1 юни

5 брилянтни начина за увеличаване на органичния трафик

photo-1427096105551-15e2512fd2dc-1024x805

Всеки сайт в интернет се бори за увеличаване на трафика. Когато говорим за интернет базиран бизнес, това се оказва изключително важно за самия бизнес. Ако предлагате стоки или услуги само във виртуалното пространство, то тогава трафикът към Вашия сайт представлява потокa от потенциални клиенти. Не всички от тях ще станат Ваши клиенти, но колкото повече посетители имате на сайта, толкова повече нараства вероятността да имате повече клиенти. Щастливо попадение би било да имате 20 посещения на сайта за деня и всичките 20 да станат Ваши клиенти. Но нека си го кажем честно – това се случва само в сънищата.
Органичният трафик е част от общия трафик на сайта и представлява трафика, осигурен от посещенията на сайта в следствие следванетo на линк от Google резултат. Всъщност този трафик е важен, защото не винаги потребителите търсят точно Вашия сайт или Вашата фирма. Но се случва човек, търсейки стока или услуга в Google, да попадне на сайт, където да намери точно това, което търси и да стане клиент на тази компания.
Ето защо увеличаването на органичния трафик е важно. Тук ще дадем 5 съвета как да увеличите органичния трафик към Вашия сайт.

1. SEO заглавията и ключовите думи

Ключовите думи, отразяващи най-точно темата и съдържанието – това е един от ключовете към успешната оптимизация. Ключовите думи трябва дъ бъдат адекватни на сферата на дейност, на компанията, на бранда.
Заглавията на страниците на сайта, направени изцяло според SEO изискванията понякога могат да не донесат такава полза, каквато искате.
Оптимизираните заглавия са скучни. Когато говорим за една и съща област, всички използват едни и същи ключови думи. Мислите, че две или три ключови думи с висок рейтинг са решили проблемите с оптимизацията. Но дали всъщност потребителите кликват на тези ключови думи?! Може би не или поне не толкова често, колкото на Вас Ви се иска.
В SEO съдържанието е най-важното – на самата страница и на всички съпътстващи я елементи. Това се отнася за всички страници на сайта, така че добрата оптимизация на една страница, няма да поправи цялостната лоша оптимизация на сайта.
Внимателно трябва да подберете ключовите дми и заглавията, така че да отразяват много точно и конкретно вашия предмет на дейност и съдържанието на сайта. Ако рейтингът Ви по определени ключови думи е добър и при търсене с тези думи излизате напред в резултатите, но тези думи всъщност са периферни и второстепении за съдържанието на страницата,тогава се оказва, че реално рейтингът на страницата или сайта не са високи спрямо централната тема и съдържание, а според нещо периферно.
Ако искате да сте на първо място в Google трябва а измислите заглавие, което да бъде много по-добро, по-привличащо потребителите от всяко друго заглавие. За да имате най-много кликвания, трябва да имате заглавие,което да кара хората да кликнат върху него. Тези заглавия трябва да бъдат свързани с точните ключови думи.

2. Форматът

Все пак не само съдържанието, но и формата. Съдържанието на страниците може да бъде представено в различни формати. Може да бъде статия, списък, графики, анкета, статия тип „как да…?“. Затова е добре да уточните формата на съдържанието си още в заглавието. Ако потребителите тъсят отговор на някакъв въпрос и на сайта Ви има материал със заглавие същото като въпроса, то тогава потребителите ще направят решаващия клик и ще посетят сайта Ви. Друг вариант са статиите „Как да…?“ или „ Защо….?“. Потребителите, които търсят решения и отговори на поставените въпроси със сигурност ще посетят страницата, за да прочетат написаното.
Не заблуждавайте потребителите! Това, което пише в заглавието трябва да отговаря на съдържанието на страницата. Ако заглавието на страницата е „3 начина да…“, то тогава в съдържанието на страницата наистина трябва да има три начина, нито повече, нито по-малко.

3. Изпозвайте емоциите

Използвайте емоциите на потребителите! Добавете емоционален елемент в заглавията и съдържанието. Най-лесно това се постига с думи като забавен, интересен, вдъхновяващ, весел, изненадващ или с употребата на суперлативи в превъзходна степен „най-…“.
Със сигурност такива заглавия привличат вниманието и потребителите ще кликнат на такъв линк. Дори само от любопитство, без конкретен задълбочен интерес, те ще посетят страницата.

4. Вида на съдържанието

Как представяте съдържанието на страниците? Това е ключов момент. Но тук нямаме предвид отново формата, а начина, по който представяте съдържанието. Това могат да бъдат картинки, снимки, видео. Ако има текст, то той може да бъде представен като цял текст или пък с булети. Може да има илюстрации към отделните части на текста.
Най-важното тук е по някакъв начин да се спомене спецификата на представяне на съдържанието още в заглавието. Ако това ще са снимки или видео, можете в заглавието да напишете, че става дума за такива.

5. Обещайте нещо на потребителите!

Направете обещание, отправено към четящите Ви потребители. Заглавията с повече посещения обещават нещо. Но не обещават нереалистични неща. Обещайте резултат след посещението на страницата. Какво ще се случи след като потребител се запознае със съдържанието – ще се информира, ще се забавлява? Каква е целта на това съдържание?
„Ще подобрите…“, „Ще умеете да…“, „Ще знаете как…“ – все изрази, които можете да използвате, за да подчертаете и обещаете на потребителите ползата от прочитането на това съдържание.
Най-важното е потребителите да разберат каква би била ползата за тях. Това ще ги подтикне към посещение на страницата.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...