26 юни

Какво е SEO оптимизацията?

why_we_love_seo_and_you_should_too

Преди да започнем да обясняваме каквото и да е, трябва да запомните това и никога да не го забравяте!

Първите 3 резултата в органичното подреждане на Google събират над 65% процента от  целия трафик. И тук говорим за клиенти, които са готови да купуват или са заинтересовани от тази услуга или продукт и правят проучвания с цел покупка. До сега бизнесът никога не е имал толкова силно и евтино оръжие, за да увеличи продажбите си. Това е причината SEO оптимизацията да я има като услуга и да е толкова търсена.

 

А това е най-популярното обяснение, което ще намерите в Интернет :) .

SEO е съкращение от английското Search Engine Optimization, което в буквален превод означава оптимизиране за търсещи машини. SEO оптимизацията е процес, при който помагате на търсещите машини да намерят и индексират Вашия сайт. Чрез SEO оптимизацията се постига резултат, при който определен сайт заема по-добра челна позиция при търсене в Google. Така сайтът бива по-лесно се откриваем от клиенти в търсачката и повишава Вашите продажби.

 

Какви са основните етапи при SEO оптимизацията:

Проучване на Вашия бизнес, както и бизнеса на конкурентите Ви

Това спомага да разберем от какво имат нужда Вашите клиенти и защо избират конкуренцията пред Вас. Имайте предвид, че за продажбите не винаги са Важни позициите, а ОБСЛУЖВАНЕТО НА КЛИЕНТА, цената на услугата, срока на изпълнението и дали ще спечелите доверието на клиента.

• SЕО одит на сайта

Той помага на SEO агенцията и клиента да се ориентират къде се намира Вашия сайт и какви стъпки трябва да се предприемат. Също така се набелязват конкурентите Ви и се създава план как могат да бъдат изпреварени в продажбите и заеманите позиции в Google.

• Подобряване структурата на сайта Ви, ако това е възможно

Проучване на възможностите за създаване на категории в сайта и структуриране на няколко статии в една категория. Обединяване на съдържанието, проверка за уникалност и премахване на излишния “пълнеж”. Тук е моментът, в който трябва да се предвиди къде и какво ще е новото съдържание. Също така трябва да се проучи и възможността за правилно структуриране на URL адресите Ви.

• Залагане на ключови думи на базата на направения SEO одит

Тук се определят кои ще са водещите страници и какви ключови думи да се заложат. Това е може би втората най-важна част от seo оптимизацията. Това се дължи на факта, че целият вътрешен и външен линк билдинг ще зависи от тези страници.

• Непрекъснат мониторинг на Вашия сайт и на конкуренцията

Освен позициите на Вашия сайт се следят и тези на конкурентите. Имайте предвид, че и Вашите конкуренти искат парче от баницата :) . Така че изказвания от рода на “Аз вече съм на първо място и няма какво да се прави” ги забравете. Точно там започва най-трудната част от оптимизацията. Досега сте гледали конкурентите и сте се учили от техните грешки. Когато си на първо място, вече ти задаваш ритъма на оптимизацията и всички гледат теб. Дори най-малкото отпускане ще доведе до загуби в позициите и продажбите. Имайте предвид, че някога Вашите конкуренти са били там и те много добре знаят какви продажби ще реализират ако са в топ 3.

• Поддръжка на сайта

Тук е много важно да се каже, че ако сайтът Ви не е на WordPress платформа, трябва да имате програмисти, които да Ви съдействат за всяко приложение, което може да Ви потрябва в бъдеще. Нека Ви споделя защо смятам WordPress CMS за възможно най-добрия избор: 26 % или 10 000 000 от всички интернет сайтове ползват WordPress. За него има разработени над 40 000 плъгина и приложения и средната цена на плъгин е 40$. Екипът, който седи зад WordPress, е от 229 програмиста. Трябва да знаете, че WordPress CMS е възможно най-добрия вариант, заради свободата, която Ви дава. Почти всеки програмист може да работи с този CMS, което Ви дава огромна свобода при избор на оферта с възможно най-добрата цена. Когато ползвате CMS на някоя фирма трябва да знаете, че се обвързвате с този екип и всеки ъпдейт, приложение, корекция или надстройка на сайта ще зависи от тях. При това нямате възможност да смените екипа. Повярвайте, измъкването е много трудно.

 

Какво включва оптимизацията на един сайт.

 

1. Добавяне на ключови думи към заглавието на всяка страница ( Keywords in <title> tag )

– Това е  може би най-важната част при оптимизацията на сайт. Старайте се заглавията да не са по-дълги от 5 до 6 думи. Ние от Delow Ви препоръчваме до 3 думи в заглавието. То трябва да е близко до съдържанието на страницата.

2.  Добавете ключовата дума в URL.

– Добавянето на ключовата дума в URL помага много за подобряването на позициите в Google. Това е пример за правилен URL : www.yourdomain.com/seo-оптимизация.html където Вашата ключова дума е seo оптимизация.

3. Ключовата дума не трябва да присъства повече от 10% в целия текст.

– Още един важен фактор за Google е присъствието на Вашата ключова дума в съдържанието на страницата Ви. Правилото е следното: Вашата ключова дума трябва да присъства 3% до 7% във Вашето съдържание. Имайте предвид, че ако е над 10% за Google това е съмнително. Ние от Delow лично не следим това, понеже това се отнася до хората, които се занимават с Black Hat методи, ако пишете статия за Вашата аудитория, а не за Google да Ви индексира, няма да имате проблем.

4. Вътрешни връзки.

– Това е много важен фактор за Google по две причини. Първо Вие имате контрол над това и ако се прави правилно няма да имате проблем. Второ така търсещите машини се ориентират за принадлежността на страницата към която линквате, както и на изходящата страница. Добре е да слагате ключовата дума като линк, но най-добре е да е цяла фраза свързана с бранда. Пример: това е добра seo оптимизация, а това е най-добра: съвети за on page оптимизация от Delow .

5. Ключови думи в заглавията.

– Това е много добро място за добавяне на ключовата дума, по която искате да подобрите Вашите позиции. Използвайте H1, H2, H3 тагове, когато създавате съдържание за Вашия бизнес. Това помага на търсещите машини да се ориентират за какво се отнася цялата страница и принадлежността на всеки абзац по-лесно.

6. Ключовата дума в първия абзац.

–  Принципно ние не спазваме това правило, за нас е по-важно нашите посетители да проявят интерес и да успеем да ги грабнем с първите 3-4 изречения. Според нас това няма голяма тежест, но сме го добавили като фактор.

7. Ключови думи в <alt> tags.

– За тези, които не знаят  какво е това. Това е описанието на всяко изображение, което присъства във Вашия сайт. Тук е важно да кажем, че не е достатъчно само да се добави ключова дума, а описателен текст, в който да присъства ключовата дума.

8. Ключова дума в metatags.

–  Хубаво е да добавяте ключовата дума в описанието на страницата. С това сме съгласни и ние, но с едно голямо НО. По-важно е текстът в описанието на страницата да провокира хората, които търсят да посетят страницата ни. Ако добавянето на ключовата дума не е на място или пречи да се получи вълнуващо послание, което да подкани потребителя да посети сайта, не я слагайте.

9. Ключови думи или ключови фрази.

– Много по-добре е да заложите на ключови фрази. Първо, по-лесно ще излезете на фраза от колкото на една дума. Второ, фразите генерират по-малко трафик, но в пъти повече продажби заради голямата си релевантност. Трето, както за хората, така и за търсещите машини, е много по-лесно да разберат предмета на дейност. 

10. Второстепенна ключова  дума.

– Това много често се оказва златна мина. Когато всички се борят за една основна дума, Вие имате огромна възможност да излезете на второстепенната и да увеличите продажбите. Пример: ключовата дума SEO генерира по-малко продажби от думата Seo оптимизация софия.

11. Заместване на ключова дума със синоним.

– Принципно, ако сайтът е на английски език, ще бъде изключително полезно, но за сайтове на български, за жалост не е така.

 

 

 

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …