1 юли

Google ограничава достъпа до Keyword Planner с изключение на рекламодателите, които имат активна кампания в AdWords

keyword-planner

Използвате инструмента Keyword Planner в помощ на проучванията си за ключови думи за целите на SEO оптимизацията? Ако да, то вече това няма да е възможно.
В последно време много хора, които използват Keyword Planner, но без да са рекламодатели с активни кампании в AdWords, се оплакват, че Google им е спрял достъпът до този инструмент.
Ето и съобщението, което AdWords показва:

keyword-planner-suobshtenie

Промяната е огромна. И оптимизатори, и рекламодатели използват този инструмент в продължение на години. Изключването на достъпа до Keyword Planner e доста рязък ход от страна на Google.
Това е много лошо и за новите рекламодатели, които още не са пускали кампания. Без този инструмент те няма как да проучат ключовите думи и цените. А така как биха могли да разберат дали кампанията им ще е успешна и изобщо струва ли си?
С новата промяна не-рекламодателите имат два варианта: или да си направят активна кампания, за да имат достъп до Keyword Planner, или да използват софтуер на трета страна. Не е ясно обаче дали Google ще наложи някакви ограничения при използването на такъв софтуер.
Очевидно е, че тази промяна е насочена към оптимизаторите – тези, които използват инструмента на Google, без той да има финансова полза от това.
Дали Google ще отмени новата промяна? Надали са взели решението за тази съществена промяна необмислено. Със сигурност ще има оптимизатори, които ще си направят активни кампании в AdWords, само за да имат достъп до Keyword Planner. А това е победа за AdWords и съответно за Google.
Не е ясно и какво точно се има предвид под понятието „активна кампания“. Дали това е напълно активна кампания с натрупани кликвания и сметка? Кампания, която е активна, но е временно спряна на пауза? Кампания, която е активна, но никога няма да получи импресии заради някои неподходящи настройки, таргетиране или бюджет?
В момента все още има хора, които нямат проблем с достъпа до Keyword Planner. Но има много такива, които съобщават за проблем с достъпа.

keyword-planner-google-quote-1

CassieH, Мениджър на общността на AdWords, 24 юни

Трябва да въведете информацията си за разплащане с метод за плащане (номер на кредитна карта), след което може да стартирате кампанията и веднага да я сложите на пауза. След това ще имате достъп до Keyword Planner.
В момента Google e заявил във форума на Adwords, че това е по-скоро известен технически проблем, отколкото, че се изисква активна кампания от последния месец. Така че Google явно все пак преосмисля решението си за активна кампания.
Но, все още трябва да имате акаунт в AdWords и да въведете информация за разплащане.

Източник:
http://www.thesempost.com/google-removing-keyword-planner-access-to-those-with-active-adwords-campaigns/

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...