11 сеп

SEO тактики за повече органичен трафик

SEO тактики за повече органичен трафик

Как да получиш максимални резултати с минимални усилия? Вечният въпрос на всяка продуктивна система. Тук ще ви предложим пет тактики, чрез които SEO трансформира и в крайна сметка води до големи печалби. Това са прости задачи, които след като бъдат правилно изпълнени, могат да имат значително положително въздействие върху органичния ви трафик.

 

1. Прегледайте структурата на URL адресите

Логическата йерархия помага на търсачките да разберат по-добре точно какъв е вашият уеб сайт.
Един прост начин за разбиране на ролята на йерархията на уебсайтовете в SEO е да си представите отделните страници в уебсайта си като поредица от вложени „кофи“.

Вашата начална страница представя вашата основна тема и е най-голямата „кофа“. Там се съдържат всичките страници от второ ниво. Вложените под всяко от тези страници от второ ниво биха били страници от трето ниво и / или публикации в блогове, свързани със страниците от второ ниво. Това са общо три нива, които са най-често разпространени в повечето уеб сайтове. Въпреки това, в някои редки случаи има и четири обосновани разумно нива.

В миналото тази йерархия означаваше да създадете поредица от действителни папки на сървъра си, но със съвременните системи за управление на съдържанието просто трябва да използвате категорична структура и да настроите постоянните си линкове. След това URL адресите се пренаписват динамично чрез вашия .htaccess файл. Не се притеснявайте, ако не сте ултратехнически тип – WordPress се справя с всичко това пренаписване вместо вас.

Първата стъпка е да промените настройките по подразбиране. След това, ако още не сте, публикувайте страниците от второ ниво и създайте съответни категории в блог. Определенията за вашите категории трябва точно да съответстват на определенията в страниците от второ ниво. Този привидно малък детайл е от решаващо значение, тъй като определя как търсачките ще оценяват всяка страница в уебсайта ви спрямо други страници в уебсайта Ви.

След като бъдат правилно конфигурирани, всяка страница на трето ниво и публикация в блог ще се показват като подстраница на съответната страница от второ ниво въз основа на категорията на блога, към който са назначени. С други думи, всяка страница / публикация на трето ниво добавя повече правомощия към страницата, под която е вградена.

 

2. Срежете страници с ниско качество / с нисък трафик

Търсачките ще обхождат само ограничен брой страници в уебсайта Ви, за да се гарантира, че те редовно обхождат най-ценното ви съдържание, но е жизненоважно да режат нискокачествени страници и страници с малък или никакъв трафик.

Това може да включва:
страници, които вече не са подходящи за Вашия бизнес;
• няколко страници, които могат да бъдат обединени в една;
• страници, които не добавят реална стойност;
• остарели публикации в блогове;
• прекалено фино съдържание (т.е.по-малко от 500 думи, като най-добре е да са 750 или повече);
• страници, насочени към ключови фрази с много малък обем.

Като отпаднат тези елементи, цялостното качество на вашия уеб сайт ще се подобри. Търсачките са по-склонни да обхождат страниците с по-високо качество, което означава, че те ще намерят актуализациите ви по-рано.
Не изтривайте тези страници с нетърсено съдържание, защото тогава ще загубите всички капиталови инструменти, които сте създали с тях. Вместо това задайте пренасочване от 301, за да изпращате, както търсещите машини, така и посетителите, които се опитват да получат достъп до тях, на друга, но подходяща страница на уебсайта ви. Ако уебсайтът ви работи на WordPress, има няколко приставки, които могат да ви помогнат да го постигнете. Но най-добре е пренасочванията да са към файла .htaccess, защото всеки добавен плъгин може потенциално да намали скоростта на уебсайта ви и го отваря за уязвимости от хакери. Този метод е по-чист, по-ефективен и по-сигурен.

Преди да започнете, важно е да направите резервно копие на файла .htaccess, защото една грешка може да срине целия ви уебсайт. След като го направите, отворете файла във вашата FTP програма и добавете следния ред, променен така, че да отразява URL адреса, който сте изтрили, и къде искате посетителите, които се опитват да получат достъп до него, да бъдат изпратени.

Redirect 301 /old-page-url/ https://your-domain.com/page-url-redirected-to/

Забележка: Може да се наложи да промените настройките във вашата FTP програма, за да видите вашия .htaccess файл, защото той се третира различно от стандартните файлове.

Най-общо можете да създадете толкова много пренасочвания, колкото ви е необходимо, по една на ред, но е важно всички пренасочвания да отиват директно от точка А до точка Б. Добре е да ги преглеждате най-малко веднъж годишно, ако е възможно и по-често. Screaming Frog е чудесен инструмент за това, те дори имат безплатна версия, която ще обходи до 500 URL адреса, въпреки че е за препоръчване да инвестирате в платената версия, която премахва това ограничение.

 SEO стратегии за повече трафик

3. Подобрете скоростта на страницата

Скоростта на страницата е основен аспект на съвременната оптимизация за бизнеса, а това е област, в която повечето уеб сайтове функционират лошо. За щастие, това също е област, която предлага огромна възвръщаемост на инвестициите, защото е сравнително лесно да се правят значителни подобрения с минимални усилия, време или пари.

Почти всеки реномиран хост днес предлага хостинг пакети, специално оптимизирани за WordPress, а повечето от тях предлагат SSL, кеширане и CDN на цени, които не са много по-високи от по-бавните споделени хостинг пакети, които повечето хора използват. Преминаването към един от тези специализирани уеб хостове обикновено ще ви даде най-голямото цялостно подобрение на скоростта на страницата в сравнение с всичко останало, което можете да направите.

