12 окт

8 грешки в използването на хаштагове и как да ги избегнем

8 грешки при употребата на хаштагове

Хаштаговете са есенциална част от маркетинга в социалните мрежи и техния растеж, което важи с особена сила за платформите Инстаграм и Туитър. С това уточнение, използването на хаштаговете по правилният начин може да бъде малко объркващо.
Нека прегледаме основните грешки, свързани с използването на хаштагове, които се правят отново и отново от различните маркетолози и потребители, и как бихме могли да ги избегнем.

 

1. Използването на популярни или широкоспектърни хаштагове

Най-лесната за допускане грешка при използването на хаштагове е използването на изцяло популярни такива. На теория, е логично да се използват най-популярните хаштагове с цел по-голяма експозиция , но на практика това няма да доведе до дългосрочните резултати, от които имате нужда. Разбира се, хаштагове като #любов #красота и т.н. имат стотици хиляди публикации, но тези хаштагове са с прекалено общ характер, за да са от полза за вашия бизнес. Ще получите харесвания, но най-вече не от хора заинтересувани от вашата дейност.
Вместо това трябва да използвате хаштагове които са специфично насочени към таргет аудиторията ви от потребители, контекста на вашите публикации, или ключови думи свързани с конкретния бизнес.

 

2. Не правите проучвания за хаштаговете

Друга голяма грешка е да не проучвате използваните от вас хаштагове. Преди да използвате даден хаштаг, направете търсене в Инстаграм и Туитър и вижте какви изображения и съобщения се появяват. Малко проучване би ви спестило доста усложнения и главоболия. Някои от по-добрите приложения за проучване на хаштагове са споделени по-долу:

Ritetag – ritetag изброява всички модерни и популярни хаштагове в Туитър. Можете да  внесете свои ключови думи за проверка на производителността и отнасящите се хаштагове, заедно с куп други статистики, като хаштаг ретуитове и преглеждания.
Полезен трик – само туитнете към @ritetagAPI по този начин: “@ritetagAPI #ВашиятХаштагТук stats” за да получите туит със връзка към вашите хаштаг данни в рамките на секунди.

Tagboard – Понякога можете да внесете ключова дума в Tagboard и ще имате възможност да прегледате цяла мрежа от съдържание, споделена със специфичен хаштаг. В добавка, оформлението улеснява визуалното подбиране на нови, свързани хаштагове от заглавията на различни потребители.

Hashtags.org – Това е един класически и прост от визуална гледна точка начин да направите известно проучване на нови хаштагове, които е възможно да сте пропуснали.

Tagsforlikes.com – Този инструмент е специфичен за Инстаграм, но пък ще сортира най-популярните хаштагове по различни теми.

 

3. Игнориране на местните хаштагове

Това е една доста голяма грешка и ако имате физическа локация на бизнеса ви, или имате нужда да достигнете до клиенти от специфична област – да се впишете в конкретните социални кръгове е прекрасен начин да изградите взаимоотношения и да експонирате бизнеса си в рамките на потребителските кръгове, които се опитвате да достигнете.
Изпробвайте да употребите хаштагове свързани с локация като #NewYorkCity, или #IloveNewYork. Ако подкрепяте местно събитие, използвайте хаштагът на събитието за да придобиете предимство пред другите които също взимат участие.

 

4. Не проучвате за нови хаштагове

Винаги ще разполагате с изпробваните, доказаните и заслужаващи доверие хаштагове които привличат вниманието на правилната аудитория. Основната грешка която можете да допуснете тук е да свикнете прекалено много с тези хаштагове и да не се занимавате с търсенето на нови.
Отделете време за да опресните списъка си от хаштагове, през определени отрязъци от време и изпробвайте нови. В средата на социалните медии всичко е в постоянно движение и подлежи на промяна и с течение на времето някои хаштагове ще станат прекалено наситени откъм съдържание. Винаги има нови хаштагове за откриване, които могат да проработят по-ефективно за вашата марка или бизнес.

 грешки при използването на хаштагове

5. Не използвате свързани хаштагове

Да не се използват свързани хаштагове свързани с основният ви хаштаг може да бъде огромна грешка.
Понякога бихте искали да бъдете по-непринудени и отворени за диалог – което може да бъде прекрасен начин за по-близка връзка с аудиторията ви. Включвайте по-непринудени хаштагове в контекста на публикациите ви и марката ви.

 

6. Използването на голям брой хаштагове в заглавията ви

В името на семплотата можем да използваме само хаштаг за заглавие. Грешка, която често се забелязва, е масовото използване на много хаштагове под едно заглавие или самото заглавие е съставено от множество хаштагове.
Свръхупотребата на хаштагове ще обезсмисли съобщението ви, защото голяма част от потребителите имат навика да игнорират заглавия с прекалено много хаштагове.
Основно азбучно правило е да използвате между 1 и 3 хаштага в рамките на съобщението в публикацията ви. Повече от това ще превърне заглавието ви в претрупана бъркотия, трудна за четене.

 

7. Не следите данните от анализите за употребата на хаштагове

Много марки и бизнеси използват хаштагове за да следят публикации по време на специфична кампания и анализирането и измерването на успехът на кампанията ви (или липсата на такъв) е жизненоважно за развитието ви в маркетинга в социалните мрежи. Един начин да анализирате успехът на дадена кампания, или да измерите растежът на вашият обхват е да развиете навици за следене на хаштаговете. Това може да се реализира по прост начин като например да следите броя публикации които са свързани с конкретен хаштаг, или можете да използвате съответния софтуер , за да измерите впечатления, и т. н.

 

8. Неизползването на хаштагове

Най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да не използвате изобщо никакви хаштагове.
Освен ако нямате огромна марка с голямо количество реализирана ангажираност на аудиторията, недейте да пропускате използването на хаштагове в туитове и в Инстаграм публикации. Когато изграждате марката си в социалните медии, всяка капка допълнително внимание от аудиторията помага – и хаштаговете са бърз начин да привлечете това внимание.
Хаштаговете също така са и средство за търсене, така че използвайки ги в социалните мрежи вие помагате на повече хора да намерят вашите профили, публикации и съдържание. Тук уловката обаче е следната: за да използвате успешно хаштаговете за растеж, те трябва да бъдат разположени стратегически. Нека разгледаме следните факти:

Туитове съдържащи хаштагове получават средно два пъти повече внимание от туитове без хаштагове.

1. Туитове с 2 хаштага получават 21% повече внимание, но надвишавайки 2 и повече хаштага, вниманието спада с 17%

2. 25% от туитовете биват републикувани, но 40% от туитовете с хаштаг биват републикувани.

3. Потребителите сас 55% повече склонни да ретуитнат публикация, съдържаща поне един хаштаг.

 

Крайното заключение е: когато се научите правилно да използвате хаштагове във вашият маркетинг в социалните мрежи, ще можете да достигнете хора които се интересуват от вашето съдържание или продукт, които не са директно свързани с вашата мрежа – по този начин култивирайки вашият икономически растеж и онлайн присъствие.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...