внимание, ще повиши интереса и репутацията ви. Но не забравяйте: каквото и да правите в медиен и комуникационен план, ако самият ви бизнес не е готов да поеме клиентите с нужната доза отговорност и качество, това би наранило профсионалния ви авторитет в дългосрочен план.
Така че отделете време по тези въпроси, за да извлечете максимума от тази важна инвестиция – бизнес блог.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...