11 яну

5-те тайни на маркетинга в социалните медии, които всеки маркетолог трябва да знае

5-Secrets-to-Marketing

Маркетологът е лице, чиито задължения включват идентифицирането на стоките и услугите, желани от определени потребители, както и е възможно да взима участие В пускането на пазара на тези стоки и услуги. Четири години след основаването Facebook, Марк Зукърбърг прогнозира, че съдържанието, споделено върху платформата всяка година ще бъде два пъти сумата, сравнено с предходната година. Изминали са две-трети от 2016 г., и прогнозата му изглежда стабилна на мястото си. Конкуренцията, която се създава при увеличаване броя на длъжностите, призоваващи за вниманието на хората, казва, че не е достатъчно да бъдете просто високоефективен, а трябва и да се срещнете лице в лице и да преодолеете фактите.

Предлагаме пет маркетинг тайни относно социалните медии, които всеки маркетолог трябва да знае.

1. Няма предсказуем модел за успех

Има няколко самозвани “експерти”, които са направили общи предложения, които са основани в миналото, а си и остават там. Сред съветите им за увеличаване броя на мнения на седмица е да пишат блог постове по-често, но това не винаги работи. Независимо колко уверени и непоклатими са постовете, няма доказателство за съществуването на абсолютна маркетинг формула за подчиняване на социалните медии. Първо, всяка компания е уникална и различна с проблемите, които трябва да се решават и със специфичността на публиката, към която е насочена дейността й. Освен това, социално-медийните платформи непрекъснато се развиват, а с тях и поведението на груповите аудитории. Няма един единствен правоподобен начин, за да работи една формула, която да произведе отлични резултати за всеки един бизнес. Със сигурност няма да се подходи по един и същи начин при маркетинга на ИТ услуги и маркетинга на любимия ви ресторант. Аудиторията при двете услуги е коренно различна като интереси и проучването й ще даде добър старт за най-добрия маркетинг план. Съществуват редица решения на разположение, които всеки маркетолог може да използва, за да анализира резултатите от тях и да подобри своята производителност.

Ето един кратък списък от четири такива инструмента.

1.Google Analytics е чудесен начин да се научите да оптимизирате вашите социални медийни усилия. Чрез определяне на това кои платформи увеличават вашите реализации, можете да направите информиран избор за това къде да инвестират време и пари. 2.Приложението за съхраняване на информация DrumUp е бърз източник за съдържание, за да въведете пропуските в ангажиментите си. Приложението е чудесна опция за управление и пестене на време. 3.Инструментът за социални наблюдения Mention спомага да се следи споменаването на марките, конкуренцията и ключовите думи. 4.Приложението за оптимизация на изображението PicMonkey е най-добрата дестинация за изображения. Приложението има и предварително направени шаблони с фонове, шрифтове и стилове за всеки един от тях.

2. Висока възвръщаемост на инвестициите изисква голям ангажимент и постоянство

Целта за всеки маркетолог на социалните медии е възвръщаемостта на инвестициите или по друг начин казано – освен ако не може да оправдае разходите си, маркетингът на всяка една платформа е безсмислен. Една от първите пречки пред това е, че аудиторията в социалните медии трябва тепърва да се изгражда, преследва и завладява. Когато рекламирате в телевизията, публиката вече съществува. Истината е, че първоначално, без значение колко брилянтно е съдържанието, нивата на ангажираност с продукта ще са ниски. Последователността в качеството и честотата на съдържание, с течение на времето, заедно с правилната стратегия, ще дадат резултат.

3. Документираният и създаден с мисъл и посока план е от решаващо значение.

Като цяло при 70% от маркетинга липсва съдържателна маркетингова стратегия, която е и последователна.

Кое прави съдържанието ефективно?

1) Да съответства на вашата аудитория

2) Ефективно разказване на истории

3) Способността да насочвате отзвука, който желаете да постигнете.

Какви са предизвикателствата, които отдалечават маркетолозите от постигане на успех със съдържанието?

1) недостиг на време и ресурс да създавате съдържание

2) избягването на излишни съвпадения изисква трудоемки обеми на съдържанието

3) Невъзможността да се създаде оригинално и ангажиращо съдържание

4) Невъзможността да се измери ефективността и усъвършенстването на съдържанието

Не забеавяйте, че документирането на вашата стратегия е изключително важно.

4. Да се наложи дадена услуга по нетрадиционен начин – като се говори за нея

Фирмите винаги насочват рекламните си послания и маркетингови модели чрез своите служители. Това, което повечето търговци все още не успяват да осъзнаят е че тактиката работи еднакво добре и за социалните медии. Кой може да генерира от уста на уста информация за вашата марка в социалните медии?

Клиенти, служители, партньори и фенове. Изграждането на отношения с аудиторията е предпоставка за провеждане на всякакъв вид бизнес. Пренасочване на тези отношения към социалните медии е от полза отвъд простото измерване. Клиентите могат да споделят препоръки или истории в социалните медии. Предаваната от човек на човек информация е сила, която гради доверие и не може да се сравни с традиционния маркетинг. Също така имайте предвид, че хората са по-ентусиазирани, когато те самите участват в процеса на рекламиране.

5. Данните за даден успех са толкова стойностни, колкото по-добре се интерпретират

Има толкова много неща, които данните сами по себе си могат да направят. Например, има алгоритми, които могат да четат коментари, да определят положителните / отрицателните думи и таговете към тях като релевантни – но алгоритъмът не може точно да опише как хората възприемат вашата марка.

Цялата ви стратегия не може да разчита единствено на данни. Най-добрият подход е да се усвоят данните, да се приложат към други, свързани прозрения и да се изгради останалата част от вашата стратегия въз основа на вашия опит и разбиране на вашата аудитория.

Колкото по-добре опознаете аудиторията си, толкова по-полезни ще бъдете за вашия бизнес.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...