18 юли

Moz – надеждният инструмент за SEO оптимизация на Вашия сайт

moz-2

Какво е MOZ?

Изключително популярен инструмент за измерване и оценка на аспектите на оф и он пейдж оптимизацията, както и за менажиране на профилите в социалните медии. Една платформа, която обединява точност, последователност и видимост на всеки бизнес в онлайн средата.

Моз стартира като консултантска SEO агенция през 2004 година. Първото си приложение пуска през 2007г.moz

 

Специфични метрики за страницата:

 

Page Authority

Предугажда вероятността, че дадена страница ще се класира добре, благодарение на съдържанието си. Колкото по-висок е Page Authority, толкова по-голям е потенциалът на страницата да се класира.

 

MozRank

Представлява скала от 0 до 10, измерваща авторитета на една уебстраница спрямо броя и качеството на линковете, които получава. Колкото повече уебстраници имат линкове към дадената страница, и колкото по-качествени са те, толкова MozRank е по-висок. Използва се логаритмична скала, за това е много по-лесно един сайт да повиши своя MozRank от 3 до 4, отколкото от 7 до 8. Средно, една интернет страница е с коефициент 3.

Къде може да намерим MozRank?

Open Site Explorer


open-site-explorerOpen Site Explorer сравнява линковете, сочещи към сайта, топ страниците и други метрики, които използва Mozscape web index. Може да ви бъде полезен да откриете линк възможности, да проучите анкор текстове, да откриете популярно съдържание, да направите проучване на конкурентите и др.

MozBar


mozbar-2Moz SEO toolbar-ът ви осигурява бърз и лесен достъп до мощни SEO услуги, докато браузвате из мрежата. Бързо открива проблеми с оптимизацията и намира възможности без да отваря нова страница или да прекъсва работата ви.

 

External MozRank

Докато MozRank измерва общия линк поток на вътрешните и външните линкове, external MozRank измерва само външните линкове – това са линковете, които вашия сайт получава от други сайтове (на други домейни.) MozRank е важен за предвиждане на класирането в търсачките, тъй като външните линкове играят ролята на независими източници на авторитет.

 

MozTrust

Тази метрика оценява до каква степен даден сайт има връзки с надежни сайтове. Надеждни сайтове са правителствени сайтове, университески и др. Сайтовете, които имат линкове от такива надеждни сайтове, получават висок MozTrust. Когато сайтовете с висок MozTrust дадат линкове към други сайтове, последните ще получат малко по-нисък MozTrust. Линковете, които те ще дадат към други сайтове, ще придадат на последните още по-нисък MozTrust. Т.е. на колкото повече връзки разстояние се намирате от даден надежден сайт, толкова по-нисък ще бъде Вашия MozTrust.

 

Number of links – Брой на линковете

Ако дадена страница има линк към друга както в съдържанието на страницата, така и във футъра, това се брои само за едни линк.

 

Number of linking Root Domain – Брой на линкващите рут домейни

Ако да речем сайт weather.something.com и сайт something.com линкват към началната страница на otherwebpage.com, това се брои за 1 линкващ рут домейн.

 

Специфични метрики за домейна:

moz-2

Domain Authority

Предсказва колко добре страница на даден домейн ще се класира. Колкото по-висок е Domain Authority, толкова по-голяма е вероятността на определена страница на този домейн да се класира добре.
Това не е нова дума в света на SEO, но все още има хора, които не я знаят. Използва 100-точкова скала, изградаена за да предсказва колко добре ще се класира сайта от търсещите машини. Подходящ инструмент е за сравнение на един сайт с други, както и за проследяване на „силата“ на сайта във времето. Този показател обединава метриките: брой на линкващите рут домейни, общ брой на линковете, MozRank, MozTrust, за да получи конкретна стойност. Колкото по-голям е домейн авторитета, толкова по-добро е класирането на сайта в търсачките. Тази метрика по същество е свързана с конкуренцията между сайтовете. Така че, ако съпоставите Вашият DA с този на Вашите конкуренти, сайтът с най-висок DA е най-вероятно да се позиционира на челни места в търсачките. DA се състои от 40 различни сигнала, като броя линкове, сочещи към сайта, броя на линкващите рут домейни и още много сигнали.

 

Domain MozRank

Domain-level MozRank (DmR) измерва в цифра популярността на даден домейн спрямо всички останали домейни в мрежата. DmR се изчислява за субдомейни и домейни. Този показател гледа домейните като цяло и игнорира индивидуалните страници. Линк, който минава границата на домейна – например линк от somesite.com към othersite.com може да се погледне като гаранция от един домейн към друг.

 

Domain MozTrust

Domainlevel MozTrust е като MozTrust, но вместо да сравнява две страници, сравява два домейна. Нови страници, или такива без много връзки към себе си, но пък на високо надеждни домейни, могат да наследят известно „доверие“ благодарение на това, че са хоствани на тези домейни. Domain-level MozTrust се изразява в 10-степенна логаритмична скала.

 

 mozbar

 

Добре дошли в Mozbar – инструмент, предвиден за Chrome (а скоро и за Firefox)! Toзи безплатен инструмент Ви дава достъп до различни метрики, топ инструменти и допълнителна информация за уебсайта.

 

mozbar2

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...