23 мар

5 недооценени, но важни задачи, които да правите ежедневно като част от маркетинга ви в социалните медии

Важни задачи които да правите ежедневно като част от маркетинга ви в социалните мрежи

Накъдето и да се обърнете може да намерите ръководства за маркетинг на социалните медии, които ви казват какво да правите, кога да го направите и къде да го направите.

Тези препоръки са често добри съвети, но при тях също така липсват някои от най-подценяваните дейности, благодарение на които можете да повишите вашата производителност.

Следните прости, ежедневни задачи, могат да доставят големи ползи за вашия бизнес.

 

1. Проверявайте глобалните и локални тенденции и бъдете в синхрон с тях

Да бъдете част от актуалните теми и събития, участвайки в дискусии и включвайки ги уместно във вашата дейност – така ще спечелите голяма аудитория, която се вълнува от събитията. Това е една ефективна стратегия за марки, които се опитват да изградят свои последователи или искат да получат по-голяма популярност.

Facebook и Twitter предлагат един лесен начин да се следят тенденциите на техните платформи. Twitter ви предлага хаштагове, а Facebook предлага теми, което ви дава един лесен начин да участвате в горещите теми на деня. Google Trends е друг инструмент за намиране на дискусии, в които може да се включите и да допринесете за активността си в социалните мрежи.

Участвайте в разговори, коментари и събития, които са уместни и подходящи за вашата марка. Ако темата е необвързваща и случайна, включете се, само ако прецените, че вашият коментар и реклама ще заинтересуват наблюдаващите и участниците – бъдете деликатни и ненатрапчиви.

 

2. Отговаряйте на случайни запитвания с лично съобщение

Без да взимате предвид интензитета на вниманието към вашия продукт, отделяйте време ежедневно да отговаряте на запитвания и проявен интерес към вас.

Вие със сигурност искате да отговорите на всеки, който прояви интерес, възможно най-бързо и подробно, но ако нямате тази физическа възможност, поради ограничен персонал например, то намерете специален отрязък от време, за да обърнете на спокойствие внимание на всяко запитване.

Когато хората споделят съдържанието ви, благодарете им лично. А още по-добре е и да ги помолите за обективното им мнение.

Когато видите, че някой похвали продукта ви, благодарете му с лично съобщение.

Със сигурност ще има и недоволни или критични коментари. Те са изключително важни, за вашата самооценка. Отговорете им със същото внимание и проявете загриженост относно недоволството.

Ето някои прости техники, които да използвате при отговорите си:

- Поддържайте разговора и интереса към вас като задавате въпроси с отворен край.

- Споделете допълнителни материали, за да привлечете още внимание.

- Отговаряйте с лични съобщения и коментари, за да подчертаете персоналното внимание към всеки бъдещ клиент, желанието да изслушате и да отговорите точно на неговите изисквания.

- Харесайте положителните коментари, за да получите, както вие, така и коментиращия потребител, популярност.

маркетинг в социалните медии ежедневни задачи

 

3. Участвайте в коментарите в реално време

Един от най-важните и ефективни начини за изграждане на популярността на марката е ангажираността и взаимодействието с други потребители в реално време. Силните връзки се изграждат по време на активен разговор.

Един от начините да се възползвате от това е да участвате в Twitter чатове. Намерете такива чатове, които са обвързани с вашата дейност и вашите услуги, където има вероятност участниците да се възползват от тях. Тези разговори не са подходящи за открита реклама и директно предлагане на продукти, но може да внасяте в тях деликатни предложения.
Проследявайте ключовите думи и отговаряйте с адекватни насочености.

 

4. Обръщайте внимание на интереса и коментарите във времето и си направете активен календар

Всеки ден наблюдавайте засиления интерес от предния ден и споделяйте отново това, което е било тема на деня.

Можете да използвате Google Analytics, за да видите как социалната ви дейност се е отразила на трафика на вашия сайт или блог. Също така, повечето социални платформи, включително Facebook и Twitter, предлагат обширни анализи които можете да използвате, за да изчислите най-добре активността.
Използвайте тази информация, за да попълните календара си. Винаги ще може да добавите свежо съдържание, а и да споделяте повторно горещите теми.

 

5. Подбирайте съдържанието, което е било не само наистина полезно през последните 24 часа, но и приложимо

Друг начин за добавяне на съдържание към вашия сайт или блог е да го подбирате и организирате.

Когато препубликувате или споделяте дейности на други потребители, вие показвате, че оценявате техния принос и изграждате стабилни взаимоотношения и влияние.

 

За да се наложите на пазара, е нужно да се специализирате в общуването в социалните мрежи. Те са пълни с потребители и клиенти. Взаимоотношенията се изграждат с общуване и поддържането на един всекидневен график с гореописаните методи, ще ви помогне да плувате спокойно в морето на разговори и новини, за да се наложите като активен и стабилен предприемач. Така ще разширите дейността и последователите си, а клиенти няма да ви липсват.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...