22 май

SEO тактики за постигане на по-добри SEO резултати

SEO тактики за по-добри SEO резултати

Създаването на страхотно съдържание може да бъде много забавно и изграждането на връзки да донесе мощни резултати, но понякога просто трябва да стигнете до основите на SEO.
Някои задачи, които се отнасят към техническата страна, могат да бъдат по-трудни, но те са също толкова важни, колкото и разработването на съдържание и изграждането на връзки. Има склонност тези неща да бъдат пренебрегвани, докато не причинят сериозен проблем.

Целта на оптимизацията е търсачките да намерят не само вашия сайт и страници, но също така да класифицират уместността на страницата, така че да се показват в горната част на резултатите от търсенето. Процесът на оптимизиране не е еднократен процес, а изисква последователност, настройване и пробване.

Нека разгледаме някои тактически подходи, с които бихте могли да умножите ефекта на вашите публикации в мрежата, както и да преодолеете евентуални проблеми.

 

Анализ на конкуренцията

Анализиране на уебсайтове, метаданни, кодове.

Анализиране на конкуренцията. Изследване на нейното съдържание и данни. За тази цел изберете водещите пет-шест резултата в списъка от търсенето чрез Google, за да започнете този процес. Ако е нужно, може и да разширите обема. Могат да ви послужат инструменти като Semrush.com и Keywordspy.com.

Създайте актуализиран списък на ключови думи. Трябва да отразявят клиентските потребности и пазарни очаквания. Ако е нужно, се консултирайте и с извадка клиенти.

 

Анализ на ключови думи и класиране

Използвайте думите от предварителния си списък, за да направите изводи относно това колко уебсайта се конкурират за всяка ключова дума.

Разберете къде сте сега в тази своеобразна класация за първите редове в резултатите. Записвайте си резултатите на тези периодични проверки – например веднъж седмично. След това може да увеличите срока на проверка. Индикатор ще ви е подобреното ваше класиране. Безспорно класирането е относителен фактор, важни са реализациите и трафикът след това, но все пак това е първоначален показател.

Поставете си конкретни цели: например да увеличите трафика на уебсайта от текущите 100 посетители на ден до 200 посетители през следващите 30 дни. Или може да искате да подобрите текущия си процент на реализация от един процент на два за определен период от време.

 

Недействащи линкове

Периодично се обновява съдържанието на вашите страници в уебсайта, а вътрешните връзки, които сте създали може да се окаже, че вече не действат – насочват към липсващи или изменени изцяло страници. Това може да причини проблем при търсачките и оттам да дезинформира и посетителите. Както и при изходящите връзки, така и при вътрешните връзки, търсачките очакват те да насочват директно към съответното съдържание без да има няколко стъпки и пренасочвания.
Направете същото, както при външните връзки: сканирайте вътрешните връзки и се уверете, че насочването е само в една стъпка.

По начало търсачките очакват изходящи връзки, за да насочат към съответната страница без да има стъпаловидно прехвърляне. За да избегнете проблема, можете да сканирате всички изходящи връзки на уебсайта си чрез Screaming Frog, за да се уверите, че всички те отиват до определена дестинация на една стъпка.

 

 

Актуализирайте описания, ключови думи

Случва се след като веднъж те са въведени за дадена страница, след това да не им се обръща внимание. Това е голяма грешка.  Те имат изключително важно значение за постигане на положителен ефект и увеличаване на процентите на кликване при органично търсене.

За да избегнете проблема, периодично е нужно да се актуализира съдържанието на тази мета информация. Това се налага не само заради евентуална актуализация на съдържанието, но и защото самите търсачки си сменят алгоритмите. Например през декември 2017 г. Google увеличи максималната дължина на фрагментите  от резултати от търсенето от 160 знака на 320 знака. Тъй като съдържанието на фрагмента има тенденция да бъде изтеглено от описанията (и от съдържанието на страницата), всеки, който не е актуализирал описанията си, може да пропусне възможността да подобри процента на кликване, като добави по-ангажиращо описание.
Понякога търсачките си сменят алгоритмите доста бързо – през месец май 2018г. Google върна старата дължина на фрагментите от резултати в търсенето – 160 знака…

 

Адаптирайте дизайна

Той в значителна степен би улеснил възприемането особено при търсене и ползване от мобилни устройства. А то напоследък се увеличава драстично. Това адаптиране ще създаде и по-хубаво потребителско преживяване.
Ако се анализира информацията от специалното приложение на Google за такава служебна информация, ще видите процента на отпаднали посетители от мобилни устройства. Нужно е да се определи причината и да се направи корекция.
Какво да направите? Анализирайте тази информация за вашия уебсайт като използвате инструменти като Google Mobile Responsive Test, както и ръчно да ги сърфирате на няколко мобилни устройства.

 

Скоростта на зареждане

Скоростта на зареждане на страниците ще е важен фактор за класиране в мобилното търсене през 2018 г.

Скоростта на страницата вече играе роля в потребителското изживяване, а това е фактор за класиране. Оптимизирането на функционалността ще даде тласък и на скоростта.

Какво може да се направи: Намаляване на HTTP повикванията, сливане на CSS и JavaScript файлове, оптимизиране на медийни файлове и използване на кеширане, минимизиране и мрежи за доставяне на съдържание (CDN), където е възможно. Оптимизирането на скоростта на страницата може да се окаже не лесна задача.

 

Оптимизиране и на съдържанието

Знаете, че заглавията са важни. Подобрете ги, те ще дадат насока и за ключовите ви думи. Използвайте мета тагове.

Поставете стратегически фрази за търсене на страниците от сайта ви. Интегрирайте избраните ключови думи в изходния код на уебсайта си и съществуващото съдържание на  страниците. Уверете се, че използвате предложена насока от една до три ключови думи / фрази за страница със съдържание и добавете още страници, за да завършите списъка. Уверете се, че сродните думи се използват като естествено включване на вашите ключови думи. В миналото бяха препоръчани от 100 до 300 думи на страница. Много тестове показват, че страниците с 800 до 2000 думи могат да надминат по-късите. В крайна сметка потребителите, пазарът, съдържанието и връзките ще определят популярността и класирането.

 

Непрекъснато тестване и измерване

Анализирайте класирането в търсачките и уеб трафика, за да определите ефективността на внедрените от вас подобрения, включително оценка на ефективността на отделните ключови думи. Изпробвайте резултатите от промените и си ги фиксирайте в таблица.

Текущото добавяне и модифициране на ключови думи и съдържание в уеб сайтовете е необходимо. Също така прегледайте стратегията си за връзки, за да се уверите, че входящите и изходящите връзки са подходящи за вашия бизнес. Блогът може да ви осигури необходимата структура и лекота на добавяне на ново  съдържание, от което се нуждаете.

Този процес на оптимизиране е безкраен и винаги ще има какво да усъвършенствате в линията си на присъствие в интернет.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …