10 фев

SEO или Google Adwords? Сравнителен анализ

seo-or-google-adwords

 

Напоследък забелязвам доста объркване в клиентите, с които се срещам. Когато си говорим за онлайн маркетинг, стигаме до частта за SEO оптимизация и реклама в Google. Точно тук, клиентите изпитват сериозни затрудения с разбирането на материята и са силно объркани:

“Какво точно е SEO?” ; “Защо SEO, при положение, че Adwords рекламите излизат преди органичните резултати?” ; “Кога ще съм на първо място?”  ; “Колко струва това, а онова” ….

Много от тях ми споделят, че не успяват да разберат и да вникнат в подробностите, защото до момента са получили много разнородна информация от множество източници.

“Бях на среща с г-н Х и той ми каза, че рекламата в Google е много скъпа и няма смисъл да се захващам с нея…” ; “Обадих се на фирма Х и от там ми казаха, че SEO оптимизацията е само разход на време и пари. Най-добре да инвестирам парите си в Adwords и още от утре телефона да започне да звъни…”

Няма грешни отговори, за това кой метод е по-добър. И двата са много добри, но трябва да се използват, когато и където трябва, за да има реален ефект от тях.

Изборът ни на маркетинг метод, винаги се базира на няколко основни фактора: Вашите краткосрочни и дългосрочни цели, бюджет, време за развитие, конкурентна ниша. Сами разбирате, че няма как да бъдете на челни позиции в сферата на недвижимите имоти по много ключови думи, за по-малко от една седмица и разбира се на възможно най-ниска цена. 

В следващите редове ще определим, кой метод, при какви условия и цели е най-подходящ.

Малък бюджет, бързи резултати  

Предполагаме, че имате атрактивен и функционален уеб сайт, чрез който предлагате определен продукт/и или услуга/и, на добра цена. Бюджетът Ви е ограничен и искате да реализирате бързи продажби или да видите как пазарът ще реагира на Вашето предложение.

Тук определено рекламата в Google е по-добрият избор, защото:

tick стартира в рамките на няколко дни
tick обхваща голям обем от ключови думи
tick води до бързи резултати

Но пък има известни минуси, като например фактът, че много потребители просто игнорират платените реклами. Навсякъде ни заливат рекламни съобщения и отличителните Adwords реклами не правят изключение.

Друг негатив е високата цена за клик при силно конкурентните ключови думи, която може да достигне до 4-5 лв. Разбира се с оптимизирането на рекламните кампании, цената ще се редуцира в големи граници, но тук опираме до време, а малко по-горе казахме, че искаме бързи резултати.

Решението е да се насочим към по-конкретни ключови фрази (long-tail keywords), с по-ниска цена за клик и да извлечем максимума, оставяйки най-търсените и скъпи ключови думи зад гърба си. Заедно с тях оставяме и потенциалните клиенти, които биха ни открили, но няма как да минем без жертви.

Ще има добър ефект, който е далеч от най-добрия сценарии, но пък и факторите “малък бюджет” и “бързи резултати”, с които започнахме, също са далеч от най-добрите условия за качествен онлайн маркетинг. 

 • Стартира в рамките на няколко дни

   
 • Обхаваща голям обем от ключови думи 
 • Бързи резултати – трафик и продажби 
 • Контрол върху разходите 
 • Висока цена за клик при силно конкурентните ключови думи 
 • Потребителско игнориране 
 • Липса на дълготраен ефект 
 • Не води до подобряване на корпоративния имидж 

long-term

Атрактивен и функционален сайт, качествен продукт или услуга, добра цена – всички фактори са налице. Предвидили сте време и финансов ресурс за дългосрочно развитие на онлайн представянето си с цел да наложите бранда си и да станете основен лидер във Вашия бранш или да затвърдите позициите си като такъв. 

По-добрият метод е SEO оптимизацията:

tick първите позиции в Google Ви гарантират постоянен 24/7 трафик към Вашия сайт
tick над 70% от потребителите кликат върху първите 3 резултата в органичното търсене
tick сайтът Ви е на първи позиции по силно конкурентните думи, за които бихте плащали висока цена на клик в Adwords
tick значително подобряване на корпоративния имидж
tick налагане на бранда, както като лидер в Google, така и като лидер на пазара
tick висока възвръщаемост на инвестицията

Звучи чудесно, но този метод също има своите минуси.

