15 май

Google казва Стоп! на фалшивите новини

За да се пребори с офанзивните или ясно подвеждащи резултати, които заемат около 0.25% от дневния трафик в мрежата за търсене, Google предприема мерки за ограничаване разпространението на фалшиви новини и друг вид нискокачествено съдържание като обидни материали и необосновани конспиративни теории.

Ето как Интернет гигантът смята да пребори неистинската информация, която залива мрежата – всъщност методът е старомоден – човешката интелигентност. Може би си мислите, че в днешно време всичко в Google се извършва автоматично, изцяло чрез алгоритми и изкуствена интелигентност, но не е така. Да, Google има служители, които да извършват търсения, оценяват резултатите и дават обратна връзка на компанията. На тях сега са им дадени подробни указания как да оценяват съдържанието, което излиза при търсене в мрежата на Google. По-добрата обратна връзка от тези редактори ще доведе до подобряване на алгоритмите за търсене на Google, което пък ще спомогне за понижаване в класирането на тези новини, които можем да наречем фалшиви, или изобщо, подвеждаща информация от различен характер. Google е променил сигналите за класиране специално за тези подвеждащи новини. Разбира се, не се разкриват кои са точно тези сигнали и няма детайлна информация, но за да стане ясно колко голям е проблемът, който Google се надява да реши, той дава пример с появилите се резултати за отричане на Холокоста през декември 2016 г.

Google е помислил и за потребителите – има специални инструменти за директна обратна връзка при откриване на проблематично съдържание – това става чрез Google’ Autocomplete и Featured Snippets. Последните представляват инструменти, чрез които по-бързо да навигирате до съдържанието, което търсите, но тъй като съдържанието им се генерира автоматично, понякога се случва потребителят да попадне на проблематично съдържание. Под полето за търсене вече има линк “Report inappropriate predictions” (Докладвайте неподходящи подсказки), а под Feature Snippet има “Feedback“ (Отзив).

Google не е единствената голяма Интернет платформа, бореща се с фалшивата и подвеждаща информация – социалният медиен гигант Facebook и други големи IT компании също финансират и търсят решения за ограничаване на проблема.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …