13 юли

Majestic – един отличен инструмент за SEO оптимизация на Вашия бизнес

majestic-seo-оптимизация

Majestic предлага комплексни технологични решения за SEO и маркетинг нуждите на бизнеса. Продуктите и услугите на Majestic са подходящи за разработчици, оптимизатори, бизнесмени, специалисти по дигитален маркетинг и други специалисти. Majestic разполага с надеждни резултати от обширна база данни. Кампанията има над 11 годишна история.

Мajestic обхожда над милиард URL адреси всеки ден. Чрез алгоритъма Flow Metrics данните се обработват, за да бъде базата данни винаги актуална, а услугите на кампанията максимално полезни за бизнеса на потребителя и да доведат до подобряване на класирането в търсачките.
Кампанията дава информация за линкбилдинга, трафика на сайта, анализ на конкуренцията и други полезни услуги за оптимизация.

Вижте как ние правим SEO оптимизация.

 

Какво означават някои от най-важните термини в Majestic SEO?

 

Trust Flow

Това е показател, запазена марка на Majestic, базиран на качеството на сайта, в рамките на скала от 0 до 100. За този резултат е важно сайтът да има линкове към доверени сайтове. Ако има линкове към съмнителни сайтове, то и рейтингът му ще бъде по-нисък.
Trust Flow е много подходяща метрика за проучване на възможности за създаване на линкове. Може да се използва за намиране на релевантни гест постове, форуми, директории, изтекли домейни…Ако търсите възможности за гест постове, то опцията „Bulk Backlinks“ ще Ви бъде от полза. А списъкът с директории ще Ви е нужен, за да видите на кои от тези места може да публикуват Ваши линкове.

Topical Trust Flow

Тази метрика на Majestic осигурява категоризация на сайтовете. Така потребителят може да види в кой сектор на промишлеността сайтът му има влияние. Проучват се възможностите за нови линкове и се анализират до колко настоящите са подходящи за този сектор. Показателят е от скала 0 до 100, като числото показва относителното влияние на уеб страница, субдомейн или рут домейн по дадена тема или категория.

Citation Flow

Citation Flow е показател от 0 до 100, който е еволюционна крачка след ACRank и показва колко влиятелен е даден URL в зависимост от това колко сайтове имат линкове към дадения сайт. Сега, обаче, не всички линкове имат еднаква тежест, за това и новата метрика използва алгоритъм, съобразен с това. По-силният линк ще има по-голямо влияние върху дадения URL адрес.

Flow Metrics

Този показател измерва едновременно Trust Flow and Citation Flow. Резултатът се измерва в скала от 0 до 100, като колкото по-голямо е числото, толкова повече сигналът е по-силен.

 

Сред многото инструменти, които предлага Majestic, са: Site Explorer, Backlink History Checker, Search Explorer, Link Intelligence API, Webmaster tools, Keyword Checker, Neighbourhood checker, URL Submitter, Majestic Million, Link Profile Fight, Majestic Widgets, Clique Hunter, Compare tool, Bulk Backlink checker, Standard and advanced reports.   Преди да започнете да използвате услугите на Majestic, трябва да сте настроили своя акаунт и да верифицирате сайта си.

 

Първи стъпки в Majestic SEO

Логнете се, отидете на Control Panel и натиснете на URL на Вашия сайт.

majestic-seo-първи стъпки

Ще бъдете отведени на страница, която предоставя множество статистики, отнасящи се до линковете, идващи към Вашия сайт. Но това е само кратко резюме, още по-важните неща са по-надълбоко.

Anchors

Тази страница ще Ви покаже анкор (видимия) текст на линковете на сайта Ви, събрани от Majestic. Ако видите, че имате лош и несъответстващ текст на линковете, може да се свържете с тези сайтове, и учтиво да ги помолите да ги редактират.

Ref Domains

На тази страница ще видите списък със сайтове, които докарват трафик на Вашия сайт. Това може да бъде полезно, защото щом тези сайтове вече веднъж са линкнали към сайта Ви, може би отново ще го направят. Помислете как може максимално да извлечете ползи. Може би ще установите бизнес връзки със собствениците на някои от тези сайтове. Или пък може да напишете гест пост на техния сайт с линк към Вашия, или пък да споменете ваша скорошна статия, която може да е полезна за дадения сайт. Бъдете учтиви и внимателни, за да не дразните собствениците и администраторите на сайтовете.
ACRank – ът на тази страница Ви показва количеството на линковете към Вашия сайт. Забелжете – само количеството, не качеството на връзките. 

majestic-seo-първи стъпки-2

History

На тази страница може да проследите историята на входящите линкове към сайта Ви. Не е добре, ако например, в даден месец имате огромно количество линкове, а в следващите месеци почти никакви. Обратният вариант – също. Така си проличава, че линковете са неестествени. Използвайте стратегия, за да слагате по равно или почти равно количество линкове всеки месец.
Понякога при така наречените „вирусни“ кампании може съдържание от сайта Ви да се е разпространило из мрежата по естествен път и това да е довело до голямо количество линкове и трафик към сайта Ви, след което това да прекъсне. Не се притеснявайте, търсещите машини вече са достатъчно умни, за да разберат, че това е естествен процес, а не софтуерен спам по форуми, например.

