19 дек

SEO – минало,бъдеще и настояще

оптимизацията - преди, сега и в бъдеще

Оптимизацията на търсещите машини може да се отнесе и към хората, които извършват тази функция – SEO оптимизатори. Тази оптимизация или тази функция е дейност, чрез която се постигат по-добри резултати при търсенето и следователно видимостта на даден уеб сайт в търсачките. Действително, използваме тази оптимизация, когато искаме по естествен път да бъдем класирани като уеб сайт на по-предни места или да сме по-лесно забележими, а не това да стане като си платим и по презумпция да излизаме на челните места. Този метод на класиране на видимостта се определя по алгоритмичен път, определен от Гугъл. Изключителната сложност на този механизъм се пази в пълна тайна, но и сам по себе си, определен така, е недостижим за разкодиране. Знаем със сигурност кодовото му име – Колибри, а също и помощните му инструменти, но всичко останало е въпрос на догадки. На базата на тези догадки и опит в развитието на сайтовете, тяхното разглеждане и класиране, които са взаимосвързани елементи, SEO оптимизаторите работят за вашия сайт. Стратегиите са няколко и те са печеливши. Резултатите във времето обаче зависят изцяло от продукта или услугата, които предлагаме – колкото повече популярност има, толкова е по-бавно и трудно да се постигнат задоволителни и отличителни резултати. 

В миналото

В миналото този процес е започнал като основно технически базиран, докато сега неговото разширение поради наситеността на пазара, по-скоро го определя като стратегия на предлагането – доста по-сложно и комбинативно начинание. Иначе казано професионалната SEO оптимизация предлага маркетингова стратегия за развитието на вашия бизнес чрез Интернет. Този преход към сложността на предлаганата услуга – оптимизация на вашия сайт – можем да разгледаме като започнем от зората на развитието на търсещите машини, когато те започват да разпределят данните в интернет пространството като съставят каталози и категоризират съдържанието. Още тогава системните администратори започват да прилагат начини за оптимизиране на сайтовете. Началото се е поставило с индексиране на адреса на страницата и поставяне на линкове. Това се случва в средата на деветдесетте години на миналия век. Самият хиперлинк или хипервръзка, препратка, е създаден през далечната 1960 г. и по-точно в процеса на проект Ксанаду, който Тед Нелсън, социолог и иноватор в компютърните технологии, основава през тази година с цел създаване на компютърна мрежа с прост потребителски интерфейс. Процесът на работа на търсещите машини се състоял в използването на „паяци” и „индексатори”. „Паяците” намирали страниците, а „индексаторите” се съсредоточавали върху съдържанието им. И така постепенно тези, които имали уеб сайтове осъзнали значимостта на класирането и видимостта в търсещите машини. Така се зародила необходимостта от SEO оптимизаторите. За първи път оптимизация на уеб сайт като фраза се използва през 1997 г.

И така, в началото оптимизацията започнала като работа за компютърни специалисти. Необходимо и основно било да се познават техническите практики и манипулирането на кодовете. Започнало създаването на множествени, микро- и огледални сайтове. С две думи наблягало се на техническите познания и трикове. Използването на оптимизация се поставяло повече като лукс при поддръжката и било далече от смисъла на услуга. Работата не се и доближавала до мисълта за постигане на далновидни резултати, затова и не се предлагала като професионално решение.

Как се стигна до ”сега”

Гугъл търсачката е основана през 1998 г., но завладява класациите през 2004 г. С наказването на черните практики, които се опитват да заобиколят интереса на потребителите, налагайки им нежелана информация, търсачката води SEO оптимизацията към цели, които я определят като стратегическо предимство и инструмент за налагане на марка, печеливш маркетинг и реализация на продажбите.

Така SEO оптимизаторите се налагат като професионалисти, но прозрачната икономика, относно бюджета им, засиленото търсене на услугите им и съответният отговор на предлагането на такива, довежда до незаслужено подценяване на труда им.

В наводнения от информация и предлагане Интернет могат да изплуват само най-добрите. А съзнаването на необходимост от маркетингова стратегия, която днес е основна дейност на оптимизацията на сайтове, е качество на далновидните и проспериращи хора.

Бъдеще

Това, което най-вероятно ще последва е големите компании, които могат да си позволят разширяване на персонала и отделите, да внедрят SEO оптимизацията като неразделна част от бизнеса си и тя да върви ръка за ръка ведно с подобряването на продуктите и рекламата. Дали това ще се случи като наемат собствен персонал или трайно се обвържат с фирма,която предлага оптимизиране на уеб сайтове като основна и професионална услуга е въпрос на личен избор и бюджетен анализ. В този ред на мисли сливането на оптимизацията като маркетингова стратегия с рекламния отдел и отдел „Връзки с обществеността” може да е един печеливш ход, защото в крайна сметка усъвършенстването на техниките на оптимизацията, заложените ходове, мисълта за резултата и печалбата, мисълта за удовлетворяването на нуждите на потребителите, припокрива целите и дейността на двата отдела и предлага една завършена картина на стабилното пазарно позициониране.

SEO не е просто използване на ключови думи на страницата. SEO не е просто поставяне на куп препратки, и SEO не е само написването на количество съдържание. Много от използваните в миналото методи вече не работят и оптимизаторите трябва да търсят и да наблягат на всичко, наистина всичко, за да могат тичайки да догонват изключително бързото развитие на технологиите, на алгоритъма на търсачките и нестихващия глад за информация на потребителите.

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...