13 дек

Психологически тактики за повишаване на ангажираността в социалните медии

психологически тактики в социалните медии

Социалните мрежи са отличен и вече наложил се маркетингов инструмент. Даже чисто търговски му се предоверяват. Как да общувате с потенциални свои клиенти, как да повлияете на техните решения? Това са обичайните въпроси, които стоят пред всеки, решил да се лансира в тях.

Един от главните въпроси, на който е нужно да се даде отговор – до каква степен вашите последователи са истински ангажирани. Известно е, че в социалните мрежи много хора са отзивчиви на комплименти и положителни реакции, но зад тях не стоят никакви реални действия.
Нормално е да се отчитат реакциите, кликванията, споделянията, коментарите и отзивите…Но истинските последващи действия не са под ваш контрол.

Въпросът е: какво може да подтикне наистина вашите фенове в социалните мрежи да се ангажират с нещо трайно, реално?

 

1. Дайте на аудиторията си реална причина за действие

Това не означава само призиви и декларации. Даже те биха имали и отрицателен ефект. Говорете за особено, различното, което вие носите, и с което се отличавате от другите. Споделете своята история, разгърнете нюансите на своята страст.

 

2. Ангажимент и последователност

Колкото по-избягваме нещо, толкова по-гузни ще се чувстваме заради това. Ако не пускате нови неща, може да ви забравят, даже да прекратят следването. Всеки предпочита да е в крак с новото, подайте му го.

 

3. Отрицателните емоции като лост

Повечето хора се страхуват от всякакъв вид загуби – възможности, пари. Тоест вие ще сте помощникът, който ще ги избави от тази злочестина.
За тая цел може да публикувате съдържание, което да бъде полезно за потребителите, едновременно с това печелите и вие. Например, вие сте фирма, предлагаща решения за сигурност за дома и по подходящ начин се промотирате в социалните мрежи. Може да включите и промоция в кратък срок – нека потребителите бъдат стимулирани да предприемат съответното действие в ограничен времеви обхват.

 

4. Стимулирайте с награди

Могат да са отстъпки, бонуси, промоционални ваучъри…всякакви ресурси, които радват потребителите. Това ще ги ангажира подчертано.

 

5. Социално доказване

С последователност в постовете ще се задейства ефектът на снежната топка. Колкото повече пишете, толкова повече потребители ще ви забележат, а от своя страна толкова повече техни приятели ще оценят това, което правите. Защо? Защото хората се влияят в подбудите си от това, което другите правят.

• Дайте доказателство за онова, което лансирате. За тая цел намерете съмишленици, внушаващи доверие – известни хора, актьори и знаменитости…ако можете да се доберете до тях.

Отзиви от предишни и настоящи клиенти – действа окуражаващо на клиентите.

• Мнения на експерти и професионалисти в съответната област.

• Мъдростта и волнодумството на приятели – препоръки от близки и надеждни хора са също импулс за публиката.

• Мъдростта на тълпите – масовизиране на тези доказателства чрез споделяне, коментиране и повторно споделяне.

Какво може още да попречи на това вашата целева публика да поеме и осмисли посланията ви?
Многообразието на теми, сюжети и автори в социалните медии е стигнало огромен предел. Това разсейва хората и те въобще може да не стигнат до вашите идеи и напътствия. В тях всеки се стреми да открадне вниманието и конкуренцията е огромна.
Ако не вложите повече оригиналност, трудно ще бъдете забелязани и получите нужната реакция в социалната общност.

 

6. Брандиране и разказване на истории

Става дума за личната марка. Клиентите обичат да се идентифицират с истински жива марка, зад която стоят дишащи, изпълнени с живот същества. От своя страна ние сме склонни да гравитираме около хора, които излъчват сходни идеи и интереси, които са важни за нас. В тоя план – пулсът се ускорява при разказване на истории.

 

7. Използвайте цветовата символика

Някои цветове са атрактивни за жените, други – за мъжете. Някои влияят подсъзнателно. Снимките са важни илюстрации.

 

8. Бъдете авторитет, лидер на мисълта

Умните, креативните, надеждните източници на информация са автортитетни за публиката. С този си рейтинг на доверие може да получите повече отклик и социални реакции. Ще го разберете по реакциите, четенето, гледането, въпросите и коментарите. Следващата крачка на потребителя в такъв случай е по-лесна.

 

Няколко тактики за ангажираност в социалните медии

Какви способи да използвате, за да получите по-бърза и по-голяма реакция от аудиторията?
Публикации, изискващи емоционална оценка и отговор. Например:

1. Анкета с вашата целева аудитория по значим, интересен въпрос.

2. Забавни и хумористични картинки, статии, вицове и други подобни – те разчупват представите за вас и действат емпатийно особено в сферата на сериозния бизнес.

3. Дайте възможност да излезе и противоположната гледна точка. Не се страхувайте да има и негативни коментари или несъгласие.

4. Разказвайте интересни и завладяващи истории. Те не са просто информация, те са поуки и чувства.

5. Споделяйте, цитирайте чужди материали и източници, които са важни за вас и вашата публика. Давайте и новости от вашата компания.

6. Бъдете редовни, отбелязвайте с внимание всичко, което се пуска на страницата ви. Тя е като градина, която изисква постоянно да се грижите за нея – окопаване, поливане, скубане на плевели.

7. Онагледявайте своите мисли и внушения. Видеото, картинките са предпочитани.

8. Бъдете директни в подхода си.Включете подканваща фраза.

 

В заключение Нека кажем, че ползата от тиражирането в социалните медии се измерва не толкова с впечатлението, което оставяте, колкото с реакциите и последващите действия на вашите потенциални клиенти. Останалото е просто шум в системата.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …