25 фев

Google стартира ново разширение за Adwords

Google Adwords

Новата услуга на Google вече е факт.

Това е „Offer Extensions“ – допълнителна лентичка с предлагани пазарни услуги. Рекламодателите, които ползват AdWords, ще могат да публикуват реклами за стокови намаления/купони под всеки резултат от търсачката. Ще намерите новата услуга на AdWords от менюто „Разширения“ („Extensions“) в личния Ви профил в Google AdWords. Важно е да се спомене, че за да откриете услугата в профилния панел, акаунтът Ви трябва да е ъпгрейднат до Enhanced Campaigns . В противен случай трябва да изчакате докато профилът ви не се обнови автоматично в средата на 2013-та година.

Ето как изглежда новото рекламно разширение:

offer-extension-google

В случая тази примерна оферта дава 10% намаление при покупка на лампа. Хората, които кликнат върху бутона „Виж офертата“ („View offer”), ще бъдат пренасочени към специална страница на Google, от където да принтират талона с намалението или пък да го запазят за по-късно.

 

По какво си приличат Offer Extensions и предишната услуга Deal Endeavors?

Google имаше и предишни опити в подобна сфера, където безспорен лидер е сайтът Groupon, а за България Grabo, Kolektiva и др.

Първият опит на Google беше прост и красноречив – отправи оферта на стойност 6 млрд. долара, за да закупи Groupon. В крайна сметка предложението беше отхвърлено.

Това обаче не отказа Google. Напротив, компанията дори започна още по-стремителни опити към разширяване на пакета си с услуги. Така се роди „Google Offers“, което като концепция бе пълно копие на Groupon, но така и не успя да копира и успеха му.

Следващият голям ход на Google бе проектът „Save to Wallet“ („Спести в портфейла“), който работеше в рамките на Google Wallet. Функцията позволяваше на потребителите да събират купони от интернет, които по-късно да използват в онлайн или реално пазаруване. Концепцията не беше лоша, но хората така и не успяха напълно да се доверят на услугата.

Новата услуга „Offer Extensions“ е различна сама по себе си от предишните опити на компанията, защото вместо да въвеждат нов бранд и продукт, Google се възползва от популярността на AdWords и просто добавя ново разширение към доказания си лидер в рекламата. 

 

С какви потенциални възможности разполага Offer Extensions?

Преди да прибързате със заключението, че „Offer Extensions“ е просто поредното приложение, нека да разгледаме неговите най-силни страни.

1. Евентуалният край на сайтовете за групово пазаруване

„Offer Extensions“ има потенциалът да бъде последната крачка към падението на сайтовете за групово пазаруване. Услугата „Offer Extensions“ е евтина (цената за един клик е със същата цена като нормален рекламен такъв), лесна за използване и позволява на рекламодателите пълен контрол над офертите им. Междувременно сайтове като Groupon не само, че прибират почти половината печалба, ами и целият процес е свързан с посредници и слаб контрол над рекламата.

2.Комплектованост

Рекламите на „Offer Extensions“ получават много повече реални виждания и кликове. Рекламната лента е добре комплектована, а външният вид е подреден и изчистен. Така лентата просто си проси да бъде натисната. Външният вид и текстът са двете неща, които моментално могат да вдигнат вашите печалби. Всички знаем, че смяната на точка с удивителен знак може да промени всичко.

3.Плануване и проследяване на реалните сделки

Търговците често са изправени пред проблема да оберат „офлайн“ плодовете на техния „онлайн“ труд. „Offer Extensions“ ви позволява да следите колко хора са принтирали вашите купони и така лесно ще планувате вашата производителност.

 

Ще навлезе ли в масовата употреба новата услуга?

Дори само заради потенциалната заплаха за сайтовете за групово пазаруване, новата услуга на Google със сигурност няма да бъде пренебрегната. По какво посока ще поеме новата услуга „Offer Extensions“ зависи от креативността и успехите на потребителите й.

Информацията е на Larry Kim от WordStream

P.S. В България услугата все още не е активна…

 

 

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...