Намаляването на броя на инсталираните приставки обикновено ще ви даде следващото най-голямо подобрение, тъй като всяка приставка изисква малко (или в някои случаи много ) процесорна мощност при зареждането на всяка страница и много от тях зареждат едно или повече изображения, скриптове и CSS файлове. Същото мислене се отнася за всички изображения, JavaScript и CSS файлове, които са част от уебсайта Ви. Колкото по-малко заявки за HTTP, толкова по-бързо ще се зареди уебсайтът Ви.

И накрая – уверете се, че носителят ви е правилно оразмерен и оптимизиран. Изображенията и видеоклипът могат да имат значително отрицателно въздействие върху скоростта на страницата – особено начина, по който повечето хора ги качват. Обикновено човек не мисли за размера на файла на изображението. Той само знае, че иска да вземе тази великолепна снимка от своя iPhone и да го използва на своя уеб сайт. Те обаче не осъзнават, че изображението е значително по-голямо, отколкото би трябвало да е за техния уеб сайт, така че те просто го качват, което води до драстично намаляване на скоростта на страницата.

Това не е изненадващо, като се има предвид, че снимка от типичния модерен смартфон може да бъде до 40 пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде за използване в интернет. Ако включите само няколко от тези неоптимизирани изображения на страница, можете драстично да забавите сайта си – особено за мобилни устройства.

 

Ето няколко съвета как да оптимизирате медията си:

За снимки

• Изберете подходящия формат. JPG е най-подходящ за повечето фотографски изображения, докато GIF или PNG обикновено са за изображения с големи площи с плътен цвят.
• Снимките с правилен размер. Ако изображението се показва на ширина 800px на вашия уеб сайт, няма предимство при използването на широко изображение от 1600px.
• Компресирайте файла с изображение. Освен че е първата програма за редактиране на изображения, Adobe Photoshop има невероятни възможности за компресиране на изображения. Има и безплатни приставки за WordPress като Imsanity, EWWW Image Optimizer и TinyJPG, които автоматично ще компресират изображенията, които качите.

За видео

• Изберете подходящия формат. MP4 е най-добрият в повечето случаи, защото създава най-малкият размер на файла.
• Предложете оптималния размер (размери) въз основа на размера на екрана на посетителите.
• Премахнете аудиозаписа, ако не е необходимо (например, когато видеоклипът се показва като фонов елемент).
• Компресирайте видеофайла. Може да използвате Adobe Premiere, Camtasia или безплатни онлайн инструменти, като видеокомпресор на ClipChamp.
• Минимизирайте дължината на видеоклипа.
Качвайте видеоклипове в YouTube и / или Vimeo и използвайте вградения им код iframe.

 

4. Изградете (и режете) вътрешните връзки

Вътрешните връзки могат да играят важна роля в SEO, както поради чисто технически причини, така и поради положителното въздействие, което те имат върху изживяването за потребителите.
От техническа гледна точка вътрешните връзки помагат на търсачките да намират повече от страниците в уебсайта Ви и да разбират кои страници са най-важни. От гледна точка на потребителското изживяване, те помагат на хората да намерят съдържанието, което отговаря на техните въпроси, като ги запази по-дълго на уебсайта Ви.

Това обаче е деликатен балансиращ акт. Важно е да имате достатъчно вътрешни връзки, за да постигнете въздействие, но е също толкова важно да не прекалявате – да не добавите прекалено много, така че да затрудните роботите на търсачките и да раздразните хората-посетители.

Можете да направите това ръчно, за тая цел има няколко удобни WordPress плъгини, които ви позволяват динамично да контролирате вътрешните връзки от една страница в администраторската част (може да използвате SEO Smart Links ). Това прави бързо и лесно добавяне, редактиране и изтриване на вътрешни връзки.

Първата стъпка е да включите вътрешни връзки от всички съответни страници до всички страници в навигацията ви от най-високо ниво, които покриват продуктите и / или услугите Ви. Трябва също да включвате вътрешни връзки към някоя от страниците или публикациите си, насочени към ключови думи с голям трафик и, в по-малка степен, към поддържащи ключови думи. Няма магическа формула или съотношение, но ако го ограничите до една вътрешна връзка на всеки няколко параграфа, обикновено трябва да е добре.

Тъй като ще изрежете страниците с ниско качество и / или с нисък трафик, ще трябва да изрежете всички стари вътрешни връзки към тези страници. Сега е и подходящото време да изрежете всички невалидни връзки към външни уеб сайтове. След като сте изрязали тези страници, както вътрешни, така и външни връзки, е добра идея да обходите целия си уебсайт с Screaming Frog, за да сте сигурни, че не свързвате с несъществуващи страници.

 

5. Заменете съществуващите връзки за висококачествени входящи връзки

Качествените връзки заемат огромно време и усилия. Макар че това може да звучи като трудоемко нещо, това всъщност е предимство, защото повечето от вашите конкуренти ще използват тактики, които произвеждат неефективни, нискокачествени връзки, или дори да се откажат изцяло от връзката.

За разлика от студените имейли до собствениците на случайни уебсайтове, които молите да се свържат с вашето съдържание, тези връзки е по-вероятно да бъдат отворени, тъй като се получава имейл от някого, когото вече познавате. Но това не прави не по-малко важно да се произвежда невероятно привлекателно съдържание – в края на краищата, каква полза е да печелите органичен трафик, ако всички ваши посетители натискат бутона за връщане и малко след пристигането си напускат?!

Тези пет прости тактики всеки може да използва, за да подобри собствените си SEO резултати днес.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...