16 юни

8 полезни съвета при използването на социални медии за онлайн маркетинг

social-media-marketing

Добрите маркетингови стратегии в онлайн пространството включват създаване на поне един профил в социалните мрежи. В България феновете на Facebook са в пъти повече от тези на всички останали социални мрежи взети заедно, затова повечето брандове разчитат да достигнат до по-голям брой потребители, посредством синята социалка.
В тази статия сме събрали 8 лесни съвета за добрите практики в социалните мрежи, както и най-честите грешки, които трябва да бъдат избегнати.

1. Не създавайте профили, които няма да поддържате.

Ако сте ограничени с времето или имате по-малък екип, който не може да поддържа голям брой профили в социалните мрежи, изобщо не ги създавайте. Не е препоръчително да се придържате към принципа „Нека да има” и да правите празни профили само, за да сложите иконите на всички социални медии в уеб сайта си.
Далеч по-успешна стратегия би била да създадете толкова профила в социалните мрежи, колкото може да поддържате. В противен случай рискувате да създадете лош имидж на бранда си, ако клиентите ви попаднат на няколко неадекватно поддържани или занемарени Ваши профили.

2. Винаги се придържайте към визията, която сте създали за уеб сайта си.

Уеб сайтът ви има оригинално лого, водещи цветове и други характерни особености във визията си. От голяма важност е да се придържате към вече създадения дизайн на сайта ви и да го пренесете в изграждането на страниците ви в социалните мрежи. Всички големи брандове имат своя визия и това е още един начин да се отличат от конкурентите си.
Освен имиджово, изграждането на сходна визия във всички профили ще ви донесе още един плюс – за потребителите ще бъде в пъти по-лесно да запомнят и разпознават бранда, ако визията му е сходна във всички социални медии.

3. Работете персонално по всички създадени профили.

9733284483_e147eda73b_b
Може да ви се струва добра идея да обвържете съдържанието на профилите си ( има такава опция за Facebook и Twitter), но от тази практика бихте загубили повече, отколко ще спечелите.
На първо място ролята и функциите на различните социални мрежи не се повтарят, а за да използвате една медия, трябва да сте наясно най-вече с очакванията на потребителите й. Съобщенията в Twitter са кратки, актуални и нямат ограничение за честотата на пускане на нов пост. За сметка на това системата на Facebook би счела за спам прекалено честото постване (добре е да мине поне час между отделните постове).
От друга страна всеки потребител има предпочитана социална мрежа и би осъдил копирано съдържание между отделните медии.
За да постигате фенска маса само от заинтересовани потребители е добре да разучите опциите и характерните особености на всички социални медии, които сте решили да поддържате, и да правите постове, съответстващи по стил на конкретната медия.

4. Поддържайте висока активност в профилите си.

Качвайте често снимки, информация, видеа и всичко, което отговаря на дейността ви. Споменахме вече, че Facebook има някои ограничения относно честотата на споделяне на информация, но това по никакъв начин не ви ограничава. Добре поддържаните профили имат поне по два поста всеки ден. Това позволява на хората, „лайкнали” страницата ви, да виждат често продуктите/услугите ви и да бъдат в течение с новостите в бранда ви.

5. Споделяйте позитивния feedback.

5684115572_55bc83414f_b
Споделяйте с феновете/последователите на страниците си позитивната обратна връзка от клиентите ви. Ако получите позитивен коментар или мнение под дадена публикация, го направете достояние на повече хора.
Ако имате онлайн магазин за детски дрехи, помолете майките да ви изпратят снимка на децата си, облечени с дреха, купена от вас.
Ако предлагате някаква услуга, например изготвяне на фитнес програма и хранителен режим, споделете позитивните резултати на хора, които са се доверили на подхода ви.
Тази практика ще засили доверието на потенциалните ви клиенти и има голяма вероятност точно това да е печелившата стратегия да ги превърнете от потенциални в реални клиенти.

6. Давайте бърза обратна връзка на клиентите си.

Ако получавате запитвания, на които не отговаряте в най-кратки срокове, е много възможно потенциалните ви клиенти да се насочат към ваши конкуренти. Най-голямото предимство на онлайн пространството е, че скъсява разстояния и подобрява комуникацията, затова използвайте това знание във ваша полза.
Онлайн потребителите на стоки и услуги очакват да получат информация незабавно и прекаленото бавене би ги отказало да направят поръчка/покупка на вашите стоки или услуги.
Независимо колко голям е даден бранд и колко многобройна е фен базата му в социалните медии персоналното отношение към потребителите е задължително. Ако получите хвалебствен коментар под ваша публикация, е добре да отговорите на автора му, а не да оставите впечатление на незаинтересовани от мнението на последователите си.

7. Споделяйте с потребителите си само информация, свързана с вашата дейност.

Не слагайте постове, които нямат връзка с предмета ви на дейност, само, за да имате висока активност в социалните мрежи. Хората, които са харесали страницата ви или са станали ваши последователи, са го направили, защото са проявили интерес към предлаганите от вас продукти или услуги.
Ако пълните newsfeed-а им с всичко, което ви попадне, само, за да имате по-голяма активност, е твърде вероятно да ги откажете от бранда си и те да unlike-нат страницата ви.
Споделяйте и поствайте само релевантна информация, която да бъде интересна за потребителите, които имат реален интерес към вашите услуги.

8. Провокирайте потребителите си към конкретно действие.

Иначе казано създайте call-to-action бутон на вашата Facebook страница. В зависимост от действията, които са най-релевантни за дейността ви, изберете какъв да бъде този бутон. Опции за call-to-action бутон са: „пазаруване”, „регистрация”, „свържете се с нас”, „използване на приложението”.
Чрез този начин потенциалните ви клиенти ще получат лесна възможност да осъществят действията, които в крайна сметка са вашата цел.

social-media-heart-collage

Както самият ви уеб сайт, така и профилите в социалните мрежи, трябва да бъдат с богато, но уникално и интересно съдържание, за да задържат по-дълго вниманието на потребителите. Не забравяйте, че добрата визия и качествената информация са ключът към интереса на потенциалните ви клиенти.
Ако не разполагате с ресурса да поддържате страници в социалните медии, а смятате, че по този начин бихте повишили продажбите си, ни се доверете, за да създадем и менажираме социалните ви профили по най-добрия за вас начин.

За автора

admin

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...