Top Backlinks

Топ Backlinks страницата е налична само за абонати. Това са най-мощните линкове към Вашия сайт според Majestic. Ако не сте доволни от резултата, замислете се как да се сдобиете с по-качествени линкове.

Gathering information

П

majestic-seo-първи-стъпки-3

По принцип на страницата с опциите може да оставите всички настройки по подразбиране, както са зададени, но е добра идея за по-подробен анализ да изберете и опциите за линкове Nofollow, Deleted, AltText, and Mentions. След това натиснете “Update & Force Analysis”.

Презаредете страницата, кликнете на сайта си и от менюто изберете страницата “Download. След това изберете “Prepare Download”. Следвайте стъпките и свалете доклада и го прегледайте в Excel. Колоната Target URL показва страницата на Вашия сайт, към която има линкове, а Source URL колоната е страницата, която линква към Вашия сайт. Имайте предвид, че данните на Majestic понякога са на над една година, така че може не винаги да са актуални.

Поправяне на анкор текст

Може да изберете да сортирате URL адресите според анкор текста. Тогава ще видите кои сайтове линкват към Вас и с какъв анкор текст. Както споменахме по-рано, ако не ви харесва текста на връзките, най-добре опитайте да се свържете с администраторите на тези сайтове и да ги помолите да променят анкор текстовете с подходящи ключови думи за тази страница.

Връщане на премахнати линкове

Ако изберете сортиране с FlagOldCrawl, това ще Ви покаже линкове, които Majestic по-рано е бил засякъл, но вече са премахнати. Може да прегледате тези линкове, и ако са били качествени, да се свържете с администраторите с молба да ги върнат.

Поправяне на Alt text

Изборът на сортиране с FlagAltText ще Ви изведе линкове, поставени върху изображения, които използват alt текст, за да опишат съответния линк. Alt text e подобен на анкор текста, но е с по-малка стойност. Отново може да се свържете със собственика на сайта или администратора, ако има нужда alt-текстът да бъде променен.

Придобиване на линкове от Mentions

Сортирането с FlagMention ще Ви покаже къде в мрежата някой е споменал или писал за Вашия сайт, но без да са сложили линк. Може да помолите собствениците на тези сайтове да вмъкнат линкове в текстовете към домейна Ви.

 

Използване на Majestic SEO за проучване на конкуренцията

Освен платените пакети за анализ на конкурентите, Majestic предлага и някои безплатни инструменти. Може да проследите историята с беклинковете на конкурентите Ви на страницата Compare Domain Backlink History, която ще ви даде представа колко ще трябва да се потрудите, за да ги настигнете.

majestic-seo-първи стъпки-4

Anchor Text

Това е идеален начин да узнаете защо Вашите конкуренти се класират за ключовите думи, на които се показват.

Referral Domains

Ако тези сайтове изпращат трафик към конкурентите Ви, защо да не изпратят и към Вас, ако може да им предложите същото качество? Проучете тематиките, които обхваща уебсайта, обмислете съдържанието, което може да му предложите, така че да е полезно за читателите и собственика да се съгласи да сложи линк към сайта Ви.

Изтрити линкове и споменавания на сайта

Разгледайте списъка и преценете как може да спечелите от тези пропуски. Може би ще е добре да се потрудите да получите линк в сайтовете, които са изтрили линковете към конкурентите Ви. Или ако са имали споменавания, защо и Вие да не придобиете, а даже може и да получите линкове.

Топ беклинкове

Щом Majestic SEO счита, че това са най-важните линкове за сайта на конкурента Ви, постарайте се и Вие да имате линкове там. Ако не можете да получите връзки на същите места, проучете сходни сайтове. Добре е първо да създадете съдържание на сайта си, преди да помолите за линкове. Дори и да не сложат линкове към сайта Ви, поне ще имате ново съдържание за потребителите си, а пък по-късно може да получите линкове от други места.

Линкове на изображения

Да откриете сайтове, които имат линк към конкурентите Ви чрез картинка, е чудесно. На тези места може да поръчате реклама с линк към Вашия сайт. И понеже ще си плащате за реклама, гледайте alt-текстът да е възможно най-уместен.

 

Спазвайки тези съвети, ще можете да настигнете конкурентите си, а ако се потрудите добре, и да ги задминете.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...