14 май

Google пуска ъпдейта Penguin 2.0 това лято

penguin-2

Google стартира втора версия на ъпдейта си Penguin, това лято. В резултат на Penguin 2.0, според Matt Cutts, можем да очакваме следните промени:

По-детайлен поглед над спам линковете и спам сайтовете в сравнение с Penguin 1.0

  • От Google ще продължат серията си от миналата година, която наказа множество сайтове за купуване и продаване на линкове. Тази година нещата ще се задълбочат и много сайтове, които поради една или друга причина са минали между капките, сега едва ли ще успеят.

Наказания за сайтовете, които предоставят и/или ползват платен Guest Posting, рекламни линкове, и други опити за измама извън правилата на Google

  • Идеята на Guest Posting-a е именно да бъде безплатен – Вие предоставяте съдържание на определен уеб сайт, а той в замяна Ви дава обратен линк. За съжаления в голяма част от случаите, този линк трябва да бъде заплатен. С този ъпдейт се цели именно наказания и за двете страни по тези сделки.

Също така ще наблегнат задълбочено над опитите за измама чрез Black Hat техники за SEO

  • Black Hat техниките винаги са били ефективни за съвсем кратък период от време. Google постоянно се бори с тях, но винаги има нови и нови такива. Този ъпдейт продължава борбата на по-високо ниво.

Ще има наказания и за сайтовете предоставящи порнографско съдържание

  • Сайтовете предоставящи порнографско съдържание са може би най-големия източник на спам линкове и платени схеми за компрементиране на резултатите. Това ще се промени с новия ъпдейт.

По-добра откриваемост от страна на Google на хакнатите сайтове и предоставяне на подробен анализ към съответните уебмастъри, за да могат те да изчистят сайтовете си.

  • Хакерските атаки стават все по-агресивни и трудни за откриване от Google или от собствениците на уеб сайтове. Поради огромния ръст на атаките с цел спам и фишинг, от Google ще засилят борбата с откриването и предоставянето на информация на собствениците на сайтовете.

С новия ъпдейт, от Google ще опитат да предоставят повече и по-подробна информация за сайтовете в Webmaster Tools.

  • Освен наличната вече информация в Webmaster Tools, Google ще имат за цел да предоставят повече и по-релевантна информация за състоянието на Вашия сайт.

Също така ще бъдат взети под внимание някои сайтове наказани неправомерно от Panda Update.

  • Ако по някаква малка причина или объркване, Panda е наказал Вашия сайт, то има голям шанс от Google да оправят това недоразумение

Ако в SEO стратегията си сте заложили на генерирането на висококачествено, авторско съдържание, което да бъде споделяно органично и естествено, то нямате причина за притеснения. Но от друга страна, ако работата Ви е била и е концентрирана в купуването и ползването на различни спам техники, то бъдете готови за неприятна изненада.

Това са основните направления, по които Google ще работи, но нещата могат да се променят в движение.

Penguin 2.0 се очаква да стартира съвсем скоро, като резултатите от него ще бъдат усетени през това лято.

Ето и видеото на Matt Cutts

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...