1 апр

SEO съветник: най-важните оптимизации за едно изображение

search-engine-optimization

 

Имате добър сайт, споделяте интересна информация или продавате продуктите, които ви се иска… Но посещенията на потребителите са малко. Вашата страница в мрежата не може да се похвали с трафика, с който други подобни уебсайтове изпъкват едни гърди пред вас. Чудите се какво не достига, как да оптимизирате. Изображенията – това е отговорът на много от въпросите ви. Ще се учудите колко фактори зависят именно от картинките и снимките, които качвате в сайта си. Ако знаете как да ги пипнете и подготвите, ще се изстреляте нагоре в класациите на интернет търсачките като Гугъл, ще имате повече трафик (посещаемост) на уебстраницата си и ще отчетете повече продажби! Кой не иска това?! Необходимо е да отделите малко време, но усилията ще се отплатят многократно.

Следващите няколко съвета ще променят хода на събитията изцяло във ваш плюс.

1. Намалете големината (reduce image size).

Наблюденията сочат, че потребителите са склонни да изчакат зареждането на сайт на своя компютър или лаптоп в рамките на 3 секунди, а на мобилното си устройство – 5 секунди. Какво значи това? Ако вашата страница не се зареди за това време, смятайте, че потенциалният ви клиент вече е кликнал друг конкурентен сайт. Вие сте добре забравен само за няколко секунди! Това няма да ви се случи, ако поддържате много добра скорост на зареждане (site speed). И за ваше щастие задачата никак не е трудна. Основното, което бави времето за зареждане, са обемните снимки. Те трябва да са намалени откъм размер (image dimensions). Например, когато на сайта мястото за снимка е 500рх х 500рх, недейте да слагате снимка от порядъка на 3000рх х 3000рх. Същото важи и за обема – 5, 10 15Мb (file size), са в повече. Какво е решението – ползвайте редуциране (reduce). В популярната програма Adobe Photoshop командите са compress for web + save (компресирай за мрежата + запази). Photoshop е платена, но изборът от на свободни за ползване онлайн програми е богат. Те също се справят отлично. Някои от най-препоръчвани са:

o reduceimages.com,
o jpeg-optimizer.com,
o webresizer.com,
o compressjpeg.com,
o resize-photos.com.

2. Наименувайте файла с ключови думи (keyword file names).

След като вече имаме подходяща по размери снимка, да обърнем внимание на името й. Най-добрият подход е да помните, че търсачките (search engines), за разлика от вас, не могат да видят какво изобразява картинката. Но именно по file name идентифицират и индексират резултатите си. За да е ясно какво е представено, ползваме оптимално наименуване, то е от полза и на потребителите. Така например е много по-разбираемо да озаглавите файла:

o /images/boston-home-remodeling.jpg вместо
o /images/pic54a.jpeg.

3. Ключово наименуване в Alt Tag.

Alt (alternative) tag е поле от прозореца с детайли към изображението. Изскача на екрана, когато качите картинката в мрежата. То е най-важното за търсачките. По изписаното тук се прави детерминирането на информацията за снимката. Думите, които въвеждаме трябва да са ключови. А знаете ли, че alt tag е важен и за слепите хора, ползващи нета. С помощта на специален софтуер уебстраницата, включително alt tag, биват разчетени така че и незрящите да могат да сърфират в мрежата. Следва пример за добре оформен alt tag (изписан в червен цвят):

Source code:
<img scr=”2012-Ford-Mustang-LX-Red.jpg” alt=”2012 Ford Mustang LX Red”>

4. Добавете карта на изображенията в сайта (image sitemap).

19
Гугъл горещо препоръчва тази стъпка. XML (Extensible Markup Language) image sitemap помага на търсачките да намерят и индексират всички картинки в уебстраницата. Разбира се, това ще ви е необходимо, ако на сайта си имате наистина много снимки. Тогава препоръчително е даже да използвате свободен sitemap generator:

o angeldigital.marketing/image-sitemap,
o Udinra All Image Sitemap (WordPress),
o Sitemap Generator (WordPress).

Веднъж щом картата е готова, използвайте командата submit в Webmaster tools.

5. Използвайте надписи (Caption).

Това поле, също от прозореца с детайли, е много полезно. То се изписва под снимката и потребителите го виждат. Хората като цяло имат навика да се заглеждат в текста, обясняващ/допълващ изображението. Можете умно да се възползвате от факта като сложите подходящи думи и фрази, които да допълват представата за картинката. Наблюденията сочат, че това намалява bounce rate – броят потребители бързо връщащи се към основната страница с резултати. С други думи caption помага да бъде намерено това, което се търси по-бързо и по-лесно.

6. Използвайте компресирана версия на снимките.

Основните формати на снимките за нета са JPEG, GIF, PNG. Всеки има нюанс в качеството и се ползва за различни цели. Като цяло разликите не са колосални. Но все пак за малки снимки, с по няколко цвята се ползва GIF, например. Какво е важното – компресирането е абсолютно наложително, защото така сайтът се зарежда по-бързо. А както споменахме още в началото site speed е приоритет номер 1. Photoshop и тук е верен съюзник. Oткъм също много добрите, безплатни варианти пробвайте:

19
o GIMP,
o PicMonkey,
o Pixlr,
o Fotoflexer.

7. Алтернативен хост (Alternative Image Hosting).

Ако имате много на брой или големи по размер снимки, а сървърът ви е бавен или ползвате споделен такъв, изберете си безплатен image hosting site.
o postimage.org,
o imgur.com,
o tinypic.com.

8. Скрийте картинките за мобилните устройства.

Добре помислете необходимо ли е изображенията да са видими за потребителите, ползващи мобилни устройства. Страниците, които са оптимизирани за този тип техника, се показват на по-предни позиции в резултата от търсене (search result).

9. Re-use image source (ползвайте неколкократно източника на изображение).

Не качвайте една и съща снимка много пъти. Това е често срещана грешка. Потребителят трябва да я зареди всеки път, когато я сложите в сайта. Вместо това поставете изображението само веднъж, а след това ползвайте същия image source. Така ще намалите времето за зареждане на страницата.

10. Разделяйте думите с тирета.

Тази стъпка не задължителна, но Гугъл предпочита тиретата. Просто така е написан алгоритъмът му. Съобразявайки се с това, вие изграждате една добра практика и давате по-големи шансове за успех на уебсайта си.

o /images/boston-home-remodeling.jpg вместо
o /images/boston_home_remodeling.jpg.

В заключение:

Тези топ 10 съвета ще са от голяма полза на вашето оптимално и ползотворно представяне в интернет пространството. Опитайте ги! Положете усилия, а след това със задоволство гледайте постигнатите добри резултати.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...