16 май

Google Authorship и Author Rank. Митове и реалност

google-authorship

Към днешна дата, голяма част от бизнеса осъзнава, че Google+ е не просто поредната социална мрежа, а инструмент, който може да доведе много позитиви от маркетингова гледна точка.

За някои това са ефектът върху SEO оптимизацията, използването на Google Hangouts като безплатен инструмент за видео връзка и предаване на живо, полезните общности и други.

Но хората, които се занимават със създаване на съдържание, насочват вниманието си към Авторството в Google (Google Authorship) и митичния фактор Ранг на Автора (Author Rank).

Mark Traphagen е един от водещите специалисти в тази сфера и споделя неговите виждания по темата:

„Смятам, че това е един мощен инструмент за лично брандиране и изграждане на авторитет. В същото време забелязвам колко много грешна информация и разбиране се споделя в мрежата по тази тема. Искам да въведа повече яснота по нещата, които знаем и не знаем до този момент.
Познанията ми по темата се базират на моите интензивни изследвания, консултацията с други специалисти в областта и дискусиите с членове от екипа на Google, било то формални или не.”

Определения

Какво са „Google Authorship” и „Author Rank”? Най-просто казано, „Authorship” ти позволява да свържеш личния си профил в Google+ със създаденото от теб съдържание в Интернет. „Author Rank” е показател, който Google определя за всеки автор на база информацията дадена от „Authorship” и може да окаже ефект върху позиционирането на определен сайт в органичните резултати.

Когато „Google Authorship” беше представен за пръв път през Юни 2011 г., инженерът от Google Отар Хенсън спомена, че в бъдеще време Google може да използва данните от „Authorship” като фактор за по-добро позициониране.

„Google Authorship” е жив

Няма спорове около това дали „Google Authorship” е в действие или не. Всеки ден Вие го виждате, когато търсите в Google. Правилното активиране на „Authorship” към определена публикация добавя профилната Ви снимка от Google+, заедно с други елементи, като име и кръгове, в които сте добавен.

Към този момент, „Google Authorship” има някои безспорни позитиви:

• Честото показване на Вашата снимка в резултатите, засилва Вашия личен имидж като специалист в определена сфера. Това е видимо за Вашите клиенти, потенциални клиенти и всеки, който има интерес във Вашата сфера на дейност
• Множество научни разработки доказват, че наличието на лична снимка, в резултатите от търсене, значително увеличава шанса за клик върху Вашия линк. Това може да окаже голямо влияние върху трафика към Вашия сайт и авторитета Ви като специалист
• Всеки може да Ви добави в G+ кръговете си или да научи повече за Вас с един бърз клик, който ще го отведе във Вашия G+ профил

„Author Rank”

След като описахме, какво точно е „Google Authorship” идва моментът на спекулациите в мрежата. И по-лошо – спекулации без доказателства се разпространяват в Интернет и социалните мрежи. Достатъчно е една лъжа да бъде повторена много пъти от много хора, за да се превърне в истина.

В този пост ще преминем през объркването и неверните сведения относно това, какво може и не може да бъде постигнато чрез „Google Authorship” от гледна точка на позиционирането в Google.

Позицията на Google относно „Author Rank”

Идеята на „Author Rank” е заложена в серия от патенти, обедниение под името „Agent Rank”. В тези патенти, Google описва система, чрез която ще могат да използват различни сигнали, основно социални, и други такива (като блог коментари), за да оценяват различни “автори”, които сигнали в последствие да играят роля в позиционирането при търсене.

С обявяването на „Google Authorship” и неяснотите около възможността за по-добро позициониране “някой ден”, се роди идеята за „Author Rank”. След като Google+ профилите предоставят лесен начин авторите да се идентифицират пред Google, пъзелът се сглоби и даде възможност на Google да продължи напред и да използва събраната информация като фактор за позициониране.

През 2011 г. изпълнителния директор на Google Ерик Шмидт спомена, че Google+ може да се използва като инструмент за отделяне на добрите специалисти, които създават качествено съдържание от тези, които пълнят Интернет с некачествена информация.

Author Rank: Проблеми с имплементацията

Извън твърденията на Google, изглежда, че Google трудно ще използва „Authorship” като важен фактор за позициониране, поради ред пречки, които трябва да се прескочат.

Един от топ експертите в сферата на “Google Authorship”, AJ Kohn, посочва някои от пречките. Според него много хора, които пишат по темата за „Author Rank”, често опростяват факторите. След като патентите за „Agent Rank” посочват, че авторите трябва да бъдат оценявани различно за различните теми, по които пишат и тези оценки трябва да се базират на позитивни сигнали към съдържанието, има няколко области на задълбочен анализ, които трябва да се приложат. Сред тях са:

• Много подробно разбиране на принципа на работа на социалната комуникация
• Високо ниво на доверие в социалните сигнали
• Пълна представа за нивото на отношения между социалните агенти

AJ отбелязва, че тези точки са обект на задълбочено изучаване от страна на Google, но всички публикувани до момента изявления показват, че са все още доста далеч от това да бъдат напълно уверени в разбиранията си и да позволят „Author Rank” да бъде основен фактор при позиционирането.

И не само това. Всички, които следят внимателно развитието на „Google Authorship” забелязват още проблеми, които пречат на имплементацията:

• Google+ и/или Google Authorship все още не се използват от голяма част от създателите на съдържание.
• Много често Authorship снипета не се показва в резултатите, което доказва, че инструмента за идентификация е далеч от перфектен.

Вземайки всички тези неща под внимание, комбинирано с липсата на реално доказателство за съществуването на „Author Rank”, към този момент може ясно да се заяви, че „Author Rank” не съществува към днешна дата.

Е, безсмислен ли е „Google Authorship” без “Author Rank”?

В никакъв случай!

Върнете се малко по-горе и вижте ползите от „Google Authorship” – никак не са малко.

“Google Authorship” е само малка част от цялостната SEO стратегия на всеки един оптимизатор. Не трябва това да се превръща във върховна цел, понеже ще навреди на останалите аспекти от SEO процеса.

Като заключение можем да заявим, че “Google Authorship” действа и помага, а “Author Rank” е все още само бъдеща идея и тема за спекулации.

————————————————

Настоящата публикация не е авторска и първоизточникът й не е Delow. Статията е превод и преразказ на този материал, чийто автор е Mark Traphagen.

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...