15 ное

Google assistant – новата платформа на Google

 

Що е то Google assistant?

Google assistant не е нито устройство, нито приложение, това е най-новата платформа на Google.

От гледна точка на пазара и бизнеса – това е отговорът на Google на Alexa (продукт на Amazon) и на Siri (продукт на Apple). Новият продукт на Google беше представен през месец май 2016г. Всъщност това е последната версия на виртуалния асистент на Google. Компанията представи новото поколение виртуален асистент като подобрение и надграждане на основата на Google Now. Поради това някои хора от бранша казват, че Google assistant е разширение на Google Now. От Google претендират това да е нов продукт, стъпил върху основата и опита, даден им от стария Google Now.

Малко история…

Когато през 2011г. конкурентът Apple представи своя виртуален асистент Siri, Google започнаха активно да разработват своя отговор като продукт – виртуален асистент за Android. Така беше създаден Google Now.

Това, което интересува потребилите не е точно как и защо е създаден новият продукт, а как работи и най-вече с какво може да бъде полезен? Ето какви са функционалностите на Google assistant…

Най-важното за Google assistant e, че се основава на диалогичен принцип. Диалогът е между потребителя и Google приложенията и функционалностите им. Благодарение на Google assistant можете да си купите билети за кино, докато отивате към киното, да откриете желания ресторант за вечеря, да получите информация за местонахождението на тези места и наставления за маршрута, по който да стигнете до тях.

Как работи Google assistant? Вие питате – той отговаря или изпълнява (в зависимост от конкретната задача). Можете да попитате въпрос, след това да зададете уточняващи въпроси, подчинени на първия. Google assistant ще проследи серията въпроси, ще идентифицира контекста и ще отговори с най-точната информация на тази серия въпроси или ще изпълни поставената задача. Google assistant е свързан с други два продукта на Google – Google Home and Allo.

Google Home

Google Home работи като контролен център на „умния дом“ или като асистент на цялото семейство и дома. Google Home използва Google assistant, за да отговаря на въпроси и да търси решения на поставените проблеми, да контролира и управлява изпълнението на ежедневни задачи и дейности в дома.

За да бъде по-ясно какво точно представлява това, ето един пример. Можете да попитате Google assistant „Какво ще дават довечера?“ и той ще открие програмите на близките до Вас кина. Можете след това да му кажете, че смятате да вземете и децата. Тогава Google assistant ще изключи от предложенията филмите, неподходящи за деца. Накрая можете да кажете „Нека видим Костенурките Нинджа!“ и тогава Google assistant ще Ви насочи към страницата, на която можете да резервирате билети за филма. Ако не сте сигурни в избора си, попитайте Google assistant „Добър ли е Костенурките Нинджа?“ и тогава той ще намери ревюта, рейтинги, мнения и трейлър на филма.

С Google assistant и Google Home можете да управлявате дневния си график, да следите информация за пратки, които сте изпратили или очаквате да получите, да проследите или да си припомните някой маршрут, който Ви интересува и много други. Можете да настройвате аларми, таймери, да управлявате списъка за пазаруване. Можете посредством него дори да свържете смартфона си с осветлението в дома, вратите и други и да ги контролирате по този начин.

Google assistant може да ви помогне и в много други дейности извън дома. С негова помощ можете да запазите кола под наем, да резервирате маса в ресторант, да изпратите цветя по куриер и много други неща. Най-хубавото е, че не е нужно да упражнявате кой знае какви усилия. Трябва само да давате наставления, да задавате въпроси, накратко – да управлявате гласово Google assistant. Не е нужно да пишете, да кликвате на десет места. Всички това отпада. Само трябва да кажете какво искате – конкретно или с последователност от насоки и уточнения.

Allo

Allo е най-новото смарт чат приложение на Google. То е разработено така, че да дава на потребителите много възможности и опции, когато те говорят с приятелите си. Allo има за цел да направи чата по-интересет и забавен. Приложението използва телефонния номер, също както Viber и има всички популярни чат приложения – емотикони, стикери и други.

Как Google assistant е свързан с Allo? Благодарение на внедрения Google assistant, можете да питате въпроси Allo – пишейки или само с гласово управление. Можете и да отговаряте на писмени съобщения, говорейки. Можете да разговаряте и с Google. И той ще ви отговори. Можете да питате за театралните спектакли тази вечер, при налична възможност – да си купите билети, само като давате наставления с гласа си. Можете да организирате голяма част от ежедневието си с Google assistant. Може да организирате и почивката си като си запазите хотел, купите си билет за пътуването и всичко каквото ви хрумне.

Какво, в крайна сметка, е Google assistant?

Google assistant комбинира две неща. От една страна това експертното знание на Google в събирането на информация и извличането на най-подходящата такава в огромното количество, намиращо се в световната мрежа. А от друга – идентифицирането на гласовите наставления, анализа и разбирането на това какво точно хората искат. Ако Google търси информация по заявката, дадена от потребителя и това е еднопосочна комуникация, то Google assistant отива отвъд това и преминава в двупосочна комуникация, така че изпълнява заданията на потребителя.

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …