26 сеп

8 фактора от дигиталния маркетинг, които да приоритизирате в края на годината

дигитален маркетин - нова година - 3

Септември е несигурен месец. Три месеца ни делят от края на календарната година. Време, в което за маркетолозите картината на изпълнените и неизпълнените цели вече се прояснява. В зависимост от сферата на бизнес, периодите на спадове и възходи в покупателно отношение варира. Последващите критерии, по-долу, отчетливо дефинират онези няколко неща, които неминуемо трябва да обмислите, за да финиширате успешно настоящата и стартирате следващата дигитална година.

1. Сезонни кампании

Съществуват сфери на развитие, в които, ако сте положили своя бизнес интерес, последните празнични месеци са планирано силни. А за някои бизнеси това е и най-стархотният момент да презентират свои проекти или цялостни кампании.

Да вземем, например, уебсайтът на Тойота и прилежащите му социални медии. Всеки кавър в социалните профили комуникира с основния сайт. Т.е. те работят като едно цяло. Сезонни кампании като тази спомагат разпознаемостта, постигането на единен имидж и водят потенциалния клиент право в желаната посока. Симбиозата на отделните компоненти на промотиране – визуални и езикови – съставят единно послание, което ясно дефинира, в случая, планирания ивент на компанията. Очевидна маркетингова тактика за увеличаване на продажбите.

снимка - дигитален маркетинг 1

 

 

2. Време е за сравнителен анализ на данните от тази година с тези от миналата

Как ще знаете дали сте на верния път за постигането на набелязаните голове, ако не извършите сравнителен анализ на текущата база? Къде бяхте през изминалата година по това време? Къде сте сега? Различните инструменти за проследяване на резултатите може да пораждат досада понякога, но не забравяйте, че често най-досадните неща се явяват най-правилните ходове.

снимка - анализ - дигитален маркетинг 2

Ако заявените маркетингови цели не са изпълнени, то за да се избегне катастрофа, редно е да се премине към по-тежка артилерия – някои агресивни маркетингови и рекламни опции за четвъртото последно тримесечие.

3. Планирайте новата година

 Всеки маркетолог се стреми към подобряване и надминаване на постигнатото дотук. Целеполагането е свързано с приоритетизирането на диференцираните маркетингови и рекламни цели. За дигиталния маркетинг възможна задача може да бъде подмяната на брандинговата стратегия – нови графични елементи, нов начин на излагане на информацията, имплементирането на повече видео и аудио, разработка на съвършенно нови концепции. Основен приоритет може да стане достигането на повече нови фенове и пейдж лайкове или на интеракция с текущите фенове. Със съставянето на нов бюджет не приключва всичко, зрее нужда от създаването на нови стремежи. Разрастването на бизнеса е градивно решение, чиито бенефити са дългосрочни, докато увеличаването на продажбите е краткосрочна цел, изпълняването на която коства неимуверни усилия и често доста пари.

4. Организирайте маркетинговата си стартегия

Ако маркетинговият тим е разпилян, никой не знае с какво точно се занимава другия, целите не са строго разписани и тактиките за постигането им не са единни, то може би е време за строга организация. Непланиранираното въвеждане на нови идеи и стратегии по време на празничничния (Коледо-Новогодишен) сезон, може би не е най-добрата идея. Решението за промяна трябва да е взето преди стартирането на третото тримесечие или то да бъде взето по време на него и да стартира след изтичането му. Всичко това зависи строго от броя на маркетолозите и всички заети лица в кампаниите. Ето някои неща, към които е хубаво да се придържате:

1. Всеки член на екипа ви трябва да има своята основна роля, да притежава уменията за архивиране на друг член на екипа, ако възникне нужда, както и способността за обучение на нови служители и за двете роли.

организация екип

2. Всеки процес, който можете да използвате във вашата маркетингова стратегия, трябва да се документира изцяло, така че всеки в своя маркетингов екип да може да разполага с вашата документация и изпълни конкретна задача, ако е необходимо. Като например – как да редактирате блог пост или как да управлява Facebook реклама.

3. Всяка задача, която правим, трябва да е обоснована. Това може да бъде само един документ, когато сте на различни позиции (Content Marketing, Search Marketing, Social Media), защото всяко нещо, което правите в тази конкретна област, е ценно за вашия бизнес.

5. Веднъж създадена тази стратегия, ще трябва само да се мониторира и видоизменя периодично, за да се гарантира, че все още е най-добрият начин за управление на онлайн процесите, както и за изпълнение на задачите.

6. Проследявате ли посетителите в сайта /Web Analytics/?
Ако не сте насочили към инструмент за анализиране и проследяване на целите на реализациите на уебсайта си, сега определено е време. Вие може да сте пропуснали да архивирате доста ценни данни за тази година, но ако ви предстои силен празничен сезон, все още имате време да стартирате събирането на данни, за да разполагате с база през идната година.

Както е показано по-горе, можете да използвате Facebook Данни за оценка на аудиторията. Това е като уеб анализите, но с повече лична информация – демографията на посетителите ви. Включително можете да видите и страници, които те харесват, как те се ангажират в Facebook (т.е., кликане върху рекламите). А също и домакинска статистика – навици на разходите (т.е., къде са по-склонни да пазаруват – онлайн или в магазина ви?).

Цялата тази информация може да ви послужи да се информирате по-добре за посетителите на уебсайта си. В комбинация със стандартните уеб анализи, трябва да имате достатъчно информация за вземане на важни бизнес решения по посока изготвянето на стратегия и много повече.

7. Оптимизирайте сайта си за мобилни устройства.

респонсив дизайн 4

 

А отзивчив уеб дизайн, както се препоръчва от Google, ще позволи на всекиго да достигне до вашия сайт , всяко устройство – от своя телевизор, своя смартфон.. Това ще им позволи да се ангажират с вашия сайт, независимо дали това е свързано с попълване на формата за контакт в сайта или извършване на покупка.

Така че не забравяйте да откриете добър отзивчив шаблон, тема, или дизайнер за платформата, която използвате за вашия сайт (WordPress, Shopify, и т.н.), за да го направите лесен за всеки посетител, без да има значение какво устройство се използва, за да се достигне до сайта.

8. Оптимизирайте сайта за скорост
Това не е всичко. Скоростта на сайта ви може да направи огромно впечатление на потребителя. Или не – ако тя отнема твърде много време за да зареди вашият уебсайт, може завинаги да отблъсн ете потенциалните си клиенти. Благодарение на технологията като Google Accelerated Mobile Pages и Facebook Instant Pages, хората стават все по-свикнали с бърз уеб скорости за зареждането. Следователно, вашият сайт трябва да се зареди възможно най-бързо, за да отговори на техните очаквания.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...