16 сеп

Facebook като мощен маркетингов инструмент

face

Без съмнение Facebook е една от най-популярните и влиятелни социални медии, която свързва целия свят. Всеки втори човек има профил във Facebook. Facebook е платформа да споделяне за много хора по отношения на снимки, интереси, новини и др. Може да се наслаждавате на игри, да получавате покани за събития, както и много други интересни неща. Всичко това е на ваше разположение. Постепенно Facebook се превърна в една мини индустрия.

Днес вече без колебание можем да твърдим, че освен успешно средство за комуникация с близки и приятели, тази социална медия е незаменим маркетингов и бизнес инструмент.

Ето и някои невероятни факти и цифри, които ще ви убедят в ефективността на Facebook за разширяване на вашия бизнес:

-          Има безброй страници във Facebook, посветени на различни марки, магазини, онлайн бизнес компании, малки, независими бизнеси и др. Тези страници повишават броя на почитателите си като използват различни промоционални техники  като игри, състезания, атрактивни оферти и намаления. Това е полезно не само за популяризиране на бизнеса, но и за създаването на вярна група от клиенти.

-          Според изследвания близо 80% от хората, които „харесат” определен продукт във Facebook, след това го купуват.

-          Около 75% от хората, които „харесат” продукта ще го препоръчат на своите приятели, като „споделят” страницата във Facebook.

-          Големите компании като Apple смятат за по-ценен клиента, който има Facebook страница, от този, който няма. Причината е, че този клиент след това има връзка с по-голяма аудитория от хора, благодарение на профила си и може да им го препоръча, играейки ролята на мини посланик на компанията.

-          Установено е, че 20% от хората купуват различни продукти онлайн като щракат върху реклами във Facebook.

-          Голям брой по-малки бизнеси използват Facebook за промоцията на свои продукти. Това им помага да достигнат до по-широка аудитория почти безплатно. Социалната медия е изключително важен бизнес инструмент… снимки, описания, клипове – всичко това може да бъде качено и споделено във Facebook. Освен това е полезно, тъй като можете са получите обратна връзка и мнения на клиентите. С подобно разнообразие от предимства не е случайно, че над 86% от хората са на мнение, че Facebook е важен маркетингов инструмент, който не бива да се пренебрегва.

-          Напоследък е все по-често срещано клиентите да споделят на стената си продукт или услуга, от които са доволни.

-          Над 3.8 милиарда долара е цялата печалба на Facebook от рекламата на продукти и услуги. Очаква се тази цифра да се повиши.

 

Полезни съвети  да стартиране и разширяване на бизнеса ви във Facebook

 

Създайте си ефективна бизнес Facebook страница

Трябва да сте сигурни, че страницата, която създадете е просто, но елегантна и ефективна. Постарайте се да има основна информация за вашата дейност, какви услуги или продукти предлагате. Не затрупвайте страницата си с ненужни неща. Винаги споделяйте ценна информация, което може да ви донесе някои полезни контакти с времето.

Направете ваш приоритет използването на снимки

Разбира се не прекалявайте и публикувайте снимки, които са единствено свързани с бизнеса ви. Например публикувайте снимки от конференции или събрания във вашата индустрия и сфера, или пък събития, свързани с вашия бизнес. Избягвайте постването на снимки, свързани с личния ви живот, като например семейни снимки от лятната ваканция.

Избирайте внимателно „приятелите” си във Facebook

Трябва да сте по-внимателни с тези „приятели”, които добавяте във Facebook. Причината е, че все пак имат достъп до всичко, което споделяте и могат да коментират свободно.

Рекламите във Facebook – мощен инструмент

Сега вече може да рекламирате бизнеса и услугите си, като използвате Facebook Ads. Просто кликнете на „Създайте реклама”, задайте конкретния URL адрес, към който сте се насочили. След това трябва да направите описание на същия този сайт, решете какви средства смятате да отделите на ден и готово! Определено ще видите разлика в трафика на сайта. Това е силно препоръчан инструмент с доказана ефективност.

За автора

Веселин Иванов Веселин Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията и управление на платени реклами PPC. Най-важното за него е ROI или възвръщаемостта на инвестициите в една рекламна кампания.

Плод на неговият труд са много ефективни маркетингови стратегии, които водят до ръст в продажбите от 30% до 600% за първите 6 месеца на кампанията.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...