Недостатъците в сравнение с Google Adwords са нуждата от време за развитие, значително по-високата първоначална инвестиция и по-малкия обхват на ключови думи и фрази. Да ги разгледаме подробно:

1. Време за развитие

SEO оптимизацията не е услуга с бутон за включване и изключване. SEO е процес, който изисква време, задълбочени познания и човешки ресурс.

Също така времето за развитие се влияе от различни фактори, като конкурентната ниша, моментното състояние на уеб сайта, предишна SEO история и  други. Ако в някои браншове един уеб сайт може да бъде изведен на челни позиции за няколко месеца, то при други това може да отнеме повече от година.

Няма как да бъде заложена точна времева рамка за постигане на целите, но могат да се определят приблизителни срокове след подробен анализ на конкурентната сфера и самите конкуренти. Имайки ясна представа за цялата картина, може да се предвиди в общи граници, кога и как ще се впишете в нея.

 2. По-висока първоначална инвестиция в сравнение с Google Adwords

В Google Adwords, определяме бюджет, рекламата стартира и резултатите не закъсняват. При SEO оптимизацията е нужна постоянна инвестиция и поне няколко месеца до първите добри резултати. Възвръщаемостта на инвестицията (ROI) закъснява, но фактът, че няма да плащате висока цена за всеки клик, прави този параметър много по-качествен в дългосрочен план.

3. По-малък обхват на ключови думи

За разлика от рекламата в Google, където могат да се заложат неограничен брой ключови думи за кампанните, при SEO процеса не може да се работи по безброй фрази едновременно. За качествена SEO оптимизация е нужен сериозен човешки ресурс – SEO специалисти, копирайтъри, линк билдъри. Човешкия ресурс има своя капацитет и е тясно обвързан с Вашите бюджети.

При стартиране на оптимизацията, след подробен анализ, се определят ключовите думи, по които ще се работи, както и с кои думи се започва и кои думи остават за по-късен период. В повечето случаи се работи по до 10 основни думи и се следи за самостоятелна индексация на други думи. В процес на работа се включват нови и нови думи, а вече постигнатите резултати се затвърдяват и подобряват. Така процеса може да е непрекъснат и постоянно да се работи по нови и нови думи, но не и едновременно по всички.

 • 24/7 таргетиран трафик 
 • Над 70% от трафика, минава през Вашия сайт 
 • Първи позиции по силно конкурентните ключови думи 
 • Висока възвръщаемост на инвестициите 
 • Траен ефект и трудно изместване от страна на конкуренцията 
 • Подобряване на корпоративния имидж 
 • Налагане на бранда като лидер на пазара 
 • Висока първоначална инвестиция 
 • По-малък обхват на ключови думи, спрямо Adwords 
 • Нужда от техническо време за равитите (6-12 месеца) 
 •  


 •  
 •  
 •  

best-scenario 

След като разгледахме положителните и отрицателните страни на двата метода, е време да видим как да извлечем най-доброто от тях, за да постигнем максимални резултати.

Най-добрият сценарии е да бъдат комбинирани двата метода. Започвайки процеса по SEO оптимизация, паралелно с него е добре да се стартира и рекламата в Google. Така докато уеб сайтът Ви достигне първите позиции ще генерирате приходи от платената реклама. 

Дори и след извеждане на сайта на челни позиции, рекламата в Google не трябва да се прекратява. Оптимизираният уеб сайт ще генерира постоянен трафик на силно конкурентните, скъпи думи, докато Google Adwords ще покрива големия спектър от съпътстващи (long-tail) ключови фрази.

Професионалното управление и менажиране на SEO процеса и рекламата в Google Adwords, Ви гарантира доминиране на пазара.

Темата е много по-обширна и няма как да бъде събрана и обяснена в един пост. Заповядайте в нашия офис, за да обсъдим всички детайли и да отговорим на Вашите въпроси.

Очакваме и Вашите коментари под поста.

 